УДК: 338.43:339.137.2

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-1-16

Ірина Олексіївна Банєва
доктор економічних наук, професор,
професор кафедри готельно-ресторанного бізнесу та організації бізнесу
Миколаївський національний аграрний університет
E-mail: baneva@mnau.edu.ua

JEL classification: Q18

Анотація

Запропоновано класифікацію мобілізації внутрішніх ресурсів аграрних підприємств за 4 напрямами: мобілізація результатів виробничої діяльності, мобілізація ресурсозабез-печеності, мобілізація ефективності використання ресурсів, мобілізація фінансового стану. Побудовано п’ятифакторну модель степеневої регресії, де результуючою ознакою конкурентоспроможності взято середньорічну реалізацію сільськогосподарської продук-ції 1 аграрним підприємством, а факторними – такі середньорічні внутрішні ресурси 1 аг-рарного підприємства, як додана вартість виробництва сільськогосподарської продукції, чисельність найманих працівників, матеріаломісткість продукції, коефіцієнт фінансової автономії та рентабельність операційної діяльності. Одержані результати підтверд-жують точність, достовірність та статистичну значущість запропонованого мето-дичного забезпечення оцінки конкурентоспроможності аграрних підприємств. У ході реа-лізації методичного підходу до оцінки конкурентоспроможності аграрних підприємств на основі мобілізації внутрішніх ресурсів будо одержано наступні результати. Запропо-новано етапи реалізації економіко-математичного моделювання конкурентоспромож-ності аграрних підприємств на основі мобілізації внутрішніх ресурсів, склад і структуру мобілізації внутрішніх ресурсів аграрних підприємств. Сформовано однакові динамічні ряди та враховано макроекономічні й мікроекономічні процеси у сільському господарстві. Побудовано статистично значущу п’ятифакторну модель степеневої множинної регресії.

Ключові слова: конкурентоспроможність, економіко-математичне моделювання, кореляційно-регресійний аналіз, середньорічний обсяг, ресурс, мобілізація, аграрне підприємство.

Список літератури

  1. Данько Ю. І. Теоретико-методологічне обґрунтування підходів до моделювання рівня конкурентоспроможності аграрних підприємств. Інноваційна економіка. 2016. № 5–6 (63). С. 76–80.
  2. Мандич О. В. Стратегії підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств: інструментальний підхід. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. 2016. Вип. 172. С. 141–146.
  3. Вініченко І. І., Крючкова Ж. В. Ключові чинники впливу на конкурентоспроможність аграрних підприємств. Економіка та держава. 2017. № 4. С. 32–37.
  4. Петренко В. С. Конкурентоспроможність функціонування аграрних підприємств з іноземними інвестиціями. Управління розвитком. 2018. № 1 (191). С. 100–107.
  5. Богомолова К. С. Сутність та фактори формування конкурентоспроможності аграрних підприємств. Вісник Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка. 2019. Вип. 200. С. 118–128.
  6. Лагодієнко В.В., Лагодієнко Н.В. Сільськогосподарська діяльність селянських домогосподарств України: роль, стан та перспективи. Український журнал прикладної економіки. 2019. Том 4. № 2. С. 123-129.
  7. Митяй О.В., Лагодієнко В.В., Сафонов В.В. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств як основний важіль сталого розвитку аграрної сфери. Економічний часопис – XXI. 2015. №155(11-12). С. 59-62.
  8. Сітковська А. О., Савенко О. А., Лебедєв М. О. Напрями підвищення конкурентоспроможності аграрного підприємства. Агросвіт. 2019. № 24. С. 97–104.
  9. Кучеренко С. Ю., Леваева Л. Ю. Підвищення конкурентоспроможності аграрних підприємств на засадах відповідності запитам споживачів, брендингу та прогнозування. Економічний вісник університету. 2020. Випуск № 44. С. 18 – 24.
  10. Діяльність підприємств. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/sze_20.htm

Статтю було отримано 14.01.2021