УДК: 631.15

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-1-39

Волик Сергій Володимирович,
кандидат економічних наук, докторант кафедри менеджменту імені професора Л.І. Михайлової
Сумський національний аграрний університет
https://orcid.org/0000-0001-7731-4882
Басюркіна Наталія Йосипівна,
доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри торговельного підприємництва, товарознавства та управління бізнесом
Одеський національний технологічний університет
https://orcid.org/0000-0001-9342-8863
Бондаренко Костянтин Вадимович,
аспірант
Державний біотехнологічний університет
https://orcid.org/0009-0001-5386-6559

JEL classification: Q10; Q13

У статті досліджено можливість упровадження кластерних структур у стратегію управління конкурентоспро-можністю підприємств аграрного сектору. Проаналізовано існуючі дослідження з даної тематики та обґрунтовано необхідність кластеризації аграрного сектору. Наголошено на тому, що ідея модернізації економіки на основі використання кластерних стратегій не є новою, але на фоні виходу з кризи, спричиненою воєнними діями, коли традиційні методи стають неефективними, застосування кластерної моделі організації бізнесу стає незамінним інструментом підвищення конкурентоспроможності підприємств аграрного бізнесу. Запропоновано алгоритм інтеграції кластерних структур у стратегію управління конкурентоспроможністю підприємств аграрного сектору, основними етапами якого є: формування кластеру та аналіз внутрішнього середовищ, аналіз зовнішнього середовища та формулювання стратегії, реалізація стратегії та впровадження кластерних ініціатив, оцінка та коригування стратегії, культура організації та комунікація, інновації та розвиток.

Ключові слова: кластерні структури, стратегічне управління конкурентоспроможністю, аграрний сектор, кластер, кластеризація, аграрні підприємства.

Список літератури

  1. Березіна Л.М., Вараксіна О.В., Олійник А.С., Рак А.Г. Теоретико-методологічні основи управління конкурентоспроможністю підприємства. Агросвіт. 2021. № 21-22. С. 35-42.
  2. Головчук Ю.О., Пчелянська Г.О. Особливості формування стратегії підвищення конкурентоспроможності підприємства на основі парадигми інноваційного розвитку. Економіка та держава. 2020. № 3. С. 66-70.
  3. Зось-Кіор М.В., Калюжний С.О. Удосконалення системи управління конкурентоспроможністю аграрного підприємства. Економіка та держава. 2020. № 3. С. 23-27.
  4. Коробка С.В. Особливості формування та розвитку кластерних структур на сільських територіях. Економічний простір. 2020. № 159. С. 75-79.
  5. Мазур Г. Кластеризація в управлінні економічною безпекою регіону в умовах воєнного стану. Науковий вісник Він-ницької академії безперервної освіти. Серія «Екологія. Публічне управління та адміністрування». 2022. Випуск 2. С. 47-54.
  6. Омельчак Г.В. Особливості формування конкурентоспроможності підприємств в умовах воєнного стану. Економічний простір. 2023. № 184. С. 114-117.
  7. Хаустова В.Є., Трушкіна Н.В. Стратегічне управління розвитком агрокластерних структур: закордонна та вітчизняна практика. Бізнес-Інформ. 2023. № 7. С. 182-197.
  8. Шульга М.О. Розроблення напрямів підвищення конкурентоспроможності підприємства. Підприємництво та інновації. 2020. № 12. С. 135-141.

Статтю було отримано 05.01.2024