УДК: 658.8.011.1

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-3-9

Панченко Володимир
Центральноукраїнський державний педагогічний університет
імені Володимира Винниченка
https://orcid.org/0000-0002-4927-0330
Панченко Оксана
Кіровоградський кооперативний фаховий коледж економіки і права ім. М.П. Сая
https://orcid.org/0000-0003-0263-6646

JEL classification: F12

У дослідженні розкрито актуальність проблеми удосконалення методико-прикладного забезпечення формування і реалізації державної політики зміцнення конкурентних позицій суб’єктів підприємництва як окремого важливого сектору національного господарства країни. Метою статті є удосконалення методико-прикладних засад посилення конкурентних позицій підприємницького сектору національної економіки. Зроблено висновок, що конкурентоспромож-ність підприємницького сектору держави є складною системною та динамічною категорією, що визначає взаємо-пов’язаність структурних компонент, факторних конкурентних переваг економічних агентів, цільової орієнтації на формування економічного потенціалу, забезпечення структурно збалансованого розвитку на інноваційних засадах. Визначено функції державної політики зміцнення конкурентоспроможності підприємницького сектору національної економіки. Доведено, що посилення факторних конкурентних переваг підприємництва потребує належного фінан-сового забезпечення, зокрема рівності умов доступу до фінансових ринків, ресурсів і прав діяльності, ефективності інвестиційної та фінансово-господарської діяльності, формування передумов збільшення рівня капіталізації бізнесу.

Ключові слова: конкурентоспроможність; конкурентні позиції; підприємницький сектор; стратегування; політика розвитку.

Список літератури

  1. Біленький О. Ю. Аналіз конкурентних стратегій ТНК в умовах глобалізації економічної діяльності. Економічний аналіз. 2015. Т. 21. № 2. С. 36-41.
  2. Васильців Т. Г., Ярошко О. Р. Фінансова безпека підприємства: місце в системі економічної безпеки та пріоритети посилення на посткризовому етапі розвитку економіки. Науковий вісник НЛТУ України. 2018. Вип. 21.2. С. 132-136.
  3. Дяченко Т. А. Конкурентні стратегії промислових підприємств, що надають ремонтні послуги. Бізнес Інформ. 2015. № 6. С. 150-154.
  4. Янковий О. Г. Конкурентоспроможність підприємства: оцінка рівня та напрями підвищення: монографія. Одеса: Атлант, 2013. 470 с.
  5. Лупак Р. Л., Дідич А. М. Економічні основи забезпечення конкурентоспроможності підприємства в умовах ринкових відносин. Науковий вісник НЛТУ України. 2017. Вип. 20.6. С. 248-252.
  6. Панасенко Д. Системний підхід до показників конкурентоспроможності. Формування ринкових відносин в Україні. 2008. № 3. С. 19-24.
  7. Родіонов П. Ю. Особливості розробки стратегії підприємства в умовах інформаційної економіки. Науковий вісник Ужгородського університету. 2015. Вип. 1 (42). С. 64-68.
  8. Романко О. П. Чинники формування конкурентоспроможності машинобудівного підприємства. Актуальні проблеми економіки. 2009. № 3. С. 113-126.

9.       Фролова Т. О. Корпоративні стратегії глобального інвестиційного бізнесу. Ефективна економіка. 2012. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=1130&p=1

  1. Циганок О. О. Аналіз позиції підприємства в конкурентній боротьбі за методом конкурентних переваг. Актуальні проблеми економіки. 2009. № 9. С. 155-162.
  2. Череп А. В., Салип Ю. О. Методичні підходи до оцінки конкурентоспроможності підприємств. Інноваційна економіка. 2012. № 8 (34). С. 77-79.
  3. Чумак Л. Ф., Гаркава Л. В. Основні аспекти управління конкурентоспроможністю підприємства. Бізнес Інформ. 2013. № 1. С. 212-215.
  4. Lupak R. L., Kunytska-Iliash M. V. Conceptual Relationships between the Systems of Ensuring the Economic Security of the State and the Implementation of the State Policy of Import Substitution. Проблеми економіки, 2017. № 2, С. 117-123.
  5. Лагодієнко В.В., Федорчук О. М., Протосвiцька О. І. Управління конкурентоспроможністю аграрних підприємств в умовах сталого розвитку. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 2. С. 289–295.
  6. Лагодієнко В. В., Завгородній А. В., Лагодієнко В. В. Інноваційні аспекти формування конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. 2021. №1. С. 203-209. DOI: 10.31891/2307-5740-2021-290-1-36
  7. Ніценко В.С., Дворніков І.А. Проблеми та напрямки підвищення конкурентоспроможності виробників зерна. Ринкова економіка: сучасна теорія і практика управління. 2015. Том 14, № 2. С. 22-33.
  8. Замлинська О.В., Власенко Т.А., Степаненко С.В., Трунов І.Д. Перспективи та недоліки формування конкурентоспроможності України в умовах сталого розвитку. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2022. Том 7. № 2. С. 25-37.

 

Статтю було отримано 20.09.2022