УДК: 005.21:330.341.2]:[338.439:346.7](477)

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-1-40

Світлана Вікторівна Маркова
кандидат економічних наук, доцент кафедри бізнес-адміністрування і менеджменту зовнішньоекономічної діяльності Запорізького національного університету
ORCID ID: 0000-0003-0675-0235
E-mail: masvvi@outlook.com

JEL classification: D02; L60

Анотація

У статті проаналізовано процес удосконалення та реформування інституціонально-інс-титуційного управління життєдіяльністю підприємств промисловості з урахуванням сучасних складних умов розвитку економіки України. В проведеному дослідженні наголо-шено на важливості підприємств харчової промисловості, мета створення яких, пов’язана з формуванням якісних умов для здоров’я та безпеки населення країни. Важливу роль для забезпечення цього потрібна нормативно-правова база, яка визначає та регулює правові правила діяльності підприємств виробників продуктів харчування. Автором комплексно і ґрунтовно проаналізовано стан правового регулювання підприємств-виробників продук-тів харчування в нашій державі, в тому числі з урахуванням процесу управління їх життє-забезпеченістю. Виявлено недоліки та проблеми інституціонально-інституційного управління життєзабезпечення підприємств харчової промисловості. Запропоновано шляхи їх вирішення за рахунок формування інституту гігієнічних вимог, тобто сукупність норм державного регулювання безпечності та якості харчових продуктів, державного контролю, які впливають через інституціонально-інституційні механізми та заходи на процес управління життєзабезпеченістю підприємств харчової промисловості.

Ключові слова: життєзабезпечення, харчова промисловість, безпека життя та здоров’я, прибуток, контроль, держава.

Список літератури

  1. Череп А. В., Моісеєва А. А. Використання ресурсної бази на підприємствах харчової промисловості. Вісник Запорізького національного університету. Економічні науки. 2019. Вип. 1. С. 32-37.
  2. Конституція України: Закон України від 28 червня 1996 р. № 254к/96-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/ 254% D0%BA/96-%D0%B2%D1%80#Text.
  3. Про стандартизацію: Закон України від 05.06.2014 № 1315-VII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1315-18#Text
  4. Про захист прав споживачів: Закон України від 12.05.1991 № 1023-XII. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1023-12#Text
  5. Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів:Закон України від 23.12.1997 № 771/97-ВР. URL: https:// zakon.rada.gov.ua/laws/show/771/97-%D0%B2%D1%80# Text
  6. Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального: Законом України від 19.12.1995 р. № 481/95-ВР. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/481/95-%D0%B2%D1%80#Text.
  7. Бондарєв Т.Б, Сінічкіна Л.В. Харчова промисловість: засади правового регулювання в Україні. URL: https://books.google.com.ua/books?id=nu9tBgAAQBAJ&lpg=PP1&hl=uk&pg=PP1#v=thumbnail&q&f=false
  8. Про внесення змін до Закону України «Про якість та безпеку харчових продуктів та продовольчої сиро-вини: закон України. 09.2005 р. № 2809-IV. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2809-15#Text
  9. Про державний контроль за дотриманням законо-давства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, ветеринарну медицину та благополуччя тварин: Закон України від 18.05.2017р. № 2042-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2042-19#Text
  10. Положення про регіональну державну лабораторію Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів: Наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України від 13.03.2017р. № 120. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0467-17#Text
  11. Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів: Закон України від 06.12.2018р. № 2639-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2639-19#Text
  12. Про схвалення Стратегії розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та пере-робної промисловості України на період до 2026 року: Розпорядження Кабінету Міністрів України від 10 липня 2019 р. № 588-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/588-2019-%D1%80#Text
  13. Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України: Постанова Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 р. № 1119. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1119-2015-%D0%BF#Text
  14. Про схвалення Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони: Розпорядження: Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 р. № 228-р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/228-2016-%D1%80#Text
  15. Гребенюк М. В. Система забезпечення продовольчої безпеки в законодавстві Європейського Союзу. Право України. 2010. № 9. С. 227–233.
  16. Les Tien-Shang Lee. The pivotal roles of corporate environment responsibility. Industrial Management & Data Systems. 2012. Vol. 112, Iss: 3. P. 466-
  17. Попадинець Н. М., Іртищева І. О., Крамаренко І. С., Данило С. І., Журавель Ю. В. Стратегічні орієнтири державного регулювання розвитку внутрішнього ринку споживчих товарів. Регіональна економіка. №2(96). С. 131-143. DOI: https://doi.org/10.36818/1562-0905-2020-2-11.
  18. Іртищева І.О., Смелянець Т.В., Бурдельна Г.О. Стан та стратегічні орієнтири інвестиційно-фінан-сового забезпечення агропродовольчої сфери в умовах глобалізації. Агросвіт. № 7. С. 26–32.
  19. Іртищева І.О., Крамаренко І.С. Фінансово-кредитне забезпечення агропродовольчої сфери України: сучасний стан та перспективи розвитку. Агросвіт. № 3. С. 12–16.

Статтю було отримано 25.01.2021