УДК: 658: 5.634.635:05

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-3-43

Яна Миколаївна Котко
викладачка кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка
ORCID ID: 0000-0001-6611-8130
E-mail: kotkoyana@ukr.net

JEL classification: Q01; Q12; Q15; Q57

Анотація

Вступ. Сучасний розвиток економіки вимагає від аграрних підприємств адаптації до турбулентних умов з метою підвищення їх ефективності функціонування. Одночасне вирішення соціальних і екологічних проблем, розвиток соціальної інфраструктури у сільських населених пунктах дозволяє створити сприятливі умови для розвитку аграрного підприємництва і підвищити рівень зайнятості населення.

Мета статті – наукове обґрунтування теоретичних, методичних та практичних засад управління розвитком підприємств-виробників продукції рослинництва, зокрема, продукції високотрудомістких сільськогосподарських культур.

Результати. Обґрунтування засад формування та забезпечення управління соціально-економічним розвитком аграрних підприємств передбачають створення умов та використання потенційних можливостей запровадження в їх структурі соціально-економічної системи мотиваційного механізму, базис якого становить організаційно-управлінська складова, що дозволяє впливати на виробничу, фінансову, інноваційну, маркетингову, логістичну складові, а також є орієнтованою на зростання показників ефективності аграрних підприємств.

Висновки. Відсутність чіткого формулювання поняття соціально-економічний розвиток, визначення його сутності та змісту з конкретизацією на аграрні підприємства обумовило увагу до даних питань з метою вдосконалення і уточнення теоретичних і практичних положень даної сфери. Запропоновано розглядати сутнісно-змістовні характеристики управління соціально-економічним розвитком аграрних підприємств як систематичного, комплексного, безперервного, адаптаційного й інноваційного процесу, спрямованого на створення умов та використання потенційних можливостей для вирішення взаємопов’язаних і взаємозалежних економічних, соціальних та екологічних завдань з метою досягнення довгострокових конкурентних переваг на ринку різних видів сільськогосподарської продукції, зокрема, продукції високотрудомістких культур. Обґрунтування основних показників функціонування та реагування аграрних підприємств на зміни у побудові соціально-економічної системи було проведено з урахуванням параметрів економічної, соціальної та екологічної результативності при вирішені завдань кадрової та товарної політики.

Ключові слова: соціально-економічний розвиток, аграрні підприємства, продукція рослинництва, високотрудомісткі сільськогосподарські культури, механізм управління.

Список літератури

  1. Социально-экономический потенциал устойчивого развития: учебник / под. ред. проф. Л. Г. Мельника и проф. Л. Хенса. Сумы: ИТД «Университетская книга», 2007. 1120 с.
  2. Шпикуляк О. Г., Малік М. Й. Інституціональний аналіз розвитку підприємництва в аг-рарному секторі економіки: методичний аспект. Економіка АПК. 2019. № 6. С. 73-82.
  3. Малік М. Й. До питання сталого розвитку сільських територій. Економіка АПК. 2008. № 5. С. 51–58.
  4. Левкіна Р.В. Стратегічне управління виробничою діяльністю підприємств овочівництва: монографія. Херсон: Гринь, 2013. 324 с.
  5. Коноплина Ю. С., Соколов Н. А. Социально-экономическая трансформация как основа обеспечения рационального природопользования и устойчивого развития при переходе к информационному обществу. Праці Першої міжнародної і другої всеукраїнської наукової конф. студентів та молодих учених “Управління розвитком соціально-економічних систем: глобалізація, підприємництво, стале економічне зростання”. Донецьк: ДонНУ, 2001. С. 22-25.
  6. Красноруцький О. О., Колпаченко Н. М., Смігунова О.В. Проблеми та перспективи розвитку малого та середнього підприємства в Україні. Вісник ХНТУСГ: Економічні науки. 2016. Вип. 172. С. 54-62.
  7. Красноруцький О. О., Руденко С.В. Функціональні та інструментальні концепції в дослідженнях механізмів управління економічним потенціалом аграрних підприємств. Актуальні проблеми інноваційної економіки. 2016. № 2. С. 5-10.
  8. Раєвнєва О. В. Управління розвитком підприємства: методологія, механізми, моделі: монографія. Х.: ВД “ІНЖЕК”, 2006. 496 с.
  9. Герцик В.А. Ієрархічна структура організаційно-економічного механізму управління розподілом підприємства. Культура народов Причерноморья. № 172. С. 22-24.
  10. Левкіна Р. В. Ефективність функціонування підприємств овочівництва в умовах сталого розвитку. Вісник ХНТУСГ: Економічні науки. 2014. Вип. 150. С. 197-203.
  11. Шубравська О. В. Сталий розвиток агропродовольчої системи України. К.: Ін-т економіки ПАН України, 2002. 204 с.
  12. Шубравська О. В., Корсак Л. М. Чинники та індикатори сталого розвитку агросфери. Економіка АПК. №12. С. 15-20.
  13. Левкіна Р. В. Роль соціальної складової у стабільному розвитку аграрних підприємств. Економічний розвиток України в сучасному просторі і часі: Матеріали Міжнародної науково-практичної конференції 23-24 жовтня 2013 р., присвяченої видатному ученому-економісту О.Г. Ліберману. Х.: ВД «Інжек», 2013. С. 82-85.
  14. Левкіна Р.В., Котко Я.М. Соціальна орієнтація мотиваційного механізму суб’кта аграрного бізнесу. Вісник ХНТУСГ: Економічні науки. Вип. 191. 2018. С. 51-59.
  15. Hurwicz L., Maskin E.S., Myerson R.B. Mechanism Design Theory. 2007. URL: http://nobelprize.org/
  16. Левкіна Р.В. Методологічний підхід до визначення ефективності функціонування підприємств овочівництва в умовах сталого розвитку. Вісник ХНТУСГ: Економічні науки. Вип. 117. 2013. С. 87-98.
  17. Левкіна Р.В. Імідж підприємств овочівництва як передумова його стійкої позиції на ринку. Вісник аграрної науки Причорномор’я. Вип. 7 (27) Миколаїв: МДАУ. 2013. С. 38-42.

Статтю було отримано 01.07.2020