УДК 167.7 : [005.591.6 +004.67] : 338.432

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-4-21

Дячков Дмитро Володимирович,
доктор економічних наук, професор, професор кафедри менеджменту ім. І.А. Маркіної
Полтавський державний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0002-2637-0099
Сазонова Тетяна Олександрівна,
кандидат економічних наук, доцент, доцент кафедри менеджменту ім. І.А. Маркіної
Полтавський державний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0003-1454-5135
Лютий Данило Вікторович,
здобувач вищої освіти СВО Доктор філософії
Полтавський державний аграрний університет
https://orcid.org/0009-0007-1078-3749

JEL classification: O30, Q16

У статті акцентовано увагу на необхідності інноваційно-цифрового розвитку підприємств агропродовольчої сфері, який базується на основних напрямах використання техніко-технологічного потенціалу Індустрії 4.0 та передбачає трансформацію системи управління, перегляд її організаційно-функціональної моделі. З цією метою запропоновано організаційно-функціональну модель управління процесами інноваційно-цифрового розвитку суб’єктів господарювання агропродовольчої сфери, яка представлена взаємодією сімох основних підсистем управління за напрямами забезпечення, а її функціонал спрямований на цифрову трансформацію цього суб’єкта та його діяльності за допомогою використання цифрових технологій. Зазначені підсистеми та функціональні моделі є базовими та можуть бути розширені залежно від потреб конкретного підприємства, проте сама модель повинна враховувати гнучкість та адаптивність її організаційного забезпечення задля оперативної адаптації до змін у цифровому середовищі. Узагальнено алгоритм загальної моделі організації цифрової трансформації підприємств, визначений на основі застосування системного підходу, експертних оцінок та бізнес-аналізу. Виокремлено шість основних напрямів, які передбачають реалізацію організаційної складової моделі управління інноваційно-цифровим розвитком підприємств агропродовольчої сфери серед яких: стратегічне планування; організаційна структура та цифрове управління; цифрова компетентність і розвиток людського капіталу; управління змінами; лідерство та зміна культури управління; інституційна підтримка.

Ключові слова: інноваційний розвиток, організаційне забезпечення, організаційно-функціональна модель, підпри-ємство агропродовольчої сфери, система управління, техніко-технологічне забезпечення, цифрова трансформація.

Література

  1. Міністерство цифрової трансформації України. Стратегія цифрової трансформації аграрного сектору. URL: https://thedigital.gov.ua.
  2. Горобець Н.М., Хомякова Д.О., Стариковська Д.О. Перспективи використання цифрових технологій в діяльності аграрних підприємств. Ефективна економіка. 2021. № 1. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8521.
  3. Гринько С.С. Цифрова трансформація агропродовольчого сектору: виклики та перспективи. Науковий вісник Аграрного університету. 2020. №5. C. 95-105.
  4. Гудзь О.Є. Інноваційні моделі управління підприємств на основі інформаційно-комунікаційних технологій. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2018. №1(23). C. 4-11.
  5. Дідур Д., Дідур І. Використання технологій штучного інтелекту в аграрному секторі України. Інформаційні технології в управлінні підприємствами. 2022. №4. C. 55-66.
  6. Дячков Д.В., Соколовська Є.В., Лютий Д.В. Управління ресурсозбереженням на підприємствах агропродовольчої сфери: інноваційний аспект. Цифрова економіка та економічна безпека. 2022. № 2(02)/2022. URL: http://dees.iei.od.ua/index.php/journal/article/view/90.
  7. Захарченко Т.І. Управління інноваціями в агропродовольчій сфері: технологічні та організаційні аспекти. Економіка АПК. 2019. №7. C. 112-118.
  8. Зелиско І.М. Інноваційна парадигма підвищення конкурентоспроможності підприємств. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2018. №2. C. 24-29.
  9. Лютий Д.В. Цифровий розвиток підприємств агропродовольчої сфери. Актуальні проблеми сучасної науки: теоретичні та практичні дослідження молодих учених: Матеріали І Всеукраїнської науково-практичної конференції. Полтава, 2023. С. 249-252.
  10. Лютий Д.В., Сазонова Т.О. Організаційне і технологічне забезпечення управління інноваційно-цифровим розвитком підприємств агропродовольчої сфери України. Стратегічний менеджмент агропродовольчої сфери в умовах глобалізації економіки: безпека, інновації, лідерство: матеріали ІІ Міжнародної науково-практичної конференції. Полтава: ПДАУ, 2024. Том 2. С. 294-298.
  11. Різник І.І. Цифрові платформи як інструмент інноваційного розвитку підприємств. Аграрний сектор в умовах цифрової трансформації. 2021. C. 124-132.
  12. Сазонова Т.О., Лютий Д.В. Система управління інноваційно-цифровим розвитком підприємства. Управління ресурсним забезпеченням господарської діяльності підприємств реального сектору економіки: матеріали VІІІ Всеукраїнської науково-практичної інтернет-конференції. Полтава: ПДАУ, 2023. С. 58-60.

Статтю було отримано 18.10.2024