УДК: 342.9; 338; 664.1; 330.3
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-7
JEL classification: Q 18
Цукор є одним з найбільш важливих елементів споживчого кошика в кожній країні, і обсяги його виробництва розглядаються як показник рівня її розвитку. Тому дослідження та аналіз сучасного стану ринку цукру України, розробка та застосування адекватної нормативно-правової бази в цукровій галузі, що відповідає міжнародним вимогам, є важливим та актуальним. Метою дослідження є визначення напрямів ефективного розвитку цукрового виробництва за рахунок розробки та впровадження ефективного нормативно-правового забезпечення, побудованого на відповідності якісних показників цукрової продукції до вимог ЄС. У статті розглянуто основні нормативно-правові документі щодо визначення відповідності якості цукрової продукції в Україні вимогам ЄС, а також визначено недоліки в законодавчій базі України щодо застосування сучасних методів та засобів оцінки якісних показників цукрової продукції. Розглянуто перспективи подальшого розвитку виробництва цукру в Україні. Встановлено, що основними шляхами підвищення економічної ефективності виробництва цукру є покращення його якості, зниження витрат на виробництво, підвищення енергоефективності виробництва і вдосконалення каналів реалізації. Розглянуто основні критерії конкурентоспроможності цукрової продукції у ЄС. На основі аналізу основних проблем було визначено основні виробничі процеси, що дають можливість коригувати якісні показники цукрової продукції не тільки на кінцевому етапі виробництва, а й впродовж усього технологічного процесу отримання цукру.
Ключові слова: стандарт, нормативно-правова база, конкурентоспроможність, кольоровість, якість цукру, цукрові заводи.
Література
- Валявський С.М., Стиценко В.М. Конкурентоспроможність підприємств цукрової промисловості: проблеми активізації зовнішньоекономічної діяльності підприємств в ринкових умовах. Ефективна економіка. 2015. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=4643.
- Валявський С.М., Прудка Є.А. Тенденції світового ринку цукру та перспективи розширення експортних можливостей України. Ефективна економіка. 2014. № 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=3578.
- El-Obeid A., Beghin J. Multilateral Trade and Agricultural Policy Reforms in Sugar Markets. Working Paper 04-WP 356, Center for Agricultural and Rural Development, Iowa State University. 2005.
- Даниленка А.С., Загурський О.М., Юхименко П.І. Конкурентоспроможність аграрного підприємства: навчальний посібник. Біла Церква: БНАУ. 2018. 248 с.
- Петрова І.А., Петров С.О., Кричковська Л.В., Дубоносов В.Л. Загальні методи визначення якості та безпеки споживчих товарів: навчально-практичний посібник. Харків: ФОП Крамаренко Ю.М. 2017. 233 с.
- Найда А.В., Сахацький М.П., Найда І.С., Запша Г.М., Ніценко В.С. Управління інноваційним розвитком цукробурякового виробництва: монографія. Одеса: ТОВ «Лердрук». 2013. 220 с.
- Бондаренко С.М., Леус А.Ю. Оцінка рівня якості продукції на підприємстві. Ефективна економіка. 2017. № 4. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=5527.
- Платонов В.В., Дадеко Л.І., Ковальчук А.В., Хомічак Л.М., Купчик М.П., Клименко Л.С., Штангеєв В.О., Чернявська Л.І., Михайленко О.П. Експрес-метод для поточного контролю кольоровості кристалічного цукру-піску. Цукор України. 2005. № 5. С. 33-34. URL: https://dspace.nuft.edu.ua/server/api/core/bitstreams/0ef1f7a1-ea17-46f7-a27c-b87e51a55505/content.
- Про приєднання України до Міжнародної угоди по цукру 1992 року: Закон України 178/94-ВР від 22. 09. 1994р.
- Вимоги до виробництва цукру приведено у відповідність до європейських. Урядовий портал. Міністерство аграрної політики та продовольства України. 2017. URL: https://www.kmu.gov.ua/news/vimogi-do-virobnictva-cukru-privedeno-u-vidpovidnist-do-yevropejskih.
- Ляшенко С.О., Фесенко А.М., Ляшенко О.С., Кісь О.В. Обґрунтування застосування показників якості в енерго–та екологічно ефективних АСУ цукрового виробництва. Інженерія природокористування. 2019. № 4(14). С. 47-56.
- Скорик К.Д. Вплив порушень технологічних режимів виробництва на якість цукру. Журнал «Цукор України». 2014. № 4 (100). С. 29-33.
Статтю було отримано 10.04.2024
Quote article, APA style
Ляшенко Сергій Олексійович, Кісь Віктор Миколайович, Бабарика Ігор Григорович, Фесенко Алла Михайлівна. 10.04.2024. Нормативно-правове забезпечення якості цукрової продукції в Україні. The journal "Український журнал прикладної економіки та техніки". 2024 / #2. 44-49pp. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-7
Quote article, MLA style
Ляшенко Сергій Олексійович, Кісь Віктор Миколайович, Бабарика Ігор Григорович, Фесенко Алла Михайлівна. "Нормативно-правове забезпечення якості цукрової продукції в Україні". The journal "Український журнал прикладної економіки та техніки". 10.04.2024. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-7
Quote article, translit
Lyashenko Sergіy Oleksіyovich, Kіs Vіktor Mikolayovich, Babarika Іgor Grigorovich, Fesenko Alla Mihaylіvna. "Normativno-pravove zabezpechennya yakostі cukrovoї produkcії v Ukraїnі". The journal "Ukraїnskiy zhurnal prikladnoї ekonomіki ta tehnіki". 10.04.2024. https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-2-7
