УДК: 338.2
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-3-34
JEL classification: L83
Метою статті є здійснення аналізу головних статистичних характеристик функціонування та розвитку тимчасового розміщення й організації харчування в Україні, узагальнення проблемних аспектів, а також обґрунтування пріоритетних напрямів й інструментарію розвитку цього виду економічної діяльності. Під час дослідження використано методи кількісного та якісного порівняння, статистичного аналізу, системно-структурного аналізу. Наведено результати аналізу статистичних даних в частині функціонування та розвитку суб’єктів готельно-ресторанного бізнесу в Україні, а саме щодо основних показників діяльності суб’єктів цього сектору економіки України у 2016-2021 рр., часткових показників розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні у 2016-2021 рр., капітальних інвестицій, фінансових результатів та рентабельності підприємств цієї галузі в Україні у 2016-2021 рр. На цій основі узагальнено позитивні та негативні характеристики тенденцій функціонування та розвитку готельно-ресторанного бізнесу в Україні. Обґрунтовано пріоритетні вектори, напрями та інструментарій забезпечення розвитку й ефективізації діяльності суб’єктів індустрії гостинності на прикладі підприємств готельно-ресторанного бізнесу України. Наукова новизна отриманих результатів полягає у подальшому розвитку наукового інструментарію ідентифікації пріоритетів та засобів державної політики галузевого розвитку. Практична значущість отриманих результатів полягає у формуванні пропозицій для органів влади щодо стимулювання розвитку індустрії гостинності в Україні.
Ключові слова: індустрія гостинності, готельно-ресторанний бізнес, послуги розміщення та харчування, туризм, пріоритети та засоби розвитку, системний розвиток.
Список літератури
- Романуха О. М., Халілова-Чуваєва Ю. А., Хаврова К. С., Коваленко О. С. Динаміка розвитку індустрії гостинності в Україна на прикладі готельно-ресторанної галузі. Економіка та держава. 2021. № 2. С. 42-46.
- Онищук Н. В. Розвиток індустрії гостинності в Україні та світі. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. № 4 (21). C. 297-304.
- Мізюк Б. М. Миронов, Ю. Б. Методологічні основи системного управління в індустрії гостинності. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2022. № 5. С. 59-67.
- Перерва П. Г., Косенко А. В., Маслак М. В., Матросова В. О., Долина І. В. Організаційно-економічний механізм управління розвитком індустрії туризму та гостинності. Вісник Національного технічного університету “ХПІ”. Економічні науки. № 48 (1324). С. 121-127.
- Ніколайчук О. А. Тренди розвитку вітчизняної індустрії гостинності в умовах COVID-19. Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Міжнародні відносини. Економіка. Країнознавство. Туризм. № 13. С. 108-114.
- Васильців Т. Г., Лупак Р. Л., Рудковський О. В., Бєлікова С. О. Аспекти безпеки розвитку туристичної галузі України в умовах гібридних загроз. Інвестиції: практика та досвід. 2019. № 11. С. 10-15.
- Голод А. П., Іжевська О. П., Коркуна О. І. Кластерна модель розвитку індустрії гостинності. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2019. Вип. 4 (21). С. 375-380.
- Чаркіна Т. Ю., Марценюк Л. В., Задоя В. О., Пікуліна О. В. Стратегічні напрями управління готельно-ресторанним бізнесом в умовах кризи. Економіка та держава. № 2. С. 19-23.
- Державна служба статистики. Діяльність підприємств. URL: https://www.ukrstat.gov.ua.
Статтю було отримано 05.10.2022