УДК: 005: 330.341

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-4-36

Воронько-Невіднича Тетяна Вікторівна,
кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри менеджменту ім. І. А. Маркіної, Полтавський державний аграрний університет
Стовба Владислав Олегович,
здобувач вищої освіти,
Полтавський державний аграрний університет
Шевченко Тарас Володимирович,
здобувач вищої освіти,
Полтавський державний аграрний університет
Шелемба Віталій Іванович,
здобувач вищої освіти,
Полтавський державний аграрний університет

JEL classification: L10; M29; O32

У статті обґрунтовано концептуальні засади реалізації заходів щодо гарантування безпеки під час впровадження стратегії технологічного менеджменту підприємств агропродовольчої сфери за сучасних динамічних умов. Встановлено, що важливою передумовою забезпечення результативності стратегії технологічного менеджменту підприємства агропродовольчої сфери є ідентифікація та нівелювання загроз її забезпеченню та реалізації. Отже, запобігання та нівелювання наслідків загроз становить головну умову гарантування безпеки підприємства. Загроза безпеки суб’єкта господарювання агропродовольчої сфери за сучасних умов – реальна чи потенційна можливість прояву деструктивного впливу різних чинників з його розвитку, що призводить до певних збитків і негативних наслідків. Визначено, що кінцевою метою технологічного менеджменту є забезпечення технологічного розвитку підприємства агропродовольчої сфери, тобто цілеспрямованого, безперервного процесу змін у технологічних процесах його господарської діяльності, які обумовлюють розвиток ресурсів, що сукупно дає можливість забезпечити технологічну конкурентоспроможність і стійкість суб’єкта господарювання за сучасних динамічних бізнес-умов. Акцентовано увагу на необхідності реалізації основних практичних заходів щодо гарантування безпеки реалізації стратегії технологічного менеджменту підприємства агропродовольчої сфери, які б включали розроблення стратегічного плану посилення безпеки суб’єктів підприємницької діяльності, створення окремого структурного підрозділу, відповідального за гарантування безпеки суб’єкта підприємницької діяльності, розроблення механізму відслідковування та оцінювання стану зовнішнього та внутрішнього ринків і формування рекомендацій для можливих шляхів підвищення рівня конкурентоздатності господарства, фінансове забезпечення ризикового капіталу для підтримки інноваційної діяльності та прогнозування життєвого циклу суб’єкта агропродовольчої сфери.

Ключові слова: менеджмент, підприємство, безпека, загроза, стратегія, технологічний менеджмент.

Список літератури

  1. Василенко В.О., Шматько В.Г. Інноваційний менеджмент: Навчальний посібник / За ред. В.О.Василенко. К.: ЦУЛ, Фенікс, 2015. 440 с.
  2. Кириченко О. Концептуальні засади технологічного менеджменту та його значення в управлінні сучасними підприємствами.Вчені записки Університету «КРОК», №4(68), С. 75–83.
  3. Кукса І. М., Орлова-Курилова О. В., Кирилюк Є. М., Воронько-Невіднича Т. В. Державне регулювання та саморозвиток ефективної інноваційної системи управління реструктуризацією виробництва в умовах знаннєвої економіки, екологізації та синергетичної взаємодії підприємців. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 20. С. 5–9.
  4. Ligonenko, L. Theoretical and methodological foundations of technological management. Marketing and Management of Innovations, 2016. 3, 145-160.
  5. Мілько І. В., Швець К. М., Катрич Д. О. Концептуальні підходи до управління технологічною конкурентоспроможністю підприємств. Економіка та держава. 2015. № 2. С. 118–121.
  6. Рудь Н. Т. Економіка: організація інноваційної діяльності : навч. посіб. Луцьк : РВВ ЛДТУ, 2007. 476 с.
  7. Bogers, M. and Lhuillery, S. A functional perspective on learning and innovation: investigating the organization of absorptive capacity. Industry And Innovation. 2011. 18 (6). pp. 581–610.
  8. Khurana, V. K. Management of Technology & Innovation. Ane Books. India. 2009
  9. Twiss, B. C. Managing Technological Innovation. London. Great Britain. 1980.

Статтю було отримано 01.12.2022