УДК: 338.43:637.5.71(477)

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-3-18

Перегуда Юлія Андріївна,
кандидат географічних наук, доцент кафедри глобальної економіки,
Національний університет біоресурсів і природокористування України
https://orcid.org/0000-0002-1434-2509

JEL classification: O13; Q13

Оцінка конкурентоспроможності при формуванні попиту на продукцію равликових і рибних ферм формує інформацію для прийняття стратегічних рішень. Доведено, що це спонукає власників і керівників равликових і рибних ферм віднайти власні позиції на аграрному ринку, а також зробити обґрунтований вибір для розподілу ресурсів галузі тваринництва. Обґрунтовано, що визначаючи сфери, в яких можна підвищити ефективність, наприклад, конверсію кормів, управління плідниками риб, маточним стадом, для ферми може бути прийняте обґрунтоване рішення щодо розподілу інвестицій. Така оптимізація зменшує витрати, підвищує продуктивність роботи равликової або рибної ферми. Зроблено висновок, що досягнення рівня конкурентоспроможності виробниками визначено однією зі стратегічних цілей САП ЄС у новому програмному періоді 2021-2027 років. Оцінка конкурентоспроможності господарств у виробництві продукції тваринництва є основою для позиціонування суб’єкта господарювання на ринках збуту.

Ключові слова: ринок, імпорт, експорт, попит, пропозиція, тваринництво, равликівництво, регулювання, галузь, конкурентоспроможність, равлик, продукція, органічна аквакультура, рибне господарство, риба, торгівля.

Література

  1. Bachev H., Ivanov B., Sarov A. Unpacking Governance Sustainability of Bulgarian Agriculture. Economic Studies. 2020. Vol. 6. P. 106-
  2. Bachev H., Ivanov B., Sarov A. Assessing Governance Aspect of Agrarian Sustainability in Bulgaria. Bulgarian Journal of Agricultural Sciences. 2021. № 3. P. 429-440. URL: https://agrojournal.org/27/03-01.pdf.
  3. Bachev H., Ivanov B. What is agrarian governance and how to assess how good it is? Munich Personal RePEc Archive. 2023. P. 117536. P. 1-31. URL: http://surl.li/lrcah.
  4. Bachev H. Unpacking Sustainability of Farming Organizations. International Journal of Economics and Management Sciences. 2016. Vol. 5. Issue 3. P. 1-13.
  5. Bachev H. The Sustainability of Farming Enterprises in Bulgaria. Cambridge: Cambridge Scholars Publishing, 2018. 230 p.
  6. Bachev H. Assessment of the competitiveness of agricultural holdings in Bulgaria. Munich Personal RePEc Archive. 2021. № 106341. P. 1-45. URL: http://surl.li/lrca.
  7. Chursin A., Makarov Y. Management of competitiveness: theory аnd practice. London: Springer, 2015. 388 p.
  8. Csaba J., Irz X. Competitiveness of Dairy Farms in Northern Europe: A Cross-Country analysis. Agricultural and Food Science. 2015. Vol. 24. № 3. P. 206-218.
  9. Kleinhanss W. Competitiveness of the major types of agricultural holdings in Germany. 20th International Farm Management IFMA. 2020. Vol. 1. P. 24-39. URL: http://purl.umn.edu/244571.
  10. Krisciukaitiene I., Melnikiene R., Galnaityte A. Competitiveness of Lithuanian farms and their agriculture production from present to medium – term perspectives. European Union Food Sector after the last enlargements – conclusions for the future CAP. 2011. № 6.1. P. 145-164.
  11. Mmari D. Institutional Innovations and Competitiveness of Smallholders in Tanzania: thesis to obtain the degree of Doctor. Erasmus University Rotterdam, 2012. 215 p. URL: http://surl.li/lrbzn.
  12. Nowak A., Krukowski A. Competitiveness of farms in new European Union member states. Agronomy Science. 2019. Vol. 2. P. 73-80.
  13. Orłowska M. Competitiveness of PolIish Organic Farms with Different Economic Size in Light of Fadn Data. Annals PAAAE. 2019. Vol. XXI. № 2. P. 217-224.
  14. Ziętara W., Adamski M. Competitiveness of the Polish dairy farms at the background of farms from selected European Union countries. Problems of Agricultural Economics. 2018. Vol. 1. № 354. P. 56-78.
  15. Зовнішньоекономічна діяльність. Державна служба статистики України: URL: https://www.ukrstat.gov.ua/operativ/menu/menu_u/zed.htm.
  16. Вдовенко Н.М., Кукса І.М., Ільїн В.Ю., Сахацький М.М. Інноваційна стратегія формування безпекової системи управління інноваційним розвитком агропродовольчої сфери в умовах диджиталізації. Формування ринкових відносин в Україні. 2022. № 5 (252). С. 26-33.
  17. Вдовенко Н.М., Наконечна К.В. Особливості структурних змін в економіці України. Економіка АПК. 2018. № 9. С. 56-61.
  18. Маргасова В.Г. Досвід регулювання ринку продукції равликівництва в США та можливості його реалізації в Україні. Науковий вісник Полісся. № 2 (25). 2022. С. 6-19.
  19. Охріменко І.В., Вдовенко Н.М., Овчаренко Є.І., Гнатенко І.А. Інновації в системі стратегічного управління безпекою національної економіки в умовах ризиків та невизначеності глобалізації. Економіка та держава. 2021. № 8. С. 4-9.

Статтю було отримано 18.07.2023