УДК: 658.84
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-4-47
JEL classification: R40; L91; O18
Доставка продуктів харчування є однією з критичних точок у виробництві продукції, особливо для продукції, яка швидко псується, окрім цього, необхідно врахувати графік доставок та додаткове екологічне навантаження через необхідність підтримання температурних режимів зберігання. Доведено, що основні фактори стійкості, пов’язані з місцевими продуктами, обумовлені бажанням споживачів підтримати місцевого виробника, реалізацією якіснішої продукції місцевого виробництва, а також ефективністю управління логістикою та реалізацією товару. Розглянуто методи, які спрямовані на аналіз стійкості транспортування харчових продуктів. Наголошено, що проведено вкрай мало досліджень, пов’язаних з аналізом логістики доставки молочної сировини та продуктів у країнах зі слабкою економікою, особливо для підприємств місцевого значення, автопарк яких представлений застарілою технікою. Саме тому проведено дослідження стійкості логістичних ланцюжків доставки, ґрунтуючись на даних двох молочних підприємств. В роботі представлено в математичному вираженні інтегровану модель для розрахунку стійкості логістичних ланцюжків, яка складається з чотирьох груп критеріїв: ресурси, клімат, економічна ефективність та вплив на суспільство. Для забезпечення об’єктивності отриманих даних проведено оцінку компанії за вказаними критеріями групою незалежних експертів в галузі молочної технології за методом «Делфі». Проведено розрахунок затрат пального і, відповідно, викидів СО2 в атмосферу, на один кілограм харчової продукції у логістичному ланцюзі перевезень. Такий підхід забезпечить об’єктивність оцінки негативного впливу на навколишнє середовище з огляду на використання нафтопродуктів, збільшення парникових газів і забруднення повітря загалом. Поняття «місцева їжа» та «продовольчі милі» є одним з інструментів політики протекціонізму відновлення місцевого сільського господарства та альтернативних джерел виробництва харчових продуктів. Отримані в роботі результати підтверджують ідею про необхідність використання індивідуальних критеріїв в LCA для об’єктивної оцінки сталості логістичного транспортування та його впливу на навколишнє середовище.
Ключові слова: «продовольча миля», харчові продукти, навколишнє середовище, індикатори стійкості, температурні режими.
Список літератури
- Davis S.J., Caldeira K. Consumption-based accounting of CO2 emissions. National Acad. Sci. 2010. Vol. 107. P. 5687-5692.
- Lopez L.-A., Cadarso M.-A., Gomez N., Tobarra M.-A. Food miles, carbon footprint and global value chains for Spanish agriculture: assessing the impact of a carbon border tax. Clean. Prod. 2015. Vol. 103. P. 423-436.
- Govindan K. Sustainable consumption and production in the food supply chain: a conceptual framework. J. Prod. Econ. 2018. Vol. 195. P. 419-431.
- Schnell S.M. Food miles, local eating, and community supported agriculture: putting local food in its place. Hum. Val. 2013. Vol. 30. P. 615-628.
- Oxford Word of the Year 2007: Locavore, OUP Blog-Oxford University Press’s Academic Insights for the Thinking World. URL: https://languages.oup.com/word-of-the-year/.
- Kissinger M. International trade related food miles e the case of Canada. Food Pol. 2012. Vol. 37. P. 171-178.
- Weber C.L., Matthews H.S. Food-miles and the relative climate impacts of food choices in the United States. Sci. Technol. 2008. Vol. 42. P. 3508-3513.
- Sim S., Barry M., Clift R., Cowell S.J. The relative importance of transport in determining an appropriate sustainability strategy for food sourcing. J. Life Cycle Assess. 2006. Vol. 12. P. 422.
- Schmitt E. Comparing the sustainability of local and global food product in Europe. Clean. Prod. 2017. Vol. 165. P. 346-359.
- Awasthi A., Chauhan S.S., Omrani H. Application of fuzzy TOPSIS in evaluating sustainable transportation systems. Expert Appl. 2011. Vol. 38. P. 12270-12280.
- Govindan K., Darbari J.D., Agarwal V., Jha P.C. Fuzzy multi-objective approach for optimal selection of suppliers and transportation decisions in an eco-efficient closed loop supply chain network. Clean. Prod. 2017. Vol. 165. P. 1598-1619.
- Calculating food miles for a multiple ingredient food product. In: Agriculture, L.C.f.S. Iowa State University, Ames, Iowa, USA. 2005. 14 p. URL: https://www.leopold.iastate.edu/files/pubs-and-papers/2005-03-calculating-food-miles-multiple-ingredient-food-product.pdf.
- Liu K.F.R., Lai J.-H. Decision-support for environmental impact assessment: a hybrid approach using fuzzy logic and fuzzy analytic network process. Expert Syst. Appl. 2009. Vol. 36. P. 5119-5136.
- Rahdari A.H. Developing a fuzzy corporate performance rating system: a petrochemical industry case study. Clean. Prod. 2016. Vol. 131. P. 421-434.
- Govindan K., Chaudhuri A. Interrelationships of risks faced by third party logistics service providers: a DEMATEL based approach. Res. E Logist. Transport. Rev. 2016. Vol. 90. P. 177-195.
- Djekic I., Smigic N., Glavan R., Miocinovic J. Transportation sustainability index in dairy industry-Fuzzy logic approach. Journal of Cleaner Production. 2018. Vol. 180. P. 107-115.
- Singh R.K., Murty H.R., Gupta S.K., Dikshit A.K. An overview of sustainability assessment methodologies. Indicat. 2009. Vol. 9. P. 189-212.
- Rajak S., Parthiban P., Dhanalakshmi R. Sustainable transportation systems performance evaluation using fuzzy logic. Indicat. 2016. Vol. 71. P. 503-513.
- Finotti E., Bersani A.M., Bersani E. Total quality indexes for extra-virgin olive oils. Food Qual. 2007. Vol. 30. P. 911-931.
- Coley D., Howard M., Winter M. Local food, food miles and carbon emissions: a comparison of farm shop and mass distribution approaches. Food Pol. 2009. Vol. 34. P. 150-155.
- Cooper J.S., Woods L., Lee S.J. Distance and backhaul in commodity transport modeling. J. Life Cycle Assess. 2008. Vol.13. P. 389-400.
- Tassou S., De-Lille G., Ge Y. Food transport refrigeratione Approaches to reduce energy consumption and environmental impacts of road transport. Therm. Eng. 2009. Vol. 29. P. 1467-1477.
- Djekic I. Environmentallife-cycle assessment of various dairy products. Clean. Prod. 2014. Vol. 68. P. 64-72.
- Sirieix L., Grolleau G., Schaer B. Do consumers care about food miles? An empirical analysis in France. J. Consum. Stud. 2008. Vol. 32. P. 508-515.
- de Almeida Guimaraes V., Leal Junior I.C. Performance assessment and evaluation method for passenger transportation: a step toward sustainability. Clean. Prod. 2017. Vol. 142 (Part 1). P. 297-307.
Статтю було отримано 12.12.2022