УДК: 636.08

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-2-10

Аліса Анатоліївна ШЕВЧЕНКО
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри економічної теорії і економіки підприємства, Одеський державний аграрний університет
ORCID ID: 0000-0002-3581-7884
E-mail: Alisochka1978@gmail.com

JEL classification: O13

Анотація

Статтю присвячено дослідженню сучасного стану таких галузей тваринництва, як скотарство, свинарство та вівчарство. Адже в Україні сприятливі природно-економічні умови для утримання тварин цих галузей і також сприятливі умови для вирощування необхідних культур з метою створення повноцінної кормової бази для тваринництва. У світі зростає потреба в продукції тваринництва через зростаючі темпи збільшення населення. Саме це є поштовхом до нарощування об’ємів експорту продукції тваринництва і збільшення валютної виручки від зовнішньо-економічної діяльності. З іншого боку, потреба українців в продукції тваринництва є незабезпеченою через затяжну кризу, в якій перебуває галузь. Розміри зазначених галузей тваринництва постійно зменшуються через скорочення поголів’я тварин, і в основному воно сконцентровано в господарствах населення. Встановлено, що поголів’я тварин у населення також скорочується останнім часом через зниження ефективності їх діяльності. Визначено, що кількість підприємств, що здійснюють виробництво зазначених видів продукції, зменшилося; також особливо складними є умови функціонування для малого та середнього бізнесу в цій сфері. Серед розглянутих галузей аграріїв економічно приваблює свинарство. Розглянуті рівні продуктивності тварин дають підставу зробити висновок про низькі показники, відсталість їх від показників продуктивності в країнах-конкурентах та неймовірний потенціал зростання на перспективу. Узагальнюючи викладене зазначимо, що стримувальними чинниками розвитку тваринництва є такі: використання застарілих технологій виробництва продукції тваринництва і низький рівень інноваційної активності аграріїв; відсутня мотивація вертикальної інтеграції; невиважена державна політика регулювання питань в галузі. У дослідженні визначено основні чинники, які впливають на ефективність функціонування галузей тваринництва на теренах України, зокрема це селекційна робота, державна підтримка, створення заготівельних кооперативів, вертикальна інтеграція.

Ключові слова: тваринництво, скотарство, свинарство, вівчарство, розвиток, продуктивність, технологія.

Список літератури

  1. Іжболдіна О. О., Карамушка О. М., Сичова М. О., Шрамко І. І. Аналіз стану виробництва продукції тваринництва в Україні. Ефективна економіка. 2021. № 12. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=9764
  2. Ніценко В.С., Мещеряков В.Є. Сучасний стан розвитку галузі тваринництва та передумови економічного зростання. Вісник ХНАУ ім. В.В. Докучаєва. Серія «Економічні науки». №2. C. 366-375. https://doi.org/10.31359/2312-3427-2019-2-366.
  3. Ніценко В.С. Виробництво органічної продукції тваринництва в умовах функціонування вертикально-інтегрованих підприємств. Матеріали доповідей Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека» (18-20 квітні 2013 р.; м. Житомир). Житомир: «Полісся», 2013. C. 136-140.
  4. Аверчева Н.О. Організаційні аспекти формування кормової бази тваринництва. Інвестиції: практика та досвід. №10. С. 55-63.
  5. Синявіна Ю., Бутенко Т. Перспективи розвитку галузі тваринництва в умовах цифровізації. Економічний аналіз. Том. 31. №1. С. 178-195. https://doi.org/10.35774/econa2021.01.178.
  6. Брик М.М. Сучасний стан та перспективи розвитку галузі тваринництва в Україні. Економічний аналіз. 2018. Том 28. № 4. С. 331-337.
  7. Сільське, лісове та рибне господарство URL: www.ukrstat.gov.ua/druk/publicat/kat_u/publ7_u.htm
  8. Сушарник Я.А. Аналітичний огляд сучасного стану функціонування галузі свинарства. Економіка та держава. №7. С. 52-56.
  9. Ніценко В.С. Економічна ефективність інтенсифікації галузі свинарства: теоретико-методичний аспект. Формування ринкових відносин в Україні: Збірник наукових праць. Вип. 1 (176). С. 107-111.
  10. Ніценко В.С. Проблеми та напрями оптимізації витрат виробництва свинини. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства. «Економічні науки». Вип. 202. С. 198-209.
  11. Ниценко В.С. Интенсификация отрасли свиноводства: теоретический аспект. Сборник публикаций мультидисциплинарного научного журнала «Архивариус» по материалам ІІ международной научно-практической конференции: «Наука в современном мире» г. Киева: сборник со статьями (уровень стандарта, академический уровень). К.: мультидисциплинарный научный журнал «Архивариус», 2015. Часть 2. С. 96-98.
  12. Нове свинарство 2025 – програма, що виведе галузь із кризи. URL: https://www.agroone.info/agronews/nove-svinarstvo-2025-programa-shho-vivede-galuz-iz-krizi/
  13. Беженар І.М. Оцінка розвитку галузі вівчарства. Економіка АПК. №2. С. 25-40.
  14. Шевченко А.А., Петренко О.П. Тенденції розвитку молочного скотарства в Україні. Галицький економічний вісник. №2(63). С.109-118.
  15. Ніценко В.С. Розвиток молочного скотарства в умовах інтеграції. Наукові праці Полтавської державної аграрної академії. Вип. 1 (6). Т. 1. С. 199-208.
  16. Ниценко В., Булуй А. Проблемы реструктуризации кредиторской задолженности в сельскохозяйственных предприятиях. Sustainable development of the region. Management theory and studies for rural business and infrastructure development. Research papers 21 (2). 2010. P. 80-89.
  17. Ниценко В.С. Крупнотоварное агропроизводство в Украине: тенденции развития. Вестник АПК Верхневолжья. 2011. № 4 (16). С. 23-27.

Статтю було отримано 12.03.2022