УДК 338.43:005.332.4:004
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-4-11
JEL classification: D23; L22
Розвиток конкурентних переваг є важливим чинником досягнення високих результатів в агробізнесі, що є орієнтиром для подолання кризових ситуацій, таких як воєнні дії та глобальні екологічні виклики. З’ясовано, що сучасні економічні процеси в аграрному секторі економіки України вкрай складні внаслідок перетину інтересів багатьох учасників побудови експортної політики та складних безпекових умов її реалізації. Обґрунтовано основні напрями створення конкурентних переваг аграрних підприємств в умовах повоєнного відновлення. Досліджено їх особливості, переваги, недоліки та питання цифровізації, що на практиці використовуються для формування та реалізації конкурентних стратегій. За результатами проведеного дослідження з’ясовано, що конкурентоспроможність аграрного підприємства в цифровому просторі також можна охарактеризувати як його певну потенційну якість, яка включає релевантні цифрові навички.
Ключові слова: розвиток конкурентних переваг, конкурентна стратегія, аграрне підприємство, маркетингові інструменти, цифровізація бізнесу, інновації.
Література
- Кононенко Р., Яцун А. Формування конкурентоспроможності аграрного сектору в умовах євроінтеграції. Вісник Хмельницького національного університету. 2023. № 5. С. 396-400. DOI: https://doi.org/10.31891/2307-5740-2023-322-5-63.
- Боришкевич І.І. Стратегічні напрями забезпечення конкурентоспроможност сільськогосподарських підприємств. Вісник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Серія: Економічні науки. 2017. Випуск 12. Tом 1 С. 6-11.
- Голомша Н.Є., Голомша О.Я. Дослідження факторів конкурентоспроможності української кукурудзи на світових ринках. Інноваційна економіка. 2020. № 3-4. С .51-58. DOI: https://doi.org/10.37332/2309-1533.2020.3-4.7.
- Ковтун О.І. Оцінка конкурентоспроможності вітчизняних підприємств агропродовольчого сектора в контексті формування стратегії їх виходу та діяльності на зовнішніх ринках. Вісник ЛТЕУ. Серія: Економічні науки. 2021. № 63. C. 42-51. DOI: https://doi.org/10.36477/2522-1205-2021-63-07.
- Медвідь В.Ю., Бузовський І.Є. Системний підхід щодо визначення змістовних складників конкурентних переваг аграрного сектору економіки в умовах глобалізаційних викликів. Вчені записки ТНУ імені В. І. Вернадського. Серія: Економіка і управління. 2019. Том 30 (69). №3. С. 45-52.
- Данько Ю.І. Формування систем забезпечення конкурентоспроможності аграрних підприємств: монографія. Суми: Університетська книга, 2016. 301 с.
- Дубина М.В., Козлянченко О.М. Концептуальні аспекти дослідження сутності діджиталізації та її ролі у розвитку сучасного суспільства. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2019. № 3 (19). С. 21-32. URL: http://ppeu.stu.cn.ua/article/view/195621/195959.
- Власенко Т.А., Ревенко О.В., Дзюбановська Н.В. Особливості економічної безпеки аграрних підприємств у сучасних умовах: перспективи та зв’язок з технологічним менеджментом. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2023. Том 8. № 2. С. 16-21. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-2.
Статтю було отримано 18.10.2024