УДК 330.3

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2025-1-5

Данько Юрій Іванович,
д.е.н., професор, проректор з наукової та міжнародної діяльності,
Сумський національний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0002-9847-1593
Немашкало Каріна Ромеовна,
к.е.н., професор, професор кафедри менеджменту, бізнесу і адміністрування,
Харківського Національного Економічного Університету імені Семена Кузнеця
https://orcid.org/0000-0002-8614-750X
Рибалко Сергій Вікторович,
доктор економічних наук, директор ФГ «Аделаїда»
https://orcid.org/0000-0001-5449-4147
Зощук Антон Олександрович,
аспірант кафедри торгівельного підприємництва, товарознавства та управління бізнесом,
Одеський національний технологічний університету
https://orcid.org/0009-0004-6483-6787
Ткачук Олександр Миколайович,
аспірант кафедри торгівельного підприємництва, товарознавства та управління бізнесом,
Одеський національний технологічний університету
https://orcid.org/0009-0000-3948-2543

JEL classification: G32; O31; Q18; Q55; L66

В статті досліджуються питання щодо інноваційних засад розвитку хлібопекарської промисловості та методології розробки стратегії сталого розвитку підприємств харчової промисловості на прикладі хлібопекарської промисловості в умовах сучасних ризиків. Визначено сутність поняття «інноваційний розвиток», обґрунтовано, що перехід до інноваційного розвитку означає формування відповідної стратегії дій та досліджено сутнісне наповнення і методологічні підходи до стратегії інноваційного розвитку підприємств. Проведено оцінку функціонування хлібопекарської промисловості України, яка є однією з провідних галузей харчової промисловості. Визначено ключові ризики для хлібопекарської промисловості на сучасному етапі. Досліджені базові принципи, які забезпечують ефективність та сталість стратегії інноваційного розвитку в сучасних умовах економіки та визначені ключові напрями реалізації стратегії. Хлібопекарська промисловість відіграє ключову роль у харчовій промисловості України, забезпечуючи населення базовими продуктами та сприяє розвитку економіки. Для забезпечення стабільного розвитку хлібопекарської промисловості необхідно оновлювати матеріально-технічну базу, впроваджувати сучасні технології та адаптуватися до змін у споживчих вподобаннях.

Ключові слова: харчова промисловість, хлібопекарська промисловість, ризик, стратегія інноваційного розвитку, конкурентоспроможність підприємств.

Література

  1. Баланси сільськогосподарської продукції та продовольства / [Ю. О. Лупенко, О. М. Шпичак, В. Я. Месель-Веселяк та ін.] ; за ред. О. М. Шпичака. Київ : ННЦ ІАЕ, 2013. 74 с
  2. Близько 20% хлібозаводів зруйновані або не повернулися до виробництва: вебсайт. URL: https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/blizko-20-hlibozavodiv-zruynovani-abo-ne-povernulisya-do-virobnictva
  3. Державна служба статистики України URL: https://ukrstat.gov.ua/
  4. Інноваційний розвиток підприємства : навч. посіб. / П. П. Микитюк, Ж. Л. Крисько, О. Ф. Овсянюк-Бердадіна, С. М. Скочиляс. – Тернопіль : ПП «Принтер інформ», 2015. – 224 с
  5. Новойтенко І. В., Малиновський В. В. Стан та основні тренди розвитку хлібопекарської промисловості України. Ефективна економіка. 2020. №. 11. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/pdf/11_2020/54.pdf
  6. Шкуренко О., Чорна Т. Інноваційна стратегія розвитку підприємства в умовах адаптації до сучасних викликів. Електронне наукове фахове видання «Адаптивне управління: теорія і практика». Випуск 16 (32), 2023 https://amtp.org.ua/index.php/journal2/article/view/565/478
  7. Horst G. Innovation Strategy: An Approach in Three Levels. Kindai Management. 2015. Р. 129–140.
  8. Johannes W. H. van der Waal, Thomas Thijssens, Karen Maas, Journal of Cleaner Production 285, 125319 (2021) doi: 10.1016/j.jclepro.2020.125319.
  9. Myllylä J. Innovation Strategy – What is it and how to develop one? 2018. URL: https://www.viima.com/blog/innovation-strategy

Статтю було отримано 18.12.2024