УДК: 338.43:339.137.2
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-1-16
JEL classification: Q18
Анотація
Запропоновано класифікацію мобілізації внутрішніх ресурсів аграрних підприємств за 4 напрямами: мобілізація результатів виробничої діяльності, мобілізація ресурсозабез-печеності, мобілізація ефективності використання ресурсів, мобілізація фінансового стану. Побудовано п’ятифакторну модель степеневої регресії, де результуючою ознакою конкурентоспроможності взято середньорічну реалізацію сільськогосподарської продук-ції 1 аграрним підприємством, а факторними – такі середньорічні внутрішні ресурси 1 аг-рарного підприємства, як додана вартість виробництва сільськогосподарської продукції, чисельність найманих працівників, матеріаломісткість продукції, коефіцієнт фінансової автономії та рентабельність операційної діяльності. Одержані результати підтверд-жують точність, достовірність та статистичну значущість запропонованого мето-дичного забезпечення оцінки конкурентоспроможності аграрних підприємств. У ході реа-лізації методичного підходу до оцінки конкурентоспроможності аграрних підприємств на основі мобілізації внутрішніх ресурсів будо одержано наступні результати. Запропо-новано етапи реалізації економіко-математичного моделювання конкурентоспромож-ності аграрних підприємств на основі мобілізації внутрішніх ресурсів, склад і структуру мобілізації внутрішніх ресурсів аграрних підприємств. Сформовано однакові динамічні ряди та враховано макроекономічні й мікроекономічні процеси у сільському господарстві. Побудовано статистично значущу п’ятифакторну модель степеневої множинної регресії.
Ключові слова: конкурентоспроможність, економіко-математичне моделювання, кореляційно-регресійний аналіз, середньорічний обсяг, ресурс, мобілізація, аграрне підприємство.
Список літератури
- Данько Ю. І. Теоретико-методологічне обґрунтування підходів до моделювання рівня конкурентоспроможності аграрних підприємств. Інноваційна економіка. 2016. № 5–6 (63). С. 76–80.
- Мандич О. В. Стратегії підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств: інструментальний підхід. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. 2016. Вип. 172. С. 141–146.
- Вініченко І. І., Крючкова Ж. В. Ключові чинники впливу на конкурентоспроможність аграрних підприємств. Економіка та держава. 2017. № 4. С. 32–37.
- Петренко В. С. Конкурентоспроможність функціонування аграрних підприємств з іноземними інвестиціями. Управління розвитком. 2018. № 1 (191). С. 100–107.
- Богомолова К. С. Сутність та фактори формування конкурентоспроможності аграрних підприємств. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. 2019. Вип. 200. С. 118–128.
- Лагодієнко В.В., Лагодієнко Н.В. Сільськогосподарська діяльність селянських домогосподарств України: роль, стан та перспективи. Український журнал прикладної економіки. 2019. Том 4. № 2. С. 123-129.
- Митяй О.В., Лагодієнко В.В., Сафонов В.В. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств як основний важіль сталого розвитку аграрної сфери. Економічний часопис – XXI. 2015. №155(11-12). С. 59-62.
- Сітковська А. О., Савенко О. А., Лебедєв М. О. Напрями підвищення конкурентоспроможності аграрного підприємства. Агросвіт. 2019. № 24. С. 97–104.
- Кучеренко С. Ю., Леваева Л. Ю. Підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств на засадах відповідності запитам споживачів, брендингу та прогнозування. Економічний вісник університету. 2020. Випуск № 44. С. 18 – 24.
- Діяльність підприємств. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm
Статтю було отримано 14.01.2021