УДК 339.13:338

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-2-68

Козак Катерина Богданівна,
доктор економічних наук, професор, директор Навчально-наукового інституту економіки, управління і бізнесу ім. Г.Е. Вейнштейна
Одеський національний технологічний університет
https://orcid.org/0000-0002-8099-6607
Бакай Роман Васильович,
аспірант кафедри торговельного підприємництва, товарознавства та управління бізнесом
Одеський національний технологічний університет
https://orcid.org/0000-0003-3548-6517
Буряченко Юрій Михайлович,
аспірант кафедри торговельного підприємництва, товарознавства та управління бізнесом
Одеський національний технологічний університет
https://orcid.org/0009-0005-4154-5327

JEL classification: Q16; O33; C60

У статті узагальнено підходи до тлумачення поняття «конкурентоспроможність підприємства» та виокремлено ключові категорії, що формують його змістовне наповнення. Зокрема, розкрито значення таких характеристик, як здатність утримувати конкурентні позиції, виробляти конкурентоспроможну продукцію, володіти сталими конкурентними перевагами, відповідати очікуванням споживачів, ефективно управляти ресурсами та адаптуватися до змін ринкового середовища. Наголошено на нерозривному зв’язку між рівнем конкурентоспроможності підприємства та ефективністю стратегічного управління його діяльністю. Окрема увага приділяється ролі кожного рівня управлінської ієрархії у формуванні та реалізації заходів, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності підприємства в умовах динамічного ринкового середовища.

Ключові слова: конкурентоспроможність підприємства, конкурентні переваги, наукові підходи, узагальнення, управління конкурентоспроможністю, рівні управління.

Література

  1. Євтушенко Н. О., Гончар Д. К. Механізм управління конкурентоспроможністю підприємств України. Економіка. Менеджмент. Бізнес. Київ : ДУТ. 2021. No1 (35). С 16 -21. DOI: https://doi.org/10.31673/2415-8089.2021.011621.
  2. Лагодієнко В. В., Федорчук О. М., Протосвіцька О. І. Управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств в умовах сталого розвитку. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 2. С. 289–295. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-2-34.
  3. Лагодієнко В. В., Завгородній А. В., Лагодієнко В. В. Інноваційні аспекти формування конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. №1. С. 203-209. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2021-290-1-36.
  4. Filyppova S., Lagodiienko V., Duka A., Bulyuk V., Rybalko S., Svinarova H. Methodological principles of the implementation of the integrated model of the higher education competitiveness in the conditions of digital economy. Laplage em Revista (International). 2021. 7, n. 3A, Sept. -Dec. p.309-323. DOI: https://doi.org/10.24115/S2446-6220202173A1405P.309-323.
  5. Драган О. І. Управління конкурентоспроможністю підприємств: теоретичні аспекти: моногр. Київ: ДАКККіМ, 2006. 144 с.
  6. Савченко Т. В., Ніколюк О. В., Мардар М. Р. Логістична система управління конкурентоспроможністю хлібопекарських підприємств: монографія. Одеса: ОНАХТ, 2021. 136 с.
  7. Грецький Р.Л. Теоретичні підходи до визначення природи і сутності конкуренції. Формування ринкових відносин в Україні. 2007. No 12. С. 35-38.
  8. Корінько М. Д. Диверсифікація в історії економічної думки. Актуальні проблеми економіки. 2003. No 1. С. 2 – 5
  9. Кузнєцова К. О. Конкурентоспроможність підприємства на основі ресурсного потенціалу. Економічний вісник Нац. тех. ун-ту України «Київський політехнічний інститут». 2013. № 10. С. 219–223.
  10. Гуторова О. О., Пасемко Г. П. Управління конкурентними позиціямисталого розвитку сільських територій господарювання. Інвестиції: практика та досвід. No 5/2024. С. 151-155.
  11. Мокій А. І. Васильціва Т. Г. Стратегія та механізми зміцнення просторово-структурної конкурентоспроможності регіону: монографія. Львів: Ліга Прес, 2010. 488 с.
  12. Франів І. А., Коваль Л. М., Русин-Гриник Р. Р. Теоретичні аспекти управління конкурентоспроможністю підприємства. Механізм регулювання економіки. 2010. № 3, Т. 1. С. 149–154.
  13. Тарнавська Н. П. Управління конкурентоспроможністю підприємств: теорія, методологія, практика: монографія. Тернопіль: Економічна думка. 2008. С. 9 – 19.
  14. Андрійчук В. Г. Економіка аграрних підприємств. 2-ге вид., доп. і перероблене. Київ: КНЕУ, 2002. 624 с.
  15. Цибульська Е. І., Мацигура В. І. Теоретичні підходи до формування стратегії підвищення конкурентоспроможності організації. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Сер. Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2018. Вип. 22. Ч. 3. С. 98–102.

Статтю було отримано 03.04.2025


Quote article, APA style

Козак Катерина Богданівна, Бакай Роман Васильович, Буряченко Юрій Михайлович. 03.04.2025 . Систематизація наукових підходів до трактування конкурентоспроможності підприємств. The journal "Український журнал прикладної економіки та техніки". 2025 / #2. 348-352pp. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-2-68

Quote article, MLA style

Козак Катерина Богданівна, Бакай Роман Васильович, Буряченко Юрій Михайлович. "Систематизація наукових підходів до трактування конкурентоспроможності підприємств". The journal "Український журнал прикладної економіки та техніки". 03.04.2025 . https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-2-68

Quote article, translit

Kozak Katerina Bogdanіvna, Bakay Roman Vasilovich, Buryachenko Yurіy Mihaylovich. "Sistematizacіya naukovih pіdhodіv do traktuvannya konkurentospromozhnostі pіdpriєmstv". The journal "Ukraїnskiy zhurnal prikladnoї ekonomіki ta tehnіki". 03.04.2025 . https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-2-68