УДК: 631.17.001.76:339.92

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-2-21

Вікторія Михайлівна Онегіна
доктор економічних наук, професор, завідувачка кафедри економіки та маркетингу, Харківський національний технічний університет сільського господарства
імені Петра Василенка,
ORCID ID: 0000-0003-0794-8032
E-mail: viconeg1511@gmail.com
Віталіна Володимирівна Антощенкова
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економіки та маркетингу, Харківський національний технічний університет сільського господарства
імені Петра Василенка
ORCID ID: 0000-0002-3963-6263
E-mail: vitalina.tiaxntusg@gmail.com
Юлія Миколаївна Кравченко
кандидат економічних наук, старший викладач кафедри економіки та маркетингу, Харківський національний технічний університет сільського господарства
імені Петра Василенка
ORCID ID: 0000-0002-3692-418X
E-mail: kravchenko74@ukr.net

JEL classification: Q01; Q18; Q55

Анотація

Вступ. Наразі сучасний стан та перспективи розвитку підприємств галузі тваринництва найбільше потребують інновацій в формуванні та становленні продовольчої незалежності України. Адже забезпечення населення продукцією тваринництва стабільно, в достатній кількості і необхідної якості та асортименту є важливим стратегічним завданням для країни. В статті проаналізовано сучасний стан розвитку підприємств галузі тваринництва, а також окреслено перспективи та основні напрямки розвитку галузі.

Метою дослідження стало вивчення сучасного стану та перспектив інноваційного розвитку сільськогосподарських підприємств, які спеціалізуються на виробництві продукції тваринництва та обґрунтуванні подальших напрямів інноваційного розвитку галузі в країні.

Результати. Проаналізовано динаміку поголів’я ВРХ та корів за категоріями господарств, встановлено значне скорочення поголів’я корів в сільськогосподарських підприємствах України та тенденцію до продовження скорочення поголів’я корів. Проаналізовано динаміку обсягів виробництва молока в Україні, рівень цін на м’ясо та молоко та рентабельність виробництва продукції тваринництва сільськогосподарськими підприємствами. За даними Державної служби статистики, виробництво молока в Україні за підсумками 2019 року скоротилося на 3,7% і вперше за роки незалежності впало нижче 10 млн тон – до 9,68 млн т. станом на  2020 рік, виробництво молока становило 2963,6, що на 60,6% нижче обсягів виробництва 1990 р. Виробництво м’яса в 2019 році зросло на 4,8% – до 3,47 млн тон (у живій вазі), але порівняно з 1990 роком скоротилось на 43,1%. Виробництво м’яса є неприбутковим в сільськогосподарських підприємствах, а от молочне тваринництво є рентабельним.

Висновки. Встановлено, що галузь тваринництва в Україні зазнає певних труднощів, саме через відсут-ність інноваційних складових в своєму розвитку. Визначені чинники, що обумовлюють негативні процеси. За результатами дос-лідження надано пропо-зиції щодо розвитку галузі тваринництва та її ефективному функціонуванню. Зазначено, що інноваційний розвиток підприємств галузі тваринництва необхідно поєднувати зі сталим розвитком сільських територій.

Ключові слова: тваринництво, молочне скотарство, інноваційний розвиток, ефективність, продуктив-ність, рентабельність.

Список літератури

  1. Технологія молока та молочних продуктів : навчальний посібник / Власенко В. В., Головко М. П., Семко Т. В., Головко Т. М. Харківський державний університет харчування та торгівлі. Харків: ХДУХТ, 2018. 202 с.
  2. Офіційний веб-сайт Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.
  3. Іванова А. С. Молочне скотарство: сучасний стан та проблеми вирішення. Агросвіт. 2017. №22. С. 57–62.
  4. Аверчева Н. О. Підвищення якості молока як основа конкурентоспроможності продукції на Європейському ринку. Агросвіт. 2019. №22. С. 19–30.
  5. Заходим М. В. Сучасний стан і тенденції розвитку молочного скотарства в Україні. Інноваційна економіка. 2016. № 1-2. С. 53–59.
  6. Кравченко Ю. М., Антощенкова В. В. Фактори сталого розвитку економіки аграрного сектору. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства. Сер. Економічні науки. 2019. Вип. 200. С. 174–183.
  7. Onegina V., Kravchenko Y., Antoshchenkova V. Improving the efficiency of quality management and safety of dairy production in Ukraine in the conditions of european integration. Academy of Management and Administration in Opole, Ed. by O. Mandych, T. Pokusa. 2020. p.105–
  8. Антощенкова В. В. Формування ринку молока на основі коопераційно-інтеграційних відносин. Економічний дискурс: міжнародний збірник наукових праць. м. Камянець-Подільський: ПДАТУ, 2016 Вип. 2. С. 29–35.
  9. Антощенкова В. В., Кравченко Ю. М. Управління матеріальними потоками та формування сировинної зони в молокопродуктовому секторі. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства, «Економічні науки». Вип. 206. С. 45–54.
  10. Попадинець Н. М., Іртищева І. О., Крамаренко І. С., Данило С. І., Журавель Ю. В. Стратегічні орієнтири державного регулювання розвитку внутрішнього ринку споживчих товарів. Регіональна економіка. 2020. №2(96). С. 131–143.
  11. Іртищева І. О., Смелянець Т. В., Бурдельна Г. О. Стан та стратегічні орієнтири інвестиційно-фінансового забезпечення агропродовольчої сфери в умовах глобалізації. Агросвіт. 2012. № 7. С. 26–32.
  12. Іртищева І. О., Крамаренко І. С. Фінансово-кредитне забезпечення агропродовольчої сфери України: сучасний стан та перспективи розвитку. Агросвіт. 2012. № 3. С. 12–16.

Статтю було отримано 05.04.2021