УДК: 338.242.2

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-2-34

Володимир Вікторович ЛАГОДІЄНКО
доктор економічних наук, професор
завідувач кафедри маркетингу, підприємництва і торгівлі
Одеська національна академія харчових технологій
ORCID ID: 0000-0001-9768-5488
E-mail: volodymyr@wiktoriya.com
Олександр Михайлович ФЕДОРЧУК
кандидат економічних наук, доцент,
доцент кафедри фінансів, обліку та підприємництва
Херсонський державний університет
ORCID ID: 0000-0003-4732-8305
Оксана Іванівна ПРОТОСВIЦЬКА
головний бухгалтер Державного підприємства «Дослідне господарство «Новокаховське» Інституту рису Національної академії аграрних наук України»

JEL classification: Q15

Анотація

Вступ. Адаптація аграрного сектора економіки до умов та вимог Європейського Союзу є складним і суперечливим процесом. Внаслідок природних та економічних особливостей галузі сільського господарства, його тривалою внутрішньою і зовнішньою відірваністю від розвинутих європейських країн, розбіжностей у визначенні пріоритетів державної аграрної політики, продовжуються наукові дискусії щодо формування системи управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств при поєднанні економічної, соціальної та екологічної складових сталого розвитку.

Мета. Метою статті є вивчення та оцінка наукових підходів формування системи управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств на засадах сталості.

У процесі дослідження застосовано методи порівняння, аналізу, теоретичного та логічного узагальнення. Методологічною основою став діалектичний метод дослідження.

Результати. У статті вивчено визначення дефініції «конкурентоспроможність аграрних підприємств»; розглянуто вплив особливостей сільського господарства на формування системи управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств.

Запропоновано трактувати управління конкурентоспроможністю аграрного підприємства як комплекс заходів щодо виробництва та реалізації продукції за ціною не вище і за якістю не гірше, ніж у будь-яких інших контрагентів у своїй ринковій ніші.

Висновки. Сприятливе географічне положення аграрних підприємств є його конкурентною перевагою, що полягає у можливості безпосереднього проведення економічної діяльності. Зниження родючості ґрунтів та зростання ерозійних процесів, скорочення посівних площ, придатних до обробки та високого ступеню залежності від природно-кліматичних умов є причиною втрати підприємством конкурентних переваг. Аграрні підприємства мають використовувати системне стратегічне управління конку-рентоспроможністю, сутність якого полягає у розробці стратегії для досягнення цілей і вирішення завдань щодо підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств з меншим використанням обсягу ресурсів відповідно до умов сталого розвитку.

Ключові слова: конкурентоспроможність, система управління, аграрні підприємства, сталий розвиток, конкурентні переваги.

Список літератури

  1. Горбаль Н., Романишин С. Система управління конкурентоспроможністю підприємства. Науковий вісник Національного лісотехнічного університету: Економіка, планування і управління галузі. 2010, Вип. 20.12. С. 112-117.
  2. Економіка підприємства: підруч.; за заг. ред. С. Ф. Покропивного. К.: КНЕУ, 2004. 528 с.
  3. Літвінова Ю.О. Проблеми забезпечення конкурентоспроможності підприємства в сучасних умовах. Управління розвитком. 2012. № 9. С. 35-
  4. Макаровська Т. П., Бондар Н. М. Економіка підприємства: навч. посіб. К.: МАУП, 2003. 304 с.
  5. Митяй О.В., Лагодієнко В.В., Сафонов В.В. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств як основний важіль сталого розвитку аграрної сфери. Економічний часопис – XXI. №155(11-12). С. 59-62.
  6. Ткачук Г.Ю. Формування конкурентоспроможності малих підприємств агробізнесу: монографія. Житомир : ЖДТУ, 2012. 200 с.
  7. Uzhva A. Competitiveness of Enterprises in a Sustainable Agribusiness Development. Science and Education a New Dimension. Humanities and Social Sciences. 2016. Vol. IV (17), Issue 108. P. 7-11.
  8. Ужва А. М. Конкурентоспроможність агропромислового комплексу в контексті євроінтеграційних процесів України. Економічний дискурс: Міжнародний збірник наукових праць. 2014. Випуск 3. С. 58-
  9. Чайківський І. А. Механізми забезпечення сталого розвитку сільськогосподарських підприємств. Інноваційна економіка. 2014. № 6. С. 108-114.
  10. Mudrak R., Nyzhnyk I., Lagodiienko V., Lagodiienko N. Impact of Seasonal Production on the Dynamics of Prices for Meat and Dairy Products in Ukraine. TEM Journal. Volume 8. Issue 4. рр. 1159-1168.

Статтю було отримано 11.03.2020