УДК 331.103.6
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-2-13
JEL classification: М54
Анотація
Вступ. Збільшення імпорту молочної продукції з європейських країн зумовлює посилення економічного тиску на молокопереробні підприємства нашої держави. Для збереження власної долі ринку, а також для її розширення, необхідним є підвищення якості власної продукції і, відповідно, зниження її собівартості, що дозволить посилити свою конкурентоздатність. На сьогоднішній день одним із найпоширеніших управлінських рішень є впровадження на підприємстві ощадливого виробництва.
Метою статті є аналіз ключових елементів ощадливого виробництва та їх можливого практичного використання на молокопереробних підприємствах.
Результати. У статті викладено загальну характеристику поняття «ощадливе виробництво», головне завдання якого полягає у наданні інструментів для зниження втрат – дій, які не створюють цінності. Проаналізовано теоретичні аспекти восьми ключових втрат у «філософії Тойоти»: 1. Перевиробництво – невчасне або надлишкове виготовлення продукції порівняно із замовленням. 2. Втрати при транспортуванні – зайве транспортування матеріалів, напівфабрикатів, готової продукції. 3. Зайві рухи – будь-які рухи (переміщення) людей, інструменту чи обладнання, що не додає цінності кінцевому продукту. 4. Очікування – перерви в роботі, пов’язані з очікуванням людських ресурсів (робочої сили), матеріалів, устаткування або інформації. 5. Додаткова або зайва обробка – додаткове зусилля, що не додає цінності для споживача. 6. Зайві запаси – надмірне надходження сировини чи інших матеріалів, які застосовуються у виробничому процесі. 7. Дефектний продукт – продукція, що вимагає перевірки, сортування, утилізації, зниження сортності, заміни або ремонту. 8. Люди – неповне використання людських розумових, творчих здібностей і досвіду. Окрім цього наведено конкретні приклади цих втрат на основі роботи молочних підприємств і встановлено їх каузальність. Надано загальні рекомендації щодо впровадження системи «Lean production» у виробництво.
Висновки. При русі до інноваційного розвитку й посилення конкурентоздатності компанії, потрібно врахувати сучасний світовий досвід інноваційної діяльності, в тому числі і досвід створення ощадливого виробництва. Хоча, звичайно, не можна сліпо переймати досвід, його потрібно адаптувати до особливостей як вітчизняної економіки, так і менталітету своїх працівників.
Ключові слова: ощадливе виробництво, втрати, конкурентоздатність, молокопереробні підприємства України, якість, собівартість.
Список літератури
1. Swenseth, S. R., M. R. Godfrey. Incorporating transportation costs into inventory replenishment decisions. International Journal of Production Economics. 2002. Vol. 77. № 2, pp. 113–130.
2. Zhang L. Kanban-controlled exponential production lines: analysis and design. Journal of Manufacturing Technology Management. 2013. Vol. 24, N. 3, pp. 358-383.
3. Вумек Дж. П., Джонс Д. Т. Бережливое производство. Как избавиться от потерь и добиться процветания вашей компании. М.: Альпина Бизнес Букс, 2012. 345 с.
4. Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua
5. Жминько С.Й., Бырдина П.В. Отчетность сельскохозяйственных организаций как источник информации в экономическом анализе. Все для бухгалтера. 2011. № 3(255). С. 3–10.
6. Ротер М., Шук Дж. Учитесь видеть бизнес-процессы. Построение карт потока создания ценности. М.: Альпина Паблишер, 2017. 144 с.
7. Сигео Синго. Йзучение производственной системы Toyota с точки зрения организации производства. М.: ЙКСЙ, 2010. 246 с.
8. Системы, методы и инструменты менеджмента качества. Кане М.М., Йванов Б.В., Корешков В.Н., Схиртладзе А.Г. СПб.: Питер, 2009. 560 с.
Статтю було отримано 15.03.2020