УДК: 338.439.02 (477)

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-4-5

Олена Вікторівна Ковальова
доктор економічних наук, ст.н.співр, директор Навчально-наукового інституту неперервної освіти і туризму, професор кафeдри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва
НУБіП України
ORCID ID: 0000-0002-3156- 8413
Ольга Данилівна Витвицька
доктор економічних наук, прoфeсoр, прoфeсoр кафeдри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва
НУБіП України
ORCID ID: 0000-0002-2510-3562
Оксана Богданівка Сливінська
кандидат економічних наук, доцент кафедри обліку і аудиту ВП НУБіП України «Бережанський агротехнічний інститут»
ORCID ID: 0000-0003-0004-9288

JEL classification: Q18

Анотація

У статті розглянуто сутність поняття «продовольча система», яке характеризує усі види діяльності, пов’язані з виробництвом, переробкою, транспортуванням та споживанням харчових продуктів. Продовольчі системи включають майже кожен аспект людського існування, а тому не можуть бути в площині лише аграрного сектору, а впливають на наше особисте здоров’я, наших сімей і громад, а також на здоров’я навколишнього середовища, нашої економіки та нашої культури. Обґрунтовано залучення суспільства до питання формування пропозицій векторів розвитку продовольчих систем в Україні у контексті світових трендів в межах національного діалогу з питань трансформації продовольчих систем та підготовки до Саміту ООН з продовольчих систем 2021.

Розкрито взаємозв’язок продовольчих систем та всіх сімнадцяти Цілей сталого розвитку, що мають бути враховані у збалансованій продовольчій системі Україні, якій потрібно зберігати і примножувати свій продовольчий потенціал з огляду на світові тенденції. Запропоновано інноваційні підходи до трансформації продовольчих систем. Насамперед, це стосується таких пріоритетних напрямів, як здорове харчування, запровадження екологічно дружніх технологій виробництва та стійкість до ринкової нестабільності й доступність харчових продуктів для всіх. Розглянуто ключові напрями та конкретні пропозиції щодо заходів, висвітлених в проекті Дорожньої карти, а саме: посилення уваги до диджиталізації процесів в аграрному секторі економіки, формування Державного аграрного реєстру як інструменту, що забезпечує прозорість реалізації окремих механізмів аграрної політики та ін.

Ключові слова: продовольча система; трансформація; український контекст; здорове харчування, національний діалог, дорожня карта.

Список літератури

  1. Управління інноваційною діяльністю: теорія і практика: колективна монографія/ за заг. ред. д.е.н., професора Витвицької О.Д. Київ: ТОВ «АГРАР МЕДІА ГРУП», 2021. 450 с.
  2. Тернавська І. Б. Стратегія продовольчої безпеки регіону. URL: http://naukajournal.org/ index. php/naukajournal/article/view/56/54.
  3. Саміт з продовольчих систем. URL: https://www.president.gov.ua/news/prezident-na-samiti-z-prodovolchih-sistem-ukrayina-maye-znac-70789
  4. Указ Президента України “Про цілі сталого розвитку в Україні до 2030 року”. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/722/2019#Text
  5. Національна економічна стратегія на період до 2030 року. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179
  6. Стратегія розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловості України на період до 2026 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/588-2019-%D1%80#Text
  7. Стратегія сприяння залученню приватних інвестицій у сільське господарство на період до 2023 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/595-2019-%D1%80#Text
  8. Концепція реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/249573705

Статтю було отримано 28.10.2021