УДК: 658.5.012

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-3-6

Гук Ольга Володимирівна,
кандидат економічних наук, доцент,
доцент кафедри менеджменту підприємств, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
https://orcid.org/0000-0002-8129-8392
Мохонько Ганна Анатоліївна,
кандидат економічних наук, доцент,
доцент кафедри менеджменту підприємств, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
https://orcid.org/0000-0003-2126-6871
Шендерівська Ліна Петрівна,
кандидат економічних наук, доцент,
доцент кафедри менеджменту підприємств, Національний технічний університет України, «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»
https://orcid.org/0000-0003-3104-9803

JEL classification: H12; O31; Q55; D25; E22

Організація моделювання антикризового розвитку підприємств агропродовольчої сфери в системі інноваційно-інвестиційного управління суттєво актуалізується в період війни. Метою дослідження стало вивчення моделювання антикризового розвитку підприємств агропродовольчої сфери в системі інноваційно-інвестиційного управління. Доведено, що система антикризового управління в контексті організації ефективної роботи персоналу створює умови, які визначають виняткову пріоритетність розвитку професіоналізму та кваліфікації персоналу всіх рівнів підприємств агропродовольчої сфери в системі інноваційно-інвестиційного управління. Завдання антикризового управління полягає в максимальному сприянні програмам професійного розвитку персоналу на основі запропонованої моделі, оскільки ці заходи стосуються розвитку соціального капіталу без порушення економічних механізмів економічного регулювання. Єдина агропродовольча інформаційна система дозволить замінити паперовий документообіг на електронний і автоматизувати робочі процеси на підприємствах агро-продовольчої сфери. Таким чином буде створений єдиний інформаційний простір. За об’єднання всіх підприємств агропродовольчої сфери у єдину інформаційну систему можливий віддалений контроль, метою якого є отримання регламентованої звітності. Упровадження запропонованої моделі формування організаційно-економічного механізму антикризового управління підприємств агропродовольчої сфери в системі інноваційно-інвестиційного управління дозволить їм подолати кризу та стабілізувати свій стан. Особлива роль у подоланні кризового стану агропродовольчої сфери належить упровадженню системи обов’язкового страхування. Не можна недооцінювати функції інформаційно-аналітичного забезпечення, яке включає інформаційну систему прогнозування розгортання кризи розвитку підприємств агропродовольчої сфери, інформаційне забезпечення кластерного аналізу кризового стану підприємств агропродовольчої сфери за регіонами та єдину інформаційну агропродовольчу систему.

Ключові слова: моделювання, антикризовий розвиток, підприємства агропродовольчої сфери, система, інноваційно-інвестиційне управління.

Список літератури

  1. Аль Ширафі М.-А. Антикризове управління розвитком у сфері охорони здоров’я. Дисертація на здобуття наук. ступ. к. е. н. за спеціальністю 08.00.03. Економіка та управління національним господарством. Полтавська державна аграрна академія, Полтава, 2018. 246 с.
  2. Іщейкін Т.Є., Родченко С.С., Лелюк Н.Є., Левковська Т.А. Модель безпекового впливу важелів державного регулювання і світової глобалізації на процес енергозбереження підприємств в умовах діджиталізації. Формування ринкових відносин в Україні. 2022. №10(257). С. 110-117. DOI: 10.5281/zenodo.7502529.
  3. Коваленко Н.В., Ільїн В.Ю., Гірняк К.М., Власенко В.А. Управління персоналом в системі моделювання розвитку безпекового інноваційного потенціалу сучасного підприємства в умовах діджиталізації. Формування ринкових відносин в Україні. 2022. №10(257). С. 45-51. DOI: 10.5281/zenodo.7502461.
  4. Кожем’якіна С.М., Арбузова Т.В., Іщейкін Т.Є., Параскєєва А.М. Організаційна культура на основі посилення міжособистісної та міжгрупової взаємодії в системі інноваційного менеджменту організації в умовах глобалізації, фінансових, міграційних та корупційних ризиків. Формування ринкових відносин в Україні. 2022. №1(248). С. 117-124. DOI: 10.5281/zenodo.6574884.
  5. Міщенко М.І., Чернова Н.С., Дергачов Є.В., Бородай Д.А. Моделювання управлінських рішень в системі управління інвестиційними потоками на інноваційно орієнтованому підприємстві в умовах посилення конкуренції. Формування ринкових відносин в Україні. 2023. № 1(260). С. 45-52. DOI: 10.5281/zenodo.7786992.
  6. Міщенко М.І., Чернова Н.С., Михайлов С.В., Томіленко В.М. Формування безпекового механізму антикризового управління фінансами інноваційно орієнтованого підприємства в умовах діджиталізації та адаптування зовнішньоекономічної діяльності. Агросвіт. 2023. № 7-8. С. 45-52. DOI: 10.32702/2306-6792.2023.7-8.45.
  7. Lyshenko M.A., Ustik T.V., Pisarenko V.V., Maslak N.G., Koliadenko D.L. Economic and marketing aspects of the functioning of small enterprises. Financial and credit activity: problems of theory and practice. 2020. №2 (33). pp. 185-193.
  8. Medvid V., Ustik T., Lyshenko M., Kovbasa O. Criteria measurement, and evaluation system of functioning efficiency of Ukraine’s regional landscape. Journal of Advanced Research in Law and Economics. 2018. № 9(8). pp. 2653-2663.
  9. Ovcharenko I., Khodakivska O., Sukhomlyn L., Shevchenko O., Lemeshenko I., Martynov A., Zos-Kior M., Hnatenko I., Michkivskyy S., Bilyavska L. Spatial organization management: modeling the functioning of eco-clusters in the context of globalization. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2022. Vol. 40. pp. 351–356.
  10. Stolyarov V., Pásztorová J., Zos-Kior M., Hnatenko I., Petchenko M. Optimization of material and technical supply management of industrial enterprises. Naukovyi Visnyk Natsionalnoho Hirnychoho Universytetu. 2022. № 3(189). pp. 163-167.
  11. Zhyvko Z., Nikolashyn A., Semenets I., Karpenko Y., Zos-Kior М., Hnatenko I., Klymenchukova N., Krakhmalova N. Secure aspects of digitalization in management accounting and finances of the subject of the national economy in the context of globalization. Journal of Hygienic Engineering and Design. 2022. Vol. 39. pp. 259-269.

Статтю було отримано 15.07.2023