УДК 641

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-3-19

Юдічева Ольга Петрівна,
кандидат технічних наук, доцент, професор кафедри товарознавства та комерційної діяльності в будівництві
Київський національний університет будівництва і архітектури
https://orcid.org/0000-0003-4421-3318
Ляліна Наталя Петрівна,
доктор технічних наук, професор, професор кафедри товарознавства та комерційної діяльності в будівництві
Київський національний університет будівництва і архітектури
https://orcid.org/0000-0003-4421-3318
Огороднік Ірина Владиславівна,
кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри товарознавства та комерційної діяльності в будівництві
Київський національний університет будівництва і архітектури
https://orcid.org/0000-0002-5990-8502

JEL classification: L15, L66

У статті досліджено відмінні ознаки корків як специфічного критерію ідентифікації виноградних вин. Методи дослідження ‒ аналіз, синтез, узагальнення. Виявлено, що під час ідентифікації виноградних вин корок, разом з маркуванням, є важливим специфічним критерієм ідентифікації. Вивчаючи зовнішній вигляд корку, форму, матеріал виготовлення, можна отримати інформацію щодо його властивостей, переваг і недоліків використання, а також зробити висновок про якість вина. Аналіз написів і рисунків, нанесених на корок, є додатковою інформацією, що дозволяє зробити отримані висновки ще більш точними і об’єктивними. Наукова новизна полягає у систематизації інформації щодо класифікації наявних на ринку типів корків для виноградного вина та їх ідентифікаційних ознак, що сприяє проведенню на практиці всебічних експертних досліджень виноградних вин, особливо імпортного виробництва.

Ключові слова: виноградні вина, ідентифікація, корок, маркування.

Література

  1. Назаренко В. О. Юдічева О. П., Жук В. А. Формування якості товарів. Частина 1: навч. посіб. Київ: Центр навчальної літератури, 2012. 386 с.
  2. ДСТУ 2164-93 Вина виноградні. Терміни та визначення. [Чинний від 1994-01-01]. Вид. офіц. Київ: Держспоживстандарт України, 1994. 8 с.
  3. Методи визначення фальсифікації товарів / Дубініна А. А., Овчиннікова І. Ф.,. Дубініна С. О та ін. Київ: Видавничий дім професіонал, 2022. 272 с.
  4. Azevedo , Lopes P., Mateus N., de Freitas V.. Cork a Natural Choice to Wine? Foods. 2022. №11(17). Р. 2638. DOI: https://doi.org/10.3390/foods11172638.
  5. Cosme Nunes M. F., Filipe-Ribeiro L. Chemistry and Biochemistry of Winemaking, Wine Stabilization and Aging. Norderstedt: BoD – Books on Demand, 2021. 256 p. DOI: http://dx.doi.org/10.5772/intechopen.87471.
  6. Debastiani, dos Santos C. E. I., Ferraz J. Dias Elemental characterization of sparkling wine and cork stoppers. Current Research in Food Science. 2021. №4. Р. 670-678. DOI: https://doi.org/10.1016/j.crfs.2021.09.006.
  7. Different kinds of cork stoppers/closures and their uses. Corclink. URL: https://www.corklink.com/index.php/different-kinds-of-cork-stoppersclosures-and-their-uses/.
  8. Types of Cork Stoppers: A Complete Guide. JABEIRA. URL: https://jabeira.pt/en/news/types-of-cork-stoppers-a-complete-guide/.
  9. Unique Properties of Corks URL: https://naturalcorkcouncil.org/types-of-corks.

Статтю було отримано 12.08.2025


Quote article, APA style

Юдічева Ольга Петрівна, Ляліна Наталя Петрівна, Огороднік Ірина Владиславівна. 12.08.2025 . Винний корок як специфічний критерій ідентифікації. The journal "Український журнал прикладної економіки та техніки". 2025 / #3. 103-106pp. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-3-19

Quote article, MLA style

Юдічева Ольга Петрівна, Ляліна Наталя Петрівна, Огороднік Ірина Владиславівна. "Винний корок як специфічний критерій ідентифікації". The journal "Український журнал прикладної економіки та техніки". 12.08.2025 . https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-3-19

Quote article, translit

Yudіcheva Olga Petrіvna, Lyalіna Natalya Petrіvna, Ogorodnіk Іrina Vladislavіvna. "Vinniy korok yak specifіchniy kriterіy іdentifіkacії". The journal "Ukraїnskiy zhurnal prikladnoї ekonomіki ta tehnіki". 12.08.2025 . https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-3-19