УДК: 339.13
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-4-14
JEL classification: M31; Q13
Анотація
Вступ. Не зважаючи на сталу позитивну динаміку нарощування обсягів світової торгівлі української продукції аграрного сектору, існуючий вітчизняний зовнішньоекономічний експортний потенціал використаний не в повному обсязі, що вимагає пошуку шляхів активізації його використання і подальшого нарощення. Значного масштабу конкурентна боротьба набуває на іноземних ринках в рамках міжнародно-торгівельних відносин, що пов’язано зі зростанням кількості суб’єктів ринку, які мають різну фінансову стійкість, платоспроможність, рівень експортного потенціалу тощо. Враховуючи вищезазначене доцільно визначати конкурентоспроможність української сільськогосподарської продукції на світових ринках з метою визначення шляхів її підвищення, розроблення заходів щодо розвитку експортного потенціалу вітчизняних виробників тощо.
Метою статті є обґрунтування вибору показників та критеріїв аналізу конкурентоспроможності аграрної продукції на міжнародних ринках.
Результати. Розкрито роль принципів підвищення конкурентоспроможності аграрної продукції у виборі методу її оцінювання. Представлено класифікацію методів та підходів оцінювання конкурентоспроможності аграрної продукції на міжнародних ринках. Удосконалено методику якісного аналізу конкурентоспроможності продукції аграрного сектору. Обґрунтовано вплив факторів зовнішнього середовища на конкурентоспроможність вітчизняної аграрної продукції. Визначено множину показників на різних рівнях (глобальний, партнерський і національний). Встановлено, що оцінювання передбачає розрахунок динаміки наданих індикаторів за окремими продуктами, що дозволяє забезпечити методологічну єдність оцінювання на всіх рівнях.
Ключові слова: оцінювання, міжнародні торговельно-економічні відносини, конкурентні переваги, конкурентоспроможність аграрної продукції, міжнародні ринки.
Список літератури
- Виноградова О.В., Куценко О.В. Методологічні підходи до оцінки рівня конкурентоспроможності підприємств сфери послуг. Економіка. Менеджмент. Бізнес. № 2 (12). С. 97-101.
- Бідник Н.Б. Математичні методи оптимізації конкурентоспроможності підприємства: автореф. дис. … канд. екон. наук: спец. 08.00.11. Львів. нац. ун-т імені Івана Франка. Львів, 2007. 18 с.
- Погребняк Д.В. Теоретичні аспекти методів оцінки конкурентоспроможності підприємств. Економічний вісник НТУУ «КПІ». URL: http://economy.kpi.ua/uk/node/370.
- Кухарук А.Д. Класифікація та анліз методів оцінки конкурентоспроможності промислових підприємств. Проблеми системного підходу в економіці : електронне наукове видання. № 1. 2011. URL: http://www.nbuv.gov.ua/ejournals/PSPE/2011_1.
- Чередніченко О.О. Оцінка конкурентоспроможності продукції сільськогосподарських підприємств молочної галузі. Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України. Сер. : Економіка, аграрний менеджмент, бізнес. Вип. 181(6). С. 237-245.
- Пастущин В. Аналіз методів оцінки конкурентоспроможності продукції підприємства. Українська наука: минуле, сучасне, майбутнє. 2007. № 12. 232-240
- Иванов Ю.Б., Тищенко А.Н., Дробитько Н.А. Конкурентоспособность предприятия: оценка, диагностика, стратегия: монографія. Харьков: ХГЭУ, 2003. 349с.
- Литвинова В.А. Методы оценки конкурентоспрособности: проблемы классификации. Вісник Дніпропетровського університету. 2012. Вип. 20, т.1. С. 235-240.
- Легеза Д.Г. Методика оцінки конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції на рівні підприємства. Культура народов Причерноморья. 2011. № 196.Т. 2. С. 41-44.
- Дяченко Ю.А. Сучасний стан та особливості функціонування світового біржового ринку. Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. Серія : Економіка і менеджмент. 2017. Вип. 23(1). С. 51-54.
- Патика Н.І. Оцінка конкурентоспроможності сільського господарства України з урахуванням зовнішньоекономічних чинників. Агросвіт. № 17. С. 18-25.
- Artushin V.I.,. Kobets M.I et al. Impacts of the GlobalFinancial and Economic Crisis Upon the Agro-Fud Sector of Ukraine’s Economy. Economics and Rural Development. № 1. P. 7-17.
- Balassa B. Trade Liberalisation and Revealed Comparative Advantage. The Manchester School of Economic and Social Studies. 1965. № 33. Р. 99-123.
- Голишева, Є. Аналіз конкурентоспроможності сільськогосподарських комплексів України та Польщі. Вісник Сумського національного аграрного університету. № 1(79). С. 31-37.
- Кучер А.В. Оцінка й кластерний аналіз сталої конкурентоспроможності аграрних підприємств. Вісник економічної науки України. 2019. № 1 (36). С. 49-59.
- Биба В.В. Конкурентоспроможність сільськогосподарських підприємств України на міжнародних ринках. Економіка і регіон : наук. вісн. ПолтНТУ ім. Юрія Кондратюка. Вип. 1 (62). С. 95-100.
- Пилипенко В.В., Пилипенко Н. М. Науково-практичні аспекти оцінки конкурентоспроможності сільськогосподарських підприємств. Вісник Сумського національного аграрного університету. Серія: Економіка і менеджмент. Вип. 1. С. 73-78.
- Патика Н.І. Оцінка конкурентоспроможності сільського господарства України з урахуванням зовнішньоекономічних чинників. Агросвіт. № 17. С. 18-25.
- Іванов Ю.Б., Іванова О.Ю. Стратегія формування конкурентних переваг підприємства в умовах інтенсивної конкурентної боротьби. Проблеми економіки. № 4. С.121-128.
Статтю було отримано 25.10.2021