УДК: 354:631.1:664

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-2-34

Анна Сергіївна ПОДСОХА
кандидат економічних наук, заступник начальника Чугуївського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Головного управління ДПС у Харківській області
ORCID ID: 0000-0001-8710-6948

JEL classification: Q18

Анотація

У статті акцентовано увагу, що саме діяльність аграрних підприємств є основою створення пропозиції агропродовольчої продукції на ринку, яка є базисом дотримання продовольчої безпеки на всіх рівнях. Обґрунтовано ідентифікацію місця та ролі сільськогосподарського товаровиробника як базової ієрархічної одиниці в системі управління формуванням та дотриманням продовольчої безпеки на суб’єктному, місцевому та національному рівнях. Встановлено, що саме аграрні підприємства акумулюють необхідні ресурси для виробництва продовольства, його пропозиції на ринку та розподіл на засадах соціальної відповідальності, мають відповідні управлінські можливості для здійснення діяльності з забезпечення продовольчої безпеки без суттєвих додаткових матеріальних затрат. Обґрунтовано, що дотримання продовольчої безпеки на будь-якому рівні полягає у формуванні ринкової пропозиції агропродовольчої продукції в обсягах, достатніх для споживання згідно з визначеними раціональними нормами, при належному рівні якості у відповідності з вимогами безпечності вказаної продукції.

Ключові слова: продовольча безпека, раціональне споживання, управління якістю продукції, сільсько-господарський товаровиробник.

Список літератури

  1. Гойчук О.І. Продовольча безпека: теорія, методологія, проблеми: автореферат дис. доктора екон. наук: 08.07.02. Миколаїв. 2004. 25 с.
  2. Лагодієнко В.В., Лагодієнко Н.В. Вплив процесів глобалізації та міжнародної інтеграції на стан продовольчої безпеки України та її регіонів. Науково-виробничий журнал Бізнес-навігатор. 2013. № 3 (32). С. 219-225.
  3. Пабат О.В. Продовольча безпека як складова економічної безпеки держави. Економіка АПК. 2010. № 12. С.86-90.
  4. Калашнікова Є.Д., Стефанишин Б.М. Продовольче забезпечення регіону за умов трансформаційної економіки. Вісник Прикарпатського університету. Серія: Економіка. № 6. С. 33-37.
  5. Чорнодід І.С. Економічна безпека як категорія економічної теорії. Актуальні проблеми економіки. 2003. № 11 (29). С. 17-26.
  6. Борщевський П., Дейнеко Л. Продовольча безпека країни: стан і тенденції. Розбудова держави. 2007. № 6. с. 66-73.
  7. Ульянченко О.В., Прозорова Н.В. Продовольча безпека – основа національної безпеки держави. Межународный конгресс “Мир”. 2014. URL: http://congressworld.com.ua/blog_article. php? id=5.
  8. Артімонова І.В. Теоретичні підходи до формування системи продовольчої безпеки. Формування ринкових відносин в Україні. 2016. № 3 (178). С. 19-23.

Статтю було отримано 28.03.2022