УДК [338.439.02]

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-3-10

Анастасія Дмитрівна Мостова
кандидат економічних наук, доцент кафедри міжнародного маркетингу
Університет імені Альфреда Нобеля, Дніпро
email: a.mostovaya@duan.edu.ua
https://orcid.org/0000-0002-3998-3441

JEL classification: Q18

Анотація

Вступ. Продовольча незалежність потребує особливої уваги в умовах реалізації державної стратегії продовольчої безпеки, оскільки реалізація державної зовнішньоекономічної політики, спрямованої на підтримання відкритості внутрішніх ринків в умовах інтеграції України в систему багатостороннього регулювання в СОТ, сприяє виникненню нових загроз продовольчій безпеці держави та певному тиску з боку іноземних торгових партнерів.

Мета. Метою статті є розвиток методичних засад щодо гарантування продовольчої самозабезпеченості та незалежності, чинників їх формування та розробка рекомендацій щодо гарантування продовольчої безпеки держави під впливом зовнішньоекономічних факторів.

Метод. У дослідженні використовувалися методи системного аналізу й синтезу, абстрактно-логічний, монографічний, узагальнення.

Результати. Проведено дослідження продовольчої безпеки та її складових. Проаналізовано теоретичні, методологічні та практичні підходи до дослідження продовольчої незалежності та самозабезпеченості продовольством як основних елементів гарантування продовольчої безпеки. Сформульовано висновки щодо стану продовольчої безпеки України на основі індикаторів продовольчої незалежності за основними продуктами харчування, самозабезпеченості основними видами продовольства, зовнішньої торгівлі продовольчими товарами та балансу зовнішньої торгівлі харчовими продуктами.

Виявлено основні проблеми, які не дозволяють підвищити продовольчу незалежність держави ті які потребують вирішення у межах стратегії продовольчої безпеки держави. Розглянуто стратегічні завдання державної політики для досягнення продовольчої незалежності та самозабезпечення в умовах посилення інтеграції України в систему міжнародних відносин. Запропоновано комплекс заходів зі стимулювання розвитку ряду галузей сільського господарства та харчової промисловості для забезпечення їх конкурентоспроможності у межах стратегії продовольчої безпеки. Обґрунтовано необхідність використання непрямих інструментів і механізмів фінансової підтримки аграрного сектору, впровадження ефективної системи зовнішньоекономічного регулювання в аграрному секторі, спрямованої на захист вітчизняних товаровиробників від недобросовісної та надмірної конкуренції з боку іноземних постачальників і сприяння наповненню вітчизняного ринку, підтримки експортерів і захисту споживачів від недоброякісної продукції.

Ключові слова: продовольча безпека, продовольча незалежність, продовольче самозабезпечення, зовнішня торгівля, аграрний сектор.

Список літератури

  1. Шутаєва О. О., Тропанець Н. А. Продовольча безпека як соціально-економічна категорія, її зміст та основні напрямки забезпечення в умовах глобалізації. Вчені записки Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2010. Т. 23 (62). № 1. С. 174-185.
  2. Тригуб А. Ю. До питання міжнародно-правового розуміння поняття продовольчої безпеки. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Серія «Право». 2010. Вип. 156. С. 269-275.
  3. FAO. 1983. World Food Security: a Reappraisal of the Concepts and Approaches: Director General’s Report. Rome; The State of Food Insecurity in the World 2001. Rome: URL: http://www.fao.org/docrep/003/Y1500E/Y1500E00.HTM
  4. Закон України «Про державну підтримку сільського господарства» вiд 24.06.2004 № 1877-IV (Редакція від 01.01.2017) URL: http://zakon1.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=1877-15
  5. Проект Закону України «Про продовольчу безпеку України» від 28.04.2011 № 8370-1 URL: http://search.ligazakon.ua/l_doc2.nsf/link1/JF6GI01A.html
  6. Крамон-Таубадель Ш., Зоря С., Штріве Л. Політика та розвиток сільського господарства в Україні. Київ : Альфа-Принт, 2001. 312 с.
  7. Conway G., Barber E. After the Green Revolution. Sustainable Agriculture for Development. London : Earthscan Publication Ltd., 1990. 205 р.
  8. Sen A. Poverty and Famines: An Essay on Entitlement and Deprivation. ClarendonPress, Oxford, 1981.
  9. Михасюк І., Мельник А., Крупка М., Залога З. Державне регулювання економіки. Київ : Атіка, Ельга-Н, 2000. 529 с.
  10. Гуменний В. Д., Музика П. М. Стан продовольчої безпеки населення України на початку тисячоліття. Науковий вісник Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім. Ґжицького. 2014. Т. 16, № 1(1). С. 134-150.
  11. Сеперович Н., Шевцов О. Продовольча безпека в Україні: стан, проблеми, шляхи вирішення. Актуальні питання аграрної політики. Київ, 2002. С. 254-300.
  12. Sukhyy P., Yachniuk M., Sukhyy P. Ukrainian food security: present-day state and problems of formation. Scientific Letters of Academic Society of Michel Baludansky. Volume 4. № 6. 2016. P. 150-153.
  13. Методика визначення основних індикаторів продовольчої безпеки, затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 05.12.2007 № 1379 «Деякі питання продовольчої безпеки» (Редакція від 21.10.2011) URL: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1379-2007-п
  14. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua
  15. Сичевський М. П. Глобальна продовольча безпека та місце України в її досягненні. Економіка АПК. 2019. №1. URL: https://doi.org/10.32317/2221-1055.201901006
  16. Залізнюк В. П. Імпортозаміщення в системі забезпечення продовольчої безпеки України. Державне управління: удосконалення та розвиток. 2019. № 1. URL: http://www.dy.nayka.com.ua/?op=1&z=1374. DOI: 10.32702/2307-2156-2019.1.29
  17. Сухий П., Тюфтій А., Ячнюк М. Продовольча незалежність як індикатор оцінки стану продовольчої безпеки України. Часопис соціально-економічної географії. 2016. Вип. 21. С. 53-60.

Статтю було отримано 09.07.2019