УДК 334.716:664 (477)

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-3-13

Руслан Петрович МУДРАК
доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри економіки,
Уманський національний університет садівництва
ORCID ID: 0000-0003-1189-5463
E-mail: mrp1974@ukr.net

JEL classification: O13

Анотація

Вступ. Реформування аграрного сектору економіки України спрямоване на розбудову сучасного конкурентоспроможного виробництва, спроможного забезпечити не лише повне задоволення внутрішніх потреб у продукції продовольчого призначення, але й розширення частки вітчизняної агропродовольчої продукції на зовнішньому ринку. Для досягнення даної мети необхідно сформувати повноцінний технологічний ланцюг, який би охоплював усі стадії агропромислового виробництва..

Мета. Дослідження сучасного стану підприємств харчової промисловості України та перспектив їх розвитку.

Результати. У статті проводиться аналіз динаміки кількості переробних підприємств України. Вказується, що головними причинами зменшення їх кількості в окремих галузях харчової промисловості є скорочення сировинної бази, втрата зовнішніх ринків збуту, підвищення рівня гастрономічної культури населення, посилення конкуренції, скорочення попиту. Обґрунтовано стабілізаційні заходи.

Висновки. Для стабілізації кількості підприємств харчової промисловості та нарощування обсягів виробництва відповідної продукції необхідно: власникам підприємств виступати ініціатором формування інтегрованих структур холдингового типу для гарантування надходження сировини відповідної якості та у достатній кількості; налагодити випуск продуктів харчування, які не несуть потенційної загрози здоров’ю споживачів; через галузеві об’єднання лобіювати введення урядом експортних мит на дефіцитні види сировини; інтегрувати у процес виробництва міжнародні системи управління безпечністю та якістю, що є початковим етапом виходу на ринки високорозвинутих країн; через галузеві об’єднання лобіювати залучення профільних міністерств та диппредставництв України за кордоном до процесу сприяння виведенню продукції українських підприємств харчової промисловості на закордонні ринки. Озвучені завдання збігаються з виконанням умов сталого розвитку. Це означає, що реалізація концепції сталого розвитку в рамках глобальної економіки є потужним інструментом рішенням глобальної проблеми голоду і недоїдання.

Ключові слова: переробні підприємства, харчова промисловість, сировина, якість, конкуренція, попит, ринки збуту.

Список літератури

  1. Шмаглій О.Б. До питання стратегії розвитку харчової промисловості. Економіка АПК. 2015. №10. С. 16-21.
  2. Коваленко О.В. Методологічний підхід щодо реалізації стратегії інноваційного бізнесу. Економіка АПК, 2016. №2. С. 99-104.
  3. Сичевський М.П., Коваленко О.В. Чинники інноваційної конкурентоспроможності харчової промисловості в контексті глобалізації. Економіка АПК. 2016. №11.
    С. 60-67.
  4. Пилипенко О.Є. Розвиток харчової промисловості України. Наукові праці НУХТ. Том 23. №3. С. 15-25.
  5. Лагодієнко В.В., Голоднюк О.М., Мільчева В.В. Маркетингова стратегія виведення на ринок інноваційного продукту. Економіка харчової промисловості. 2018. Том 10. Випуск 2. С. 40-49.
  6. Лагодієнко В.В. Продовольча безпека Причорноморського регіону: стан, тенденції, перспективи. Economic and Food Security of Ukraine. 2019. №6(3-4). С. 16-25.
  7. Лагодієнко В.В., Чайковська М.А., Лагодієнко В.В. Сталий розвиток агропродовольчої сфери Причорноморського регіону. Український журнал прикладної економіки. 2018. Том 3. № 4. С. 93-102.
  8. Бутко М.П., Бердар М.М. Підходи до визначення чинників формування ефективної виробничо-просторової організації підприємств харчової промисловості. Економіка та держава. №6. С. 28-32.
  9. Коваленко О.В., Лисенко Г.П. Втрати продовольства як індикатор збалансованості інноваційних процесів у продовольчому ланцюгу. Економіка АПК. 2020. №3.
    С. 72-80.
  10. Кількість суб’єктів господарювання за видами економічної діяльності (2010-2019). URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/fin/pssg/pssg_u/ksg_ek_2010_2019_ue.xlsx.
  11. ВООЗ: перероблене м’ясо таки викликає рак. BBC News Україна, 26 жовтня 2015. URL: https://www.bbc.com/ukrainian/health/2015/10/151026_meat_health_az.
  12. Статистичний збірник «Сільське господарство України 2019». К.: Державна служба статистики України, 2020. 230 с.
  13. «Немасло» та «несир»: ще шістьох виробників молочної продукції оштрафовано на 111,5 млн. грн. Антимонопольний комітет України, 10 грудня 2020 року, 16:30. URL: https://amcu.gov.ua/news/nemaslo-ta-nesir-shche-shistoh-virobnikiv-molochnoyi-produkciyi-oshtrafovano-na-1115-mln-grn.
  14. Виробництво окремих видів промислової продукції за 2011-2019 роки. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/pr/prm_ric/xls/vppv_2011_2019.xls.
  15. Споживання продуктів харчування в домогосподарствах (1999-2019). URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2020/gdvdg/sphd/sphd_19_u.xls.

Статтю було отримано 25.07.2020