УДК 332.13:[338.43-021.387:339.9(477)
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-4-36
JEL classification: F 43; Q 10
Анотація
Новою реальністю вітчизняної соціально-економічного середовища є зростання відкритості національної економіки – збільшення частки зовнішньоторговельного обороту в структурі суспільного виробництва. На порядку денному перед українським суспільством стоїть дуже гостре питання – як забезпечити собі місце в групі країн напівпериферії і не скотитися назавжди в зону периферії.
Мета статті – з’ясувати характер впливу зростання відкритості національної еконо-міки на забезпечення сталого розвитку регіонального агропродовольчого виробництва.
Позитивним наслідком зростання відкритості національної економіки для сталого роз-витку регіонального агропродовольчого виробництва є збільшення доступу українських аграріїв до зарубіжних ринків з високою ємністю. Зростаючий доступ до зарубіжних ринків дає можливість українським виробникам агропродовольчої продукції викорис-товувати наявні ресурсні можливості і максимізувати свої доходи. Не менш важливим наслідком для національної економіки від збільшення доступу вітчизняних виробників до зарубіжного ринку є зростання надходження валютної виручки. Негативний вплив зрос-тання відкритості національної економіки на регіональне агропродовольче виробництво складається в: збільшення ризиків «голландської хвороби» в сільському господарстві України; надмірному експорті сільськогосподарської сировини (наслідком цього виступають невикористані резерви зростання частки доданої вартості за рахунок збільшення ступеня обробки і нанесенні збитки продовольчій безпеці держави); розвитку монокультуризма, який негативно впливає на зайнятість в сільській місцевості; збільшення ризиків ерозії і деградації земель сільськогосподарського призначення.
Ключові слова: сталий розвиток, агропродовольче виробництво, відкрита економіка, надмірний експорт, сировина, додана вартість, продовольча безпека, сільське безробіття, руйнування ґрунтів.
Список літератури
- Єрмаков О.Ю., Мельниченко В.В. Біоенергетичний потенціал сільськогосподарських підприємств. Економіка АПК. № 11. С. 5-11.
- Котикова О.І. Моніторинг та оцінка сталості розвитку сільськогосподарського землекористування регіонів України. Економіка АПК. № 5. С. 24-32.
- Лопатинський Ю.М., Буринська О.І. Складові та пріоритети сталого розвитку аграрного сектору економіки: концептуально-теоретичний дискурс. Економіка АПК. № 6. С. 94-102.
- Радченко О.Д. Фінансовий потенціал сталого розвитку аграрного сектору. Економіка АПК. № 1. С. 27-38.
- Зінчук Т.О., Левківський Є.В. Корпоративна соціальна відповідальність вертикально інтегрованих структур аграрного бізнесу як умова сталого розвитку. Економіка АПК, 2019, № 1. С. 39-49.
- Лутковська С.М. Засади еколого-економічної безпеки АПК за умов сталого розвитку: теоретико-концептуальні аспекти. Економіка АПК. № 12. С. 87.
- Спаський Г.В. Ефект зовнішньоекономічної діяльності прикордонного Закарпаття. Економіка АПК. 2017. №7. С. 83-89.
- Лагодієнко В. Продовольча безпека Причорноморського регіону: стан, тенденції, перспективи. Economic and Food Security of Ukraine. 2019. № 6(3-4). С. 16-25. https://doi.org/10.15673/efs.v6i3-4.1282
- Голомша Н.Є., Голомша О.Я. Кореляційно-регресійне моделювання конкурентоспроможності української пшениці на світових ринках. Економіка АПК. 2019. №10. С. 88.
- Сегеда С.А. Аграрно-продовольча продукція в товарній структурі зовнішньої торгівлі України. Економіка АПК. 2019. №2. С. 73-83.
- Власова К.М. Концептуальні засади формування стратегії подолання бар’єрів входу підприємств на нові зовнішні ринки. Економіка АПК. 2019. №7. С. 83.
- Статистичний збірник «Регіони України» 2019 Частина ІІ. К.: Державна служба статистики України, 2019. 657 с.
- Oilseeds: World Markets and Trade. Foreign Agricultural Service/USDA. Global Market Analysis, February URL: https://apps.fas.usda.gov/psdonline/circulars/oilseeds.pdf
Статтю було отримано 12.09.2019