УДК 338.439.5:633.11 (477)

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2019-3-33

Володимир Вікторович ЛАГОДІЄНКО
доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри маркетингу, підприємництва і торгівлі, Одеська національна академія харчових технологій
ORCID ID: 0000-0001-9768-5488
E-mail: volodymyr@wiktoriya.com
Олександр Олександрович БОГДАНОВ
аспірант кафедри маркетингу, підприємництва і торгівлі,
Одеська національна академія харчових технологій
Владислав Володимирович ЛАГОДІЄНКО
здобувач, Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»

JEL classification: P45; Q17

Анотація

Вступ. Виробництво пшениці виступає провідною галуззю як аграрного сектору, так і суспільного виробництва в цілому. Це обумовлено його вирішальною роллю в забезпеченні продовольчої безпеки країни. Враховуючи провідну роль зерна пшениці в переліку експортних товарів України, виникає потреба у знаходженні компромісу між забезпеченням продовольчої безпеки країни та нарощування присутності відповідної української продукції на глобальному ринку.

Метою статті є оцінка місця й визначення ролі українських товаровиробників на світовому ринку зерна пшениці, ідентифікація чинників, які перешкоджають розширенню присутності відповідної вітчизняної продукції на глобальному ринку.

Результати. Проведений аналіз світового виробництва, кінцева запасів і споживання зерна пшениці дозволив визначити нарощування обсягів виробництва з перевищенням темпів споживання, що призвело до стабілізації цін. Здійснений аналіз обсягу та структури світового експорту зерна пшениці дозволив визначити, що Україна входить в десятку лідерів. Найбільшими імпортерами української пшениці в Європі виступають Італія та Іспанія; Індонезія, Бангладеш і Тайланд в Азії. Остання в загальній структурі в середньому за 2014-2018 рр. має близько 49 %. Друге місце після Азії займає Африка із обсягом у 28 %, де половину ввозить Єгипет. Обґрунтовано перспективність ринків Єгипту, Марокко й Тунісу для експорту українського зерна, враховуючи тренди щодо зростання чисельності населення, ускладнення природних умов для вирощування й низькі транспортні витрати. Здійснено прогнозування вартості 1 метричної тони зерна на перспективу. Розглянуто сегмент зернового ринку, який займає Україна відповідно до якості її продукції. Проаналізовано ціну і якість імпортованого та експортованого зерна пшениці в Україні. Доведено необхідність збільшення обсягів внесення мінеральних добрив для підвищення урожайності для вирішення проблеми зазначених диспропорцій.

Висновки. Ключовим фактором конкурентної боротьби на світовому ринку виробництва пшениці в найближчому майбутньому стане якість продукції. Перспективним напрямом розширення глобальних ринків збуту українського зерна пше-ниці виступають країни північної Африки – Єгипет, Марокко й Туніс. Найбільшою пробле-мою для вітчизняних виробників зерна пшениці є її низька якість за множиною параметрів. Для підвищення якості необхідно значно збільшити обсяг внесення мінімальних добрив.

Ключові слова: зерно пшениці, світовий ринок, виробництво, споживання, кінцеві запаси, прогноз, уповільнення, експорт, ціна, якість, добрива.

Список літератури

  1. Bokeloh G., Gerster-Bentaya M., Weingärtner L. Achieving Food and Nutrition Security. Actions to Meet the Global Challenge. A Training Course Reader: 2nd revised Edition. InWEnt – Internationale Weiterbildung und Entwicklung gGmbH Capacity Building International, Germany Division Rural Development, Food and Consumer Protection Feldafing on Lake Starnberg, 2005. 230 p.
  2. Постанова Кабінету Міністрів України №1379 від 05.12.2007р. «Деякі питання продовольчої безпеки». Офіційний вісник України. 2007. №93. С. 48.
  3. Зовнішня торгівля окремими видами товарів за країнами світу у 2018 році. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/zd/e_iovt/ei_12_2018.zip
  4. Товарна структура зовнішньої торгівлі у 2018 році. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/zd/tsztt/tsztt_u/tsztt1218_u.htm
  5. Chabot P. and Tondel F. A regional view of wheat markets and food security in central Asia with a focus on Afghanistan and Tajikistan. United States Agency for International Development Famine Early Warning Systems Network (FEWS NET), 2011. 47 p.
  6. Fischer R. A., Byerlee D. and Edmeades G. O. Crop yields and global food security: will yield increase continue to feed the world? ACIAR Monograph. No. 158. Australian Centre for International Agricultural Research: Canberra, 2014. 634 p.
  7. Tadesse W., Halila H., Jamal M., El-Hanafi S., Assefa S., Oweis T., Baum M. Role of sustainable wheat production to ensure food security in the Cwana region. Journal of Experimental Biology and Agricultural Sciences. 2017. vol. 5, рр. 15-32.
  8. Timmer C. P. Food Security, Structural Transformation, Markets and Government Policy. Asia & the Pacific Policy Studies. 2017. 4. no. 1, pp. 4–19.
  9. De Wet F. & Liebenberg I. Food security, wheat production and policy in South Africa: Reflections on food sustainability and challenges for a market economy. The Journal for Transdisciplinary Research in Southern Africa. 2018. № 14 (1), a 407.
  10. Мудрак Р.П., Лагодієнко В.В. Агроінфляція та індекс споживчих цін на продовольчі то-вари: порівняльний аналіз «Україна – ЄС». Економіка України. 2018. № 1 (674). С.28-40.
  11. Мудрак Р. П., Мазур Ю. П. Маркетингові канали розподілу продукції сільськогосподарських підприємств: стан, тенденції, перспективи. Інноваційна економіка. 2016. №3-4(62). С. 43-49.
  12. Грицюк П. М., Бачишина Л. Д. Чинники підвищення цін на зерно в Україні. Економіка АПК. 2017. №7. С. 54-61.
  13. Голомша Н. Є., Дзядикевич О. Я. Конкурентні переваги продукції зернової галузі на світовому ринку. Економіка АПК. 2017. №11. С. 61-66.
  14. Месель-Веселяк В. Я. Виробництво зернових культур в Україні: потенційні можливості. Економіка АПК. 2018. №5. С. 5-14.
  15. Кириленко І. Г., Івченко В. Є., Дем’янчук В. В. Основні тенденції розвитку світового продовольчого ринку та виробництво продовольства в Україні. Економіка АПК. 2018. №9. С. 34-45.
  16. Буняк Н. М., Данилко І. М. Механізм зовнішньоекономічної діяльності на ринку насіння зернових колосових культур. Економіка АПК. 2019. №2. С. 42-47.
  17. Ільчук М. М., Коновал І. А., Барановська О. Д., Євтушенко В. Д. Розвиток ринку зерна в Україні та його стабілізація. Економіка АПК. 2019. №4. С. 29-34.
  18. OECD-FAO Agricultural Outlook 1990-2028, by commodity. URL: https://stats.oecd.org/#
  19. Grain: World Markets and Trade. (2017). United States Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. Office of Global Analysis. December. URL: https://downloads.usda.library.cornell.edu/usda-esmis/files/zs25x844t/02870w42t/gm80hv832/grain-market-12-12-2017.pdf
  20. Grain: World Markets and Trade. (2019). United States Department of Agriculture. Foreign Agricultural Service. Office of Global Analysis. March. URL: https://downloads.usda.library.cornell.edu/usda-esmis/files/zs25x844t/z316q7650/g732dg88n/grain1.pdf
  21. Зовнішня торгівля окремими видами товарів за країнами світу. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2019/zd/e_iovt/arh_iovt2019.htm
  22. Population, total. URL: https://databank.worldbank.org/data/reports.aspx?source=2&series=SP.POP.TOTL&country
  23. Wheat Daily Price. URL: https://www.indexmundi.com/commodities/?commodity=wheat&months=360
  24. Лихочвор В. Система удобрення озимої пшениці. Агробізнес сьогодні. Понеділок, 28 квітня 2014 р. URL: http://agro-business.com.ua/agro/ahronomiia-sohodni/item/428-systema-udobrennia-ozymoi-pshenytsi.html
  25. Внесення мінеральних та органічних добрив (1990-2017). URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/sg/vmod/vmod1990-2017_u.zip
  26. Статистичний бюлетень «Внесення мінеральних та органічних добрив під урожай сільськогосподарських культур у 2014 році». К.: Державна служба статистики України, 2015. 52 с.
  27. Статистичний бюлетень «Внесення мінеральних та органічних добрив під урожай сільськогосподарських культур у 2016 році». К.: Державна служба статистики України, 2017. 55 с.
  28. Статистичний бюлетень «Внесення мінеральних та органічних добрив під урожай сільськогосподарських культур у 2017 році». К.: Державна служба статистики України, 2018. 42 с.
  29. Статистичний бюлетень «Внесення мінеральних та органічних добрив під урожай сільськогосподарських культур у 2018 році». К.: Державна служба статистики України, 2019. 45 с.

Статтю було отримано 12.07.2019