УДК: 338.432:332.62

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-19

Калініченко Віталій,
аспірант Сумського національного аграрного університету, м. Суми, Україна

JEL classification: Q10

Стаття присвячена систематизації тенденцій розвитку спеціалізації аграрних підприємств та принципів управління нею на рівні аграрних підприємств. Узагальнено особливості ринкового середовища аграрних підприємств та ризики у процесі управління товарною спеціалізацією аграрних підприємств. Визначено основні напрями удосконалення системи управління аграрних підприємств в контексті трансформація їх товарної спеціалізації до ринкових умов. Наразі ключовими є дві тенденції розвитку спеціалізації. Перша характеризується тим, що підприємство спеціалізується на виробництві кількох видів товарної продукції: одного-двох у рослинництві і одного-двох у тваринництві при одночасному розвитку кількох додаткових і підсобних галузей. Ця тенденція нині є основною. Друга тенденція виявляється в тому, що підприємство спеціалізується на виробництві одного виду продукції: яловичини, свинини, м’яса птиці, яєць, овочів, фруктів тощо. Багато підприємств наразі здійснюють виробництво на промисловій основі, для них характерні як організація виробництва із закінченим циклом, так і широкий розвиток міжгосподарських зв’язків і кооперування. Особливо значного розвитку набуло кооперування у створенні великих підприємств з виробництва м’яса, що стало основним фактором поглиблення їх спеціалізації. Встановлено, що у сучасних умовах спеціалізація підприємства неминуче приводить до розвитку та інтеграції малих і великих підприємств. Спеціалізовані підприємства мають значні переваги, одна з яких полягає в тому, що в них виникають більш стійкі зв’язки з постачальниками й споживачами, а відтак спрощуються й удосконалюються матеріально-технічне забезпечення та збут. Спеціалізовані підприємства працюють в умовах більш обмеженої номенклатури, сировини, матеріалів і комплектуючих виробів, які постачаються з кооперування.

Ключові слова: спеціалізація, виробнича структура, системи управління, ринкове середовище, аграрні підприємства.

Список літератури

  1. Голованова Г.Є. Принципи раціоналізації вибору товарної спеціалізації виробництва в аграрних підприємствах. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2019. № 4. С. 29-33.
  2. Канінський П.К. Спеціалізація сільськогосподарських підприємств: монографія. Київ. ННЦ ІАЕ, 2005. 348 с.
  3. Гуцул Т.А. Спеціалізація як фактор підвищення ефективності виробництва молока в приміській зоні. Економіка АПК. 2008. №5. С. 128-130.
  4. Андрійчук В.Г., Сас І.С. Концентрація в аграрній сфері економіки: проблемні аспекти. Київ. КНЕУ. 2017. 303 с.
  5. Пехов В.А. Спеціалізація аграрних підприємств в зернопродуктовому підкомплексі. Економіка АПК. 2017. № 3. С. 87-92.
  6. Малік М.Й., Беженар І.М., Грищенко О.Ю. Науково-методичні засади поглиблення спеціалізації в аграрних підприємницьких структурах. Київ. ННЦ «ІАЕ», 2015. 104 с.
  7. Лупенко Ю.О., Малік М.Й., Шпикуляк О.Г. Стратегія розвитку підприємництва, кооперації та агропромислової інтеграції в умовах воєнного часу та повоєнного відновлення аграрної економіки України. Київ. ННЦ «ІАЕ», 2022. 32 с.
  8. Беженар І.М. Стан розвитку спеціалізації в аграрних підприємницьких структурах. Економіка та управління національним господарством. 2016. Вип. 10. С. 128-133.
  9. Лупенко Ю.О., Малік М.Й., Шпикуляк О.Г. Розвиток підприємництва і кооперації: інституціональний аспект: монографія. Київ. ННЦ «ІАЕ», 2016. 430 с.

Статтю було отримано 20.02.2023