УДК 339.168.6:338.47
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-1-38
JEL classification: Q12
Анотація
Вступ. Регіони України мають різний природно-ресурсний потенціал, що вимагає визначення взаємозв’язку та залежності між кількісними та якісними його характеристиками та ефективністю соціально-економічного розвитку регіону. На кожній території формується певний взаємозв’язок та цілісність складових компонентів його потенціалу, що і визначає рівень конкурентоспроможності території. Водночас проблеми розвитку ресурсного забезпечення конкурентних переваг агросфери регіону залишаються невирішеними і потребують додаткового вивчення.
Метою статті є дослідження особливостей ресурсного забезпечення конкурентних переваг агросфери регіону.
Результати. В статті обґрунтовано концепцію забезпечення конкуренто-спроможності агросфери регіону, що передбачає встановлення певних параметрів соціально-економічної, природно-екологічної й інституціональної складових, та обґрунтування напрямків й шляхів їх досягнення.
Дослідженням встановлено, що першорядними цілями при формуванні конкурентних позицій агросфери регіону є такі: підвищення конкурентоспроможності аграрного виробництва у регіоні шляхом забезпечення раціонального використання природно-ресурсного потенціалу й впровадження нових ресурсоефективних технологій; зниження рівня витрат і підвищення якості агропродовольчої продукції шляхом впровадження механізмів вертикальної та горизонтальної інтеграції; підвищення рівня зайнятості сільського населення в регіоні; мотивація інтересів аграрних виробників тощо.
Ключовими умовами й чинниками, що сприяють формуванню конкурентних переваг агросфери регіону є такі: підвищення рівня галузевої диференціації господарства; підвищення обсягів надходження інвестицій у агросферу регіону; впровадження інновацій і формування інноваційного середовища; оптимізація операційних процесів у агросфері регіону і підвищення рівня координації дій суб’єктів агросфери; стимулювання внутрішнього й зовнішнього попиту на агропродовольчу продукцію тощо.
Висновки. Реалізація регіональної політики ресурсозбереження вимагає від регіональних органів влади підсилення контролю за станом екології, впровадження нових ресурсоефективних (мало- та безвідходних) технологій у сферу аграрного виробництва. Раціональне використання природно-ресурсного потенціалу аграрного виробництва й забезпечення екологічної безпеки є однією з найбільш важливих умов розширеного відтворення у агросфері регіону.
Ключові слова: ресурсне забезпечення, конкурентні переваги, конкуренція, сільськогосподарське виробництво, регіональний розвиток, агросфера регіону.
Список літератури
- Батюк Л. А., Кравченко О. М. Соціально-економічні ризики сучасних глобалі-заційних процесів. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2016. № 1. С. 65-68.
- Горбатюк Л. М. Окремі аспекти класифікації інвестицій. Вiсник Полтавської державної аграрної академії. 2010. №2. С. 201-204.
- Євтушенко Г. В., Тимків Н. Я., Шешеня А. А. Особливості управління ризиками в аграрному секторі економіки. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія: Економіка і менеджмент. 2016. Вип. 17. С. 49-52.
- Лагодієнко В. Продовольча безпека Причорноморського регіону: стан, тенденції, перспективи. Economic and Food Security of Ukraine, 2019. № 6 (3-4). С. 16-25.
- Лагодієнко В. В., Богданов О. О. Стан та перспективи розвитку підприємств м’ясо-молочної промисловості України. Український журнал прикладної економіки. Том 4. № 2. С. 123-129.
- Mudrak R., Nyzhnyk I., Lagodiienko V., Lagodiienko N. (2019). Impact of seasonal production on the dynamics of prices for meat and dairy products in Ukraine. TEM Journal. Vol. 8, No. 4, рp. 1159–1168.
- УжваА. М. Механізми інвестиційного забезпечення функціонування аграрного біз-несу: регіональний вимір. Причорноморські економічні студії. 2016. Випуск 6. С. 133-137.
- Martyniuk О., Vitvitskaya O., Lagodiienko V., Krupitsa I. Formation of an innovative concept of management on the basis of reconstruction of genetic algorithm of management technology. Periodicals of Engineering and Natural Sciences. 2019. August. Vol. 7. No. 2, pp. 487-499.
Статтю було отримано 28.01.2020