УДК: 338.439.4:339

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-48

Куць Тетяна Валеріївна,
кандидат економічних наук, доцент,
доцент кафедри статистики та економіч-ного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України
https://orcid.org/0000-0002-8389-6070
Макарчук Оксана Григорівна,
кандидат економічних наук, доцент,
доцент кафедри статистики та економіч-ного аналізу, Національний університет біоресурсів і природокористування України
https://orcid.org/0000-0002-5997-5879

JEL classification: О13, Q13

Стаття присвячена аналізу проблем і перспектив функціонування ринку меду в умовах війни в Україні. У результаті дослідження автори встановили, що війна призвела до скорочення виробництва меду та обумовила логістичні проблеми, що впливає на рівень експорту та накопичення запасів.

З’ясовано, що, попри статус одного з найбільших світових виробників меду, Україна стикається з проблемою скуповування меду як сировини за заниженими цінами. Попит на український мед обмежується конкуренцією з китайським медом, який продається за нижчою ціною, ніж український і у великих обсягах. Однак є кілька важливих особливостей, які характеризують ринок меду в Україні. Насамперед слід відзначити, що більшість меду виробляється господарствами населення, що ускладнює оцінювання реальної ємкості ринку через певну тінізацію цього сектору. Лише 20% виробленого меду походить з професійних пасік, здатних забезпечувати великі товарні партії до 20 тонн меду, тоді як решта виробництва належить локальним невеликим виробникам з обсягами виробництва до 1 тонни меду. За даними Державної служби статистики України, до початку повномасштабної війни в Україні близько 1,5% населення займалось бджільництвом.

У статті обґрунтовані висновки щодо необхідності вжиття заходів з просування та розвитку медового сектору. Вказано на важливості зусиль як для розвитку внутрішнього ринку, так і пошуку нових експортних ринків. Водночас вагомим напрямом успішного розвитку вітчизняного бджільництва є вдосконалення законодавства з питань якості продукції.

Ключові слова: мед, бджільництво, ринок, виробництво, експорт, Україна, якість, конкурентоспроможність, війна.

Список літератури

  1. Жемойда О.В. Розвиток пропозиції на ринку агропродовольчої продукції України. К., ННЦ ІАЕ, 2015. 42 c.
  2. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.
  3. Державна митна служба України URL: https://customs.gov.ua.
  4. Регулювання аграрного сектору економіки України в умовах євроінтеграції: монографія / [Діброва А. Д. та ін.]; за ред. А.Д. Діброви, В Є. Андрієвського; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України, Ін-т розвитку аграр. ринків. Київ: Інтердрук, 2014. 572 с.
  5. Розвиток аграрної політики України в умовах євроінтеграції: монографія / [А.Д. Діброва та ін.]; за ред. А.Д. Діброви, В.Є. Андрієвського; Нац. ун-т біоресурсів і природокористування України, Ін-т розвитку аграр. ринків. Київ: Інтердрук, 2014. 568 с.
  6. Духницький Б.В., Духницький В.Б. Оцінка ролі України на світовому ринку меду. Економіка АПК. 2020. № 2. С. 77-84.
  7. Кваша С.М. Методологічний базис прийняття суспільних рішень в аграрній політиці. Економіка АПК. 2013. № 8. С. 12-21.
  8. Луців Н., Жолинська Г., Сеник Л.Ринок меду натурального. Міжнародний науково-практичний журнал «Товари і ринки».  № 4. С. 43-56.
  9. Осташко Т.О. Експорт агропродовольчих товарів у ЄС: перспективи і завдання. Економіка і прогнозування. 2016. № 1. С. 83-94.
  10. Пугачов М.І. Розвиток зовнішньої торгівлі агропродовольчими товарами. Економіка АПК, 2019. №3, С. 6-13.
  11. Старостіна А.О., Біловодська О.А., Шкіря А.Р. Особливості бізнес-середовища виробника натурального меду на споживчому українському ринку. Вісник ХНУ ім. В.Н.Каразіна. Серія «Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм». Вип.14. URL: https://periodicals.karazin.ua/irtb/article/view/18350/16691
  12. Час уже бити на сполох: як вплинула війна на бджільництво та видобуток меду. URL: https://www.unn.com.ua/uk/news/2038508-chas-uzhe-biti-na-spolokh-yak-vplinula-viyna-na-bdzhilnitstvo-ta-vidobutok-medu
  13. Чехов С.А. Роль бджільництва у підвищенні врожайності ентомофільних сільськогосподарських культур. Вісник аграрної науки. 2001. № 3. С. 77-78.
  14. Яценко О.М. Державне регулювання якості продукції бджільництва: світовий досвід та вітчизняна практика. Економіка та управління АПК. 2009. Вип. 1 (66). С. 156-164.
  15. Ministry of agrarian police and food of Ukraine. URL: https://minagro.gov.ua/en.
  16. Honey Natural Trade. URL: http://atlas.media.mit.edu/en/profile/hs92/040900/#Product_Connections.
  17. MEPs renew trade support measures for Ukraine. URL: https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20230505IPR84918/meps-renew-trade-support-measures-for-ukraine.
  18. Phipps R. International Honey Market. URL: http://www.ahpanet.com/page/IntlHoneyMarket.
  19. The Food and Agriculture Organization (FAO). URL: https://www.fao.org/home/en.
  20. Top 10 Honey Producing Countries. URL: http://www.mapsofworld.com/world-top-ten/honey-producing-countries.html
  21. Trade statistics for international business. URL: http://www.trademap.org/index.aspx

Статтю було отримано 05.02.2023