УДК: 336.5.614.2

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-55

Сембай Наталія Миколаївна,
аспірантка кафедри регіонального та місцевого розвитку Національного університету «Львівська політехніка», заступниця директора з виховної роботи ВСП «Львівський фаховий коледж харчової і переробної промисловості НУХТ»
https://orcid.org/0000-0003-0684-4514
Матвіїшин Євген Григорович,
доктор економічних наук, професор кафедри регіонального та місцевого розвитку Інституту адміністрування, державного управління та професійного розвитку Національного університету «Львівська політехніка»
https://orcid.org/0000-0001-9522-4645

JEL classification: A14

Підготовка фахівців для харчової промисловості має важливе значення з точки зору управління на державному рівні, оскільки вона вимагає взаємодії між різними зацікавленими сторонами, включно з урядовими організаціями, освітніми інституціями, професійними асоціаціями та приватним сектором. Розуміння цього аспекту є основним для налагодження та вдосконалення системи підготовки кадрів, щоб вона відповідала актуальним потребам сектору та вимогам ринку праці. Метою статті є дослідження вищої освіти у сфері харчової промисловості України у фокусі якості підготовки фахівців.  Проведено аналіз якості освіти, яку надають вищі навчальні заклади України у сфері харчової промисловості. Основну увагу зосереджено на компетенціях випускників бакалаврату та магістратури з харчових технологій, що допомогло визначити унікальні характеристики цих освітніх установ. Зазначено про диверсифікацію освітніх послуг, що охоплюють підготовчі курси, післядипломну освіту, аспірантуру, докторантуру та сертифікатні програми. Результати дослідження вказують на необхідність підвищення рейтингових позицій цих профільних установ і більш збалансоване їх представництво в різних регіонах України.  У статті здійснено аналіз інституційного середовища у сфері вищої освіти, який показав, що навчання у галузі харчових технологій здійснюється в різноманітних освітніх установах. Це включає не тільки спеціалізовані заклади у сфері харчових технологій, але й установи, що зосереджені на суміжних дисциплінах, таких як торгівля, готельний і ресторанний бізнес, сільське господарство, біотехнології, медицина і рекреація, а також університети широкого профілю, де харчові технології є однією зі спеціальностей. Така різноманітність створює певні виклики у підготовці кваліфікованих фахівців, вимагаючи від університетів зосередитися на перетворенні кількісних показників навчання у якісні результати.

Ключові слова: харчова промисловість, інноваційні технології, ефективність, вища освіта, заклади вищої освіти, спеціальності, управління.

Література

  1. Бебко С. Значення вищої освіти у сучасних соціально-економічних трансформаціях. Науковий вісник Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки. Серія: Педагогічні науки. 2017. № 1(350). С.71-77.
  2. Hrynkevych O., Sorochak O., Panukhnyk O., Popadynets N., Bilyk R., Khymych I., Yazina V., Ahram T. Competitiveness of higher education system as a sector of economy: conceptual model of analysis with application to Ukraine. Advances in Intelligent Systems and Computing HSI 2020. 2020. Vol.1131. Р. 439-
  3. Zhuravel Y., Popadynets N., Hrynkevych S., Panukhnyk O., Ratushniak I. Content Component of The Educational Process As A Com-petitive Advantage of Ukrainian. ASEJ Scientific Journal of Bielsko-Biala School of Finance and Law. 2022. Vol.26. № P. 55-62.
  4. Zhuravel Y., Popadynets N., Irtyshcheva I., Stetsiv I., Stetsiv I., Hryhoruk I., Boiko Y., Kramarenko I., Hryshyna N., Trushlyakova A., Ahram T., Taiar R., Groff F. Management Aspects in the Higher Education Quality Assurance System. Human Interaction, Emerging Technologies, and Future Applications IV. IHIET-AI 2021. Advances in Intelligent Systems and Computing. vol 1378.
  5. Irtyshcheva I., Stehnei M., Popadynets N., Danylo S., Rogatina L., Bogatyrev K., Boiko Y., Hryshyna N., Ishchenko O., Voit O. Business Process Management in the Food Industry Under the Conditions of Economic Transformations. Management Science Letters. 2020. № 10(14). Р. 3243-3252.
  6. Ковальчук М.В. Інноваційні підходи до підготовки кадрів для харчової промисловості. Київ: НУХТ, 2020. 150 с.
  7. Котляренко О.М. Фінансування підготовки кадрів для харчової промисловості в Україні: стан та перспективи. Київ: НУХТ, 2021. 120 с.
  8. Кравченко О.Л. Упровадження дуальної освіти у підготовку фахівців із харчових технологій на засадах компетентнісного підходу. Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія 05. Педагогічні науки: реалії та перспективи. 2021. Випуск С. 77-81.
  9. Popadynets N., Irtyshcheva I., Shymanovska-Dianych L., Diugowanets O., Hryhoruk I., Kramarenko I., Husakovska T., Boiko Y., Hryshyna N., Ishchenko O., Tubaltseva N., Archybisova D., Russo D., Ahram T., Karwowski W., Di BucchianicoG., Taiar R. Evaluation of Domestic Market Development in Ukraine. Intelligent Human Systems Integration 2021. Advances in Intelligent Systems and Computing. Vol 1322. P. 357-363.
  10. Popadynets N., Zhuravel Yu., Panukhnyk O. Features of licensing in the activities of higher education institutions. Вісник Економічні горизонти. 2019. №1(8). С. 123-130.
  11. Popadynets N., Zhuravel Yu., Panukhnyk O. The system of maintaining the quality of education through public regulation of activity of higher educational establishments. Економічні горизонти. 2019. №3(10). С. 43-53.
  12. Попадинець Н.М. Стратегічне планування економічного розвитку підприємства харчової промисловості: зарубіж-ний досвід. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія економіка. 2018. Випуск 4. С.132-136.
  13. Попадинець Н.М. Використання стратегічного планування для забезпечення ефективної діяльності підпри-ємств харчової промисловості. Соціально-економічні проблеми сучасного періоду України. 2018. Випуск 2(130). С. 82-85.
  14. Shymanovska-Dianych L., Popadynets N., Hrynkevyc S., Shults S., Ishcheikin Т., Staryk R. Food security in Ukraine: indicative analysis of problems and perspectives of their solution. Scientific Journal of Bielsko-Biala School of Finance and Law. 2021. Vol. 25. №1. P. 32-41.
  15. Pruntseva G., Davymuka S., Yakubiv V., Vasyltsiv T., Anhelko I., Irtyshcheva I., Maksymiv Y., Hryhoruk I., Bilyk R., Popadynets N. The analysis of factors affecting the household savings as a part of food security management. International Journal of Data and Network Science. 2021. № 5(4). P. 769-774.
  16. Pruntseva G., Popadynets N., Barna M., Stetsiv I., Stetsiv I., Yakubiv V., Shymanovska-Dianych L., Fedotova Y., Karpiak M., Hryhoruk I. The impact of governance on agricultural production as an exclusive factor of the country’s food security. Accounting. 2021. № 7(1). P. 75-80.
  17. Указ Президента України «Про вдосконалення вищої освіти в Україні» № 210/2020 від 3.06.2020 р. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/210/2020#Text.
  18. Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку дослідницьких інфраструктур в Україні на період до 2026 року» № 322-р. від 14.04.2021 р. URL:https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-2021-%D1%80#Text.
  19. Указ Президента України «Про схвалення Стратегії розвитку вищої освіти в Україні на 2022-2032 роки» № 286-р. від 23.02.2022 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/286-2022-%D1%80#Text.
  20. Global 2000. List by the Center for world university rankings. 2022-23 Edition. URL: https://cwur.org/2022-23.php.
  21. Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» для (бакалаврського) рівня вищої освіти» № 1125 від 18.10.2018 р.
  22. Наказ Міністерства освіти і науки України «Про затвердження стандарту вищої освіти за спеціальністю 181 «Харчові технології» для другого (магістерського) рівня вищої освіти» № 1195 від 22.10.2018р.
  23. Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження Концепції поліпшення продовольчого забезпечення та якості харчування населення» № 332-р від 26.05.2004 р.
  24. Благий О.С. Формування здоров’язберігаючої компетентності у майбутнього інженера-технолога харчової галузі. Вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут». Серія: Філологія. Педагогіка. 2015. Випуск С. 9-13.

Статтю було отримано 03.02.2023