УДК: 330.15:658.5
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-43
JEL classification: O13, Q18, R13
У сучасних умовах господарювання, які характеризуються значною втратою ресурсної бази, пріоритетним завданням є формування, використання, збереження продовольчого потенціалу підприємств. Механізм управління продовольчим потенціалом підприємств не повною мірою відповідає завданням підвищення ефективності їхньої роботи, отримання високих остаточних результатів, подальшого розвитку. Продовольчий потенціал відіграє значну роль у системі ефективної роботи підприємств, оскільки його можна вважати засобом для максимізації прибутку й підвищення рівня конкурентоспроможності. Процес формування потенціалу підприємства є одним з напрямів його економічної стратегії і передбачає створення й організацію системи ресурсів і компетенцій таким чином, щоб результат їхньої взаємодії був фактором успіху в досягненні стратегічних, тактичних і оперативних цілей діяльності підприємства. Метою статті є аналіз впливу регіональних особливостей на формування і використання продовольчого потенціалу в сучасних умовах. У процесі дослідження застосовано методи порівняння, аналізу, теоретичного та логічного узагальнення. Методологічною основою став діалектичний метод дослідження. У статті висвітлено наукові погляди на трактування поняття «продовольчий потенціал» та з’ясовано, що це сукупність ресурсів і можливостей підприємства для здійснення його ефективної діяльності з метою отримання максимального прибутку; проаналізовано проблемні аспекти формування та використання продовольчого потенціалу підприємств у сучасних умовах господарювання; доведено, що на використання продовольчого потенціалу впливають наявні регіональні особливості, які формують виробничі напрями діяльності підприємств для забезпечення їх рентабельної діяльності; висвітлено основні засади управління продовольчим потенціалом суб’єктів господарювання в рамках маркетингового підходу, який визначає орієнтацію формування можливостей підприємства на споживача.
Ключові слова: продовольча безпека, регіон, продовольчий потенціал, фактори, ресурси.
Література
- Волошин Л. І. Використання інноваційних ресурсів в Україні: проблеми та шляхи їх усунення. Наукові записки. Серія «Економіка». 2010. Випуск 15. С. 145–151.
- Іваннікова Н. А. Дослідження ресурсного потенціалу підприємства житлово-комунального господарства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2015. Випуск 3. С. 154–158.
- Краснокутська Н. Дефініція поняття – потенціал підприємства в контексті розвитку мікроекономічної теорії. Вісник КНТЕУ. № 5. С. 54–64.
- Сердак С. Принципи ефективного управління ресурсами суб’єктів господарювання. Академічний огляд. № 2. С. 83–88.
- Ужва А. М., Млінцова О. С. Методологічні аспекти визначення ресурсів для створення резервів забезпечення економічної стійкості підприємств. Науковий вісник МНУ імені В.О. Сухомлинського. № 1 (6). С. 65-69.
- Ужва А. М. Регіональні аспекти формування і використання трудового потенціалу. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. Випуск 162. С. 280-285.
- Степаненко С. В. Формування ресурсного потенціалу суб’єктів аграрного бізнесу в умовах інклюзивної економіки. Вісник Одеського національного університету. Економіка. 2022. Том 27. Випуск 3 (93). С. 79-83. http://visnyk-onu.od.ua/journal/2022_27_3/16.pdf DOI: https://doi.org/10.32782/2304-0920/3-93-14
- Ковальова О. В., Витвицька О. Д., Сливінська О. Б. Трансформація продовольчих систем: український контекст. Український журнал прикладної економіки та техніки. Том 6. № 4. С. 36-42. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-4-5.
- Кордзая Н. Р. Теоретико-методологічні засади формування критерії в дослідження рівнів продовольчої безпеки регіону. Український журнал прикладної економіки. Том 5. № 4. С. 328-339. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-4-39.
Статтю було отримано 08.04.2024
Quote article, APA style
Кубатко Віра Михайлівна. 08.04.2024. Регіональні аспекти формування і використання продовольчого потенціалу підприємств. The journal "Український журнал прикладної економіки та техніки". 2024 / #2. 250-254pp. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-43
Quote article, MLA style
Кубатко Віра Михайлівна. "Регіональні аспекти формування і використання продовольчого потенціалу підприємств". The journal "Український журнал прикладної економіки та техніки". 08.04.2024. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-43
Quote article, translit
Kubatko Vіra Mihaylіvna. "Regіonalnі aspekti formuvannya і vikoristannya prodovolchogo potencіalu pіdpriєmstv". The journal "Ukraїnskiy zhurnal prikladnoї ekonomіki ta tehnіki". 08.04.2024. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-43
