УДК: 657.471:631.147

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-4-21

Жук Валерій Миколайович,
доктор економічних наук, професор, головний науковий співробітник відділу обліку та оподаткування, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»
https://orcid.org/0000-0003-1367-5333
Жук Наталія Леонідівна,
кандидат економічних наук, доцент, провідний науковий співробітник відділу обліку та оподаткування, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки»
https://orcid.org/0000-0001-9882-4718
Подолянчук Олена Анатоліївна,
кандидат економічних наук, доцент, завідувач кафедри обліку та оподаткування в галузях економіки, Вінницький національний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0003-0234-8943
Руденко Сергій Валентинович,
кандидат економічних наук, доцент,
доцент кафедри обліку, аудиту та оподаткування, Державний біотехнологічний університет
https://orcid.org/0000-0002-2874-1957

JEL classification: Q14

Усвідомлення підприємствами ролі екологічних, економічних і соціальних переваг у зростанні конкуренто-спроможності сільськогосподарської галузі актуалізувало дослідження сучасного стану організації органічного виробництва з точки зору стійкого розвитку економіки України. Встановлено, що виробництво органічної продукції є перспективним, але недостатньо дослідженим напрямом розвитку аграрного сектору економіки, особливо у питанні обліково-аналітичного забезпечення бізнес-процесів. Отже, у статті обґрунтовано необхідність побудови концепції формування обліково-аналітичного забезпечення виробництва органічної продукції. Актуальним є напрацювання низки нормативних документів з ведення обліку органічного виробництва та їхнього адаптування та систематизації до потреб сучасних цифрових користувачів. На вимогу сучасної інформаційної системи, на засадах вітчизняного та міжнародного законодавства щодо обліку і звітності з виробництва органічної продукції розроблено рекомендації щодо адаптації бухгалтерського забезпечення руху органічної продукції. Єдина інформаційна система про об’єкти обліку органічного виробництва, їхнє нормативне, методичне та облікове забезпечення з оброблення, групування, узагальнення і реєстрації сукупних даних, відображення кількісної і якісної характеристики органічної продукції вимагає якісного цифрового контенту відповідно до потреб різних груп користувачів для прийняття управлінських рішень.

Ключові слова: органічне виробництво, витрати, облік, еколого-економічний облік, інформація, управління.

Література

  1. Гуцаленко Л.В., Палагута Н.С. Облікові функції у формуванні якості органічної продукції. Електронне наукове фахове видання з економічних наук «Modern Economics». №21. С. 77-83. URL: https://modecon.mnau.edu.ua/issue/21-2020/hutsalenko.pdf.
  2. Захарова Д.С. Ефективність виробництва органічної продукції сільськогосподарських підприємств: дис. канд. економ. наук: 08.00.04. Рівне: НУВГП, 2015. 220 с.
  3. Іщенко Я.П. Облік витрат та виходу органічної сільськогосподарської продукції рослинництва. Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації. 2019. Випуск 3-4. С. 26-36.
  4. Мороз Ю.Ю, Денисовець Ю.М. Державний аудит ефективності бюджетних програм розвитку органічного виробництва. Інвестиції: практика та досвід. 2023. №8. С. 53-60.
  5. Мороз Ю.Ю. Органічне виробництво в Україні. Ефективна економіка. 2023. №2. URL:https://www.nayka.com.ua/index.php/ee/article/view/1125/1134.
  6. Національна економічна стратегія на період до 2030 року: Постанова Кабінету Міністрів України № 179 від 03.03.2021 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/179-2021-%D0%BF#Text.
  7. Новак Н.П. Розвиток агроформувань з виробництва органічної продукції. Науковий вісник Херсонського державного університету. 2016. Випуск 18. Частина С. 64-66.
  8. Органік Стандарт. URL: https://organicstandard.ua/services/inspectionandcertification/crop-production.
  9. Подолянчук О.А. Сутність та основи обліку органічної продукції. Агросвіт. 2019. №16. С. 51-57.
  10. Про виробництво та обіг органічної сільськогосподарської продукції та сировини: Закон України №425-VII від 03.09.2013 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/425-18#Text.
  11. Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції: Закон України №2496-VІІІ від 10.07.2018 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19#Text.
  12. Скрипник М.І., Григоревська О.О. Обліково-аналітичне забезпечення виробництва органічної продукції. Таврiйський науковий вiсник. Серiя: Eкoноміка. 2020. Випуск С. 177-187.
  13. URL: https://organicinfo.ua/infographics/.

Статтю було отримано 15.07.2023