УДК: 338
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-1-20
JEL classification: O13, Q17
Метою дослідження є аналіз сучасних тенденцій і визначення впливу інноваційних бізнес-рішень на формування стратегічного потенціалу підприємств харчової промисловості. Зазначено, що українська економіка не має високого потенціалу розвитку через низьку інноваційну активність підприємств, про що свідчать результати Global Innovation Index, де за 2018-2020 рр. Україна погіршила своє положення на кілька позицій у загальному інноваційному рейтингу, зайнявши 45 місце. Доведено, що розвиток інноваційної активності напряму пов’язаний з політичною й економічною ситуацією в країні. Через запровадження обмежень, пов’язаних з Covid-19, інноваційна активність підприємств харчової промисловості знизилася у 3,5 разу упродовж 2016-2020 рр. Попри це, загальний обсяг реалізації інноваційної продукції продемонстрував ріст у 6,5%, досягши 7071,9 млн грн за 2020 р. Однак частка такої продукції щодо загального обсягу реалізованої продукції становила всього 2,7%. Із загального обсягу реалізованої інноваційної продукції частка нової продукції для ринку становила всього 13,7%, інша частка припадала на продукцію, що є новою лише для підприємства. Досліджено, що витрати на інновації за 2018-2020 рр. зросли у 2,4 разу, однак більша їх частина припадає на франчайзинг та ліцензії, а не на НДР, виконані власними силами. Як показано у дослідженні, підприємства харчової промисловості намагаються використовувати різноманітні фінансові, зокрема боргові, інструменти для інноваційної діяльності, віддаючи при цьому перевагу власним коштам. Оскільки рівень стратегічного розвитку інноваційної діяльності затверджується Верховною Радою строком до 10 років, то й аналогічний горизонт планування використовується й підприємствами. Політика українського уряду є непоступовою й неефективною, оскільки рівень підтримки інноваційності на підприємствах становить всього 3-4% від коштів місцевих і Державного бюджетів. Стратегічними ж пріоритетами розвитку інноваційності бізнес-рішень підприємств харчової промисловості мають стати: енергоощадні, енергоефективні та поновлювальні джерела енергії; новітні технології виробництва, використання матеріалів й оновлення асортименту продукції; оновлення та модернізація наявної виробничо-технічної бази підприємств; впровадження екологічно чистих технологій і позитивний вплив на навколишнє природне середовище; застосування інформаційно-комунікаційних технологій і пов’язаних з ними процесів автоматизації та роботизації.
Ключові слова: інновації, конкурентоспроможність, бізнес-рішення, стратегічний розвиток, підприємства харчової промисловості.
Література
- Larina Y. Innovation and marketing strategies of enterprises on the innovative food products market. Annals of Marketing Management and Economics. 2017. Vol. 3 (1). Р. 33-47. DOI: https://doi.org/10.22630/AMME.2017.3.1.4.
- Axatjonovich A.A. The Affective Factors of Competitiveness o Food Industry Enterprises. Oriental renaissance: Innovative, educational, natural and social sciences. 2021. Vol. 1(8). Р. 366-375. DOI: https://doi.org/10.24412/2181-1784-2021-8-366-375.
- Babayev F. Sources of financing for increasing the competitiveness of the food Industry in Azerbaijan. Scientific Horizons. 2022. Vol. 25(11). Р. 111-119. DOI: https://doi.org/10.48077/scihor.25(11).2022.111-119.
- Bigliardi B., Ferraro G., Filippelli S., Galati F. Innovation Models in Food Industry: A Review of The Literature. Journal of Technology Management & Innovation. 2020. Vol. 15(3). DOI: http://dx.doi.org/10.4067/S0718-27242020000300097.
- Rabadán A., González-Moreno Á., Sáez-Martínez F.J. Improving Firms’ Performance and Sustainability: The Case of Eco-Innovation in the Agri-Food Industry. Sustainability. 2019. Vol. 11. Р. 5590. DOI: https://doi.org/10.3390/su11205590.
- Saguy I.S., Sirotinskaya V. Challenges in exploiting open innovation’s full potential in the food industry with a focus on small and medium enterprises (SMEs). Trends in Food Science & Technology. 2014. Vol. 38(2). Р. 136-148. DOI: https://doi.org/10.1016/j.tifs.2014.05.006.
- Somwethee P., Aujirapongpan S., Ru-Zhue J. The influence of entrepreneurial capability and innovation capability on sustainable organization performance: Evidence of community enterprise in Thailand. Journal of Open Innovation: Technology, Market, and Complexity. 2023. Vol. 9(2). Р. 100082. DOI: https://doi.org/10.1016/j.joitmc.2023.100082.
- CIAA Bottlenecks to innovation in the food industry A reflection paper of the CIAA. URL: https://ec.europa.eu/futurium/en/system/files/ged/15-bottlenecks_to_innovation_in_the_food_industry-ciaa-reflectionpaper.pdf.
- Product Development of Food: Strategy, Innovations, Trends, and Examples. 2022. URL: https://savoreat.com/product-development-of-food-strategy-innovations-trends-and-examples/.
- Alawamleh M., Al-Hussaini M., Bani Ismail L. Open innovation in the food industry: trends and barriers-a case of the Jordanian food industry. Journal of Global Entrepreneurship Research. 2022. Vol. 12(1). Р. 279–290. DOI: https://doi.org/10.1007/s40497-022-00312-6.
- Bivona E., Cruz M. Can business model innovation help SMEs in the food and beverage industry to respond to crises? Findings from a Swiss brewery during COVID-19. British Food Journal. 2021. Vol. 123(11). Р. 3638-3660. DOI: https://doi.org/10.1108/BFJ-07-2020-0643.
- Global Innovation Index 2020. Ukraine. 2020. URL: https://www.wipo.int/edocs/pubdocs/en/wipo_pub_gii_2020/ua.pdf.
- Кабінет Міністрів України. Про схвалення Стратегії розвитку сфери інноваційної діяльності на період до 2030 року: Стратегія № 526-р від 10.07.2019 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/526-2019-р#doc_info.
- Державна служба статистики України. Економічна статистика. Наука, технології та інновації. 2021. URL: https://www.ukrstat.gov.ua.
- Global innovation index 2020: Who Will Finance Innovation? Thirteenth edition. Ithaca, New York: Cornell University Press, 2020. DOI: https://doi.org/10.34667/tind.42316.
- Національний інститут стратегічних досліджень. Роль підприємництва при впровадженні інновацій для розвитку регіонів України. Аналітична записка. 2018. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2018-08/1_Yurchenko-dc64e.pdf.
- Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні: Закон України № 3715-VI від 08.09.2011 р.
- Ніценко В.С. Напрямки підвищення енергоефективності на підприємствах харчової промисловості. Адаптивні стратегії розвитку підприємств харчової промисловості в умовах мінливого світу: матеріали наукового симпозіуму з міжнародною участю. Одеська національна академія харчових технологій. Одеса: Астропринт, 2017. С. 124-129.
- Чуприна А.В., Войтюк Ю.І. Ресурсо- та енергоощадні технології компанії ГЕА. Ресурсо- та енергоощадні технології виробництва і пакування харчової продукції-основні засади її конкурентоздатності: матеріали V Міжнародної спеціалізованої науково-практичної конференції. Київ. НУХТ, 2016. С. 11-12.
- Шаповалова Н.П., Ніценко В.С., Фоменко А.О. Шляхи підвищення ефективності використання матеріальних ресурсів на ПАТ «Карлсберг Україна». Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія «Економічні науки». 2017. № 1. С. 109-121.
- Коткова Н.С. Техніко-технологічне оновлення харчової промисловості України: чинники інвестиційно-інноваційного розвитку. Проблеми економіки. 2013. № 4. С. 108-115.
- Nitsenko V.S., Hanzhurenko I.V., Ingram K.L. The potential for development of oil and fat industry enterprises. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, Серія „Економічні науки”. 2020. № 3. С. 226-238. DOI: https://doi.org/10.31359/2312-3427-2020-3-226.
- Nitsenko V.S. Innovative development of the oil and fat industry in the context of the functioning of agricultural holdings: the case of Ukraine. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва, Серія „Економічні науки”. 2020. № 2. С. 360-364. DOI: https://doi.org/10.31359/2312-3427-2020-2-371.
- Ставицький О. В. Формування стратегії інноваційного розвитку підприємств харчової промисловості. Економіка АПК. 2011. № 17-18. С. 54-57.
- Шелудько Е.І. Структурно-технологічні засади модернізації харчової промисловості України. Ефективна економіка. 2010. № 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=404.
- Кваша Т.К., Паладченко О.Ф., Молчанова І.В. Трансфер технологій як реалізація науково-технічного та інтелектуального потенціалу України. Наука, технології, інновації. 2018. № 1. С. 72-79.
- Приходько В.П. Шляхи реалізації пріоритетів інвестиційного забезпечення інноваційних проектів регіо-нального розвитку. Ефективна економіка. 2010. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1603.
- Удовицька Є.А. Економічні аспекти розвитку робототехніки в Україні. Журнал науковий огляд. 2016. № 5(26). С. 1-8.
- Системи машинного зору роботів. Історія розвитку, сфери застосування, плани на майбутнє. Робототехніка Україна. 2017. URL: https://robotics.ua/systemy-mashynnoho-zrenyia.-ystoryia-prymery-plany/.
- Гросул В.А., Чатченко О.Є. Інноваційні технології оновлення бізнес-моделі підприємства ресторанного господарства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2019. Випуск 27(1). С. 39-44. DOI:https://doi.org/10.32782/2413-9971/2019-27-7.
- Чорна Н. П. Інноваційний розвиток сфери виробництва продуктів харчування та ризики продовольчої безпеки: монографія. Львів: Ліга-Прес, 2012. 296 с.
- Шевченко А. В. Інструменти активізації інноваційного розвитку у промисловості України на засадах смарт-спеціалізації. Національний інститут стратегічних досліджень. 2021. URL: https://niss.gov.ua/sites/default/files/2021-12/smart-spetsializatsiya.pdf.
- Ніценко В.С. Механізми розвитку інтегрованих підприємницьких структур в агропродовольчій сфері: проблеми теорії та практики: монографія. Херсон: Видавець Грін Д.С., 2014. 352 с.
- Андрєєва Н.М., Головченко О.М., Маркіна І.А., Ніценко В.С. Конкурентоспроможність підприємств в умовах ринкової економіки: монографія. Одеса: ВМВ, 2014. 292 с.
- Гавриш В.І., Яценко О.М., Перебийніс В.І. Конкурентоспроможність підприємств в умовах ринкової економіки: монографія. Одеса: ВМВ, 2015. 174 с.
- Мостенська Т.Л., Омельченко В.Я., Красноруцький О.О., Ушкаренко Ю.В., Скопенко Н.С. Конкурентоспроможність підприємств в умовах ринкової економіки: монографія. Одеса: ВМВ, 2015. 572 с.
Статтю було отримано 21.12.2023