УДК: 338.24:640.41(045);

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-1-66

Мельник Ірина Миколаївна,
доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри туризму та готельно-ресторанної справи
Львівський торговельно-економічний університет
https://orcid.org/0000-0002-3132-6500
Хмельницька Євгенія Вікторівна,
кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри харчових технологій
Полтавський державний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0002-2513-3032
Баган Надія Валеріївна,
доктор філософії з економіки, старший викладач кафедри менеджменту імені І. А. Маркіної
Полтавський державний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0003-3846-7207

JEL classification: L 83

Стаття присвячена питанням організаційно-економічного та правового механізму підвищення безпекової ефективності управління ресурсами інноваційно орієнтованих підприємств індустрії гостинності в контексті диджиталізації. Метою дослідження стало вивчення організаційно-економічного та правового механізму підвищення безпекової ефективності управління ресурсами інноваційно орієнтованих підприємств індустрії гостинності в контексті диджиталізації. Враховуючи, що одним із стратегічних завдань сучасного етапу розвитку індустрії гостинності є насичення ринку відповідними послугами, які передбачають раціональність та ощадливість у використанні ключових ресурсів підприємства: земельних, матеріальних, нематеріальних, трудових, фінансових, інформаційних, часових та підприємницьких, то його реалізація обумовлює необхідність розробки конкретних заходів та формування набору інструментів, які б забезпечили прискорене виведення індустрії гостинності на новий етап економічного розвитку з подальшим підвищенням ефективності виробничо-господарського потенціалу суб’єктів господарювання. Сказане вище актуалізує дослідження організаційно-економічного та правового механізму підвищення безпекової ефективності управління ресурсами інноваційно орієнтованих підприємств індустрії гостинності в контексті диджиталізації. Напрями підвищення ефективності використання ресурсів інноваційно орієнтованих підприємств індустрії гостинності в межах пропонованого механізму розподілені таким чином: поліпшення якості технічного оснащення, особливо в сфері надання послуг; впровадження ресурсозберігаючих технологій; впровадження нової техніки і технології на основі досягнень науково-технічного прогресу; підвищення рівня автоматизації та роботизації технологічних процесів й допоміжних робіт; скорочення втрат та відходів виробництва; вдосконалення технологічних методів виробництва, скорочення відходів та втрат ресурсів за рахунок вищезазначених факторів; забезпечення високої якості сировинних ресурсів та матеріалів необхідних для надання послуг; впровадження нових видів сировинних матеріалів; підвищення якості послуг; вибір найбільш раціональних форм замовлення; підвищення рівня спеціалізації інноваційно орієнтованих підприємств індустрії гостинності.

Ключові слова: організаційно-економічний механізм, правовий механізм, безпека, ефективність, управління ресурсами, інноваційно орієнтовані підприємства, індустрія гостинності, диджиталізація.

Література

  1. Баган Н. В. Формув ання та ефективність використання ресурсів аграрних підприємств: дис.… доктора філософії: 051. Полтавський державний аграрний університет, Полтава, 2021. 275 с.
  2. Барна М. Ю., Білецька І. М. Обґрунтування теоретико-змістовних характеристик організаційно-економічного інструментарію управління інноваційним розвитком підприємств туризму. Підприємництво і торгівля. Випуск 23. С. 31-35.
  3. Барна М. Ю., Білецька І. М. Реалізація державної політики імплементації управлінсько–інфраструктурного механізму цифровізації та інноваційного розвитку туризму в Україні. Бізнес навігатор. 2020. Випуск 2 (58). С. 146-151.
  4. Барна М. Ю., Білецька І. М., Попадинець Н. М. Розвиток туристичного сектора в умовах глобалізації та цифровізації економіки України. Вісник Сумського національного аграрного університету. 2020. Випуск 1 (83). С. 33-44.
  5. Кукса І. М., Орлова–Курилова О. В., Кирилюк Є. М., Воронько–Невіднича Т. В. Державне регулювання та саморозвиток ефективної інноваційної системи управління реструктуризацією виробництва в умовах знаннєвої економіки, екологізації та синергетичної взаємодії підприємців. Інвестиції: практика та досвід. 2021. № 20. С. 5-9.
  6. Bazeliuk V., Kubitskyi S., Rudyk Y., Ryabova Z., Novak O. The system of formation and diagnosis of levels of innovation and entrepreneurship competence of the future managers of education in the conditions of the knowledge economy. Financial and credit activity: problems of theory and practice. Volume 4 (39). P. 550-558.
  7. Bosniuk V., Ostopolets I., Svitlychna N., Miroshnichenko O., Tsipan T., Kubitskyi S. Social content of psychological specialists’ professional activity. Postmodern openings. 2021. Volume 12 (1). P. 1-20.
  8. Ishchejkin T.Skrypnyk V.Kostovyat H.Krakhmalova T.Dashko O. Smart financial and personnel design of accounting of innovative agribusiness in the conditions of managing changes in the digital economy. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2023. Volume P. 378-387.
  9. Oseredchuk O., Drachuk I., Teslenko V., Ushnevych S., Dushechkina N., Kubitskyi S., Сhychuk A. New approaches to quality monitoring of higher education in the process of distance learning. IJCSNS International journal of computer science and network security. Volume 22 (7). P. 35-42.
  10. Ovcharenko I., Khodakivska O., Sukhomlyn L., Shevchenko O., Lemeshenko I., Martynov A., Zos-Kior M., Hnatenko I., Michkivskyy S., Bilyavska L. Spatial organization management: modeling the functioning of eco-clusters in the context of globalization. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2022. Volume 40, P. 351-356.

Статтю було отримано 09.01.2024