УДК 336.1-049.5:658.1:664
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-1-70
JEL classification: D81; G32
У статті розглянуто доцільність виявлення, оцінки та управління фінансовими ризиками на підприємствах харчової галузі. Сучасна економічна та політична ситуація в країні безпосередньо впливає на діяльність підприємств харчової галузі. Певні зміни в зовнішніх та внутрішніх факторах, що впливають на діяльність суб’єктів господарювання, спричиняють появу фінансових ризиків різних видів. Саме тому доцільним є виявлення наявних фінансових ризиків, оцінка їх впливу на фінансовий результат, а також управління такими ризиками з метою мінімізації втрат. Наведено особливості діяльності підприємств харчової галузі в умовах нестабільної економічної та політичної ситуації, серед яких наявність великої кількості дебіторської заборгованості; наявність довгострокових зобов’язань у валюті; наявність вагомої частки зобов’язань у структурі капіталу підприємств; високий рівень оборотних активів. Виділено низку показників, які доцільно оцінювати з метою виявлення фінансових ризиків. Для аналізу обрано підприємства з виробництва олії та тваринних жирів, виробництва м’яса та м’ясних продуктів, виробництва молочних продуктів як ключових галузей на ринку харчових продуктів. Це дозволило нам виокремити такі типи фінансових ризиків, що впливають на діяльність підприємств харчової галузі: ризик ліквідності, інвестиційний ризик, процентний ризик, кредитний ризик, валютний ризик. На основі проведеного дослідження виявлено проблеми у структурі фінансування та роботі з контрагентами, а також надано рекомендації з управління певними видами фінансових ризиків: додаткове фінансування власного капіталу за рахунок нерозподіленого прибутку; скорочення величини поточних зобов’язань за рахунок покращення системи управління витрати та розподілу фінансових ресурсів; зменшення дебіторської заборгованості, вдосконалення системи управління доходами та перегляд фінансових відносин з контрагентами; пошук нових джерел фінансування за зниженими ставками; зменшення величини довгострокових кредитів у валюті. Сформовано висновки щодо доцільності подальшого вивчення питання управління фінансовими ризиками.
Ключові слова: фінансові ризики, методи оцінки впливу фінансових ризиків, управління фінансовими ризиками, фінансовий стан, інфляція, девальвація, середньозважена ставка за кредитами.
Література
- Бланк І. А. Управління фінансовими ризиками. Київ: Ніка-Центр, 2006. 600 с.
- Зоріна О. А. Методи аналізу фінансових ризиків. Міжнародний збірник наукових праць. 2011.№2. С. 221-229. URL: http://eztuir.ztu.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/4746/1/21.pdf.
- Захарова Н.Ю. Управління ризиками на підприємстві: сутність, підходи та методи. Бізнес Інформ. 2023. № 1. С. 203-209. URL: http://jnas.nbuv.gov.ua/article/UJRN-0001393065.
- Цвігун Т.В. Механізм управління ризиками в системі управління підприємством. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія «Економіка і менеджмент». Вип. 23. Ч. 2. С. 9–13. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Nvmgu_eim_2017_23%282%29__4.
- Офіційний сайт ТОВ «Яготинський маслозавод». URL: https://milkalliance.com.ua/company/enterprises/ yagotinskij- maslozavod/.
- Офіційний сайт ТОВ «Глобинський м’ясокомбінат». URL:https://corp.globino.ua/company/globinskij-myasokombinat.
- Офіційний сайт ПП «Оліяр». URL: https://oliyar.com.ua/.
- Franco Modigliani, Merton Miller. The Cost of Capital, Corporation Finance, and the Theory of Investment. The American Economic Review. Vol. No. 3. 1958. Pp. 261-297. URL: https://www.jstor.org/stable/1809766.
- Brigham E. F., Gapenski L. C. Financial Management: Theory and Practice. Fifth Ed. Chicago: Dryden Press, 1988. 644 p
- Ткачук Н.В. Аналіз фінансової діяльності підприємств: конспект лекцій. Луцьк: Волинський національний університет імені Лесі Українки. Електронне видання. 2023. 114 с.
- Замлинський В. А. Фінансово-економічні показники ефективності інвестиційних процесів на підприємстві. Економічний аналіз : зб. наук. праць. 2014, Том 16, № 2. С. 12-18.
Статтю було отримано 10.01.2024