УДК: 338.432:631.115

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-4-1

Віталій Сергійович НІЦЕНКО
доктор економічних наук, професор, професор кафедри обліку i оподаткування, Міжрегіональна Академія управління персоналом
ORCID ID: 0000-0002-2185-0341
E-mail: vitaliinitsenko@gmail.com
Юрій Іванович ДАНЬКО
доктор економічних наук, професор,
проректор з наукової роботи Сумського національного аграрного університету
ORCID ID: 0000-0002-9847-1593
E-mail: yuriy.i.danko@gmail.com

JEL classification: Q13

Анотація

Дослідження мало за мету розробку теоретичних, методичних і практичних засад досягнення підприємствами молокопродуктового комплексу стану економічної стійкості. Розкрито структуру молокопродуктового підкомплексу з точки зору управління ланцюгами постачань. Такий методологічний підхід дав змогу окреслити зовнішнє середовище галузі виробництва молока й молокопродуктового комплексу в цілому. Категорія «економічна стійкість» нами розглядається як здатність системи зберігати свій працездатний стан щодо досягнення запланованих результатів за наявності різних впливів збурення (дестабілізуючих внутрішніх і зовнішніх чинників). Вихідною стала гіпотеза, що економічна стійкість молокопродуктового підкомплексу в цілому залежить від економічної стійкості суб’єктів виробництва молока (сільськогосподарських підприємств і господарств населення). Порівняння рівня рентабельності, який має потенціал забезпечення динамічної економічної стійкості, із середнім показником в молокопродуктовій підгалузі доводить – без активної державної підтримки молокопродуктова підгалузь в Україні знаходиться під загрозою поступового згортання. Аналіз практики господарювання в Україні (зокрема даних Державної служби статистики) дозволив сформулювати авторське бачення напрямків досягнення молокопродуктовою підгалуззю стану динамічної економічної стійкості. До останніх було віднесено: розвиток промислового молочного скотарства на противагу домінуванню дрібнотоварного виробництва; зміни в політиці ціноутворення, а також розрахунку державних дотацій шляхом переформатування підходів до визначення витрат на виробництво молока, що дозволить налагодити систему відтворення власного поголів’я і буде сприяти зростанню рентабельності молочної галузі; досягнення більш високої якості молочної сировини за рахунок матеріально-технічного переоснащення ферм, підвищення кваліфікації кадрів, забезпечення високих санітарних стандартів, покращення ветеринарного обслуговування; диверсифікація каналів розподілу молока з метою зменшення ринкової влади підприємств переробної підгалузі.

Ключові слова: виробництво молока, економічна стійкість, молокопродуктовий підкомплекс, промислове скотарство, молочне скотарство.

Список літератури

  1. Аналіз молочної галузі України. MilkUA.info. 2019. http://milkua.info/uk/post/analiz-molocnoi-galuzi-ukraini
  2. Васильченко О. М. Економічна ефективність виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах. Економічний аналіз: зб. наук. праць / редкол.: О. В. Ярощук (голов. ред.) та ін. Тернопіль: Видавничо-поліграфічний центр Тернопільського національного економічного університету «Економічна думка», 2018. Том 28. № 2. С. 110-118.
  3. Солошонок А.Л., Куліш К.М. Національні та світові тенденції розвитку ринку молока і молочних продуктів. URL: file:///C:/Users/%D0%A1%D0%BE%D0%B2 %D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%B8%D0%BA/Desktop/Pav_2013_24_19.pdf
  4. Місінькевич О. П. Економічна ефективність виробництва молока в сільськогосподарських підприємствах Хмельницької області. URL: file:///C:/Users/%D0%A1%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%.pdf
  5. Загальні тенденції розвитку фермерських господарств в Україні / Демчак І. М., Микитюк Д. М., Свиноус І. В., та ін. К.: НДІ «Украгропромпродуктивність», 2016. 56 с.
  6. Костенко В. Економіка виробництва молока. URL: http://agro-business.com.ua/ agro/suchasne-tvarynnytstvo/item/8099-ekonomika-vyrobnytstva-moloka.html
  7. Петриченко О. А. Організаційно-економічні засади розвитку молочного скотарства в Україні. К.: ННЦ ІАЕ, 2017. 108 с.
  8. Лісний В. А., Попова А. О., Безпалова Н. О. Економіка молочного скотарства Херсонщини: чверть століття переходу до ринкових відносин. Таврійський науковий вісник. Економічні науки. 2017. Вип. 97. С. 58-67.
  9. Рівень рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах. http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/rrv_sgp_u.html
  10. Надходження молока на переробні підприємства у 2019 році. http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2006/sg/sg_rik/sg_u/rrv_sgp_u.html

Статтю було отримано 18.09.2019