УДК: 338. 439. 62
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-1-17
JEL classification: Q13; Q18
Статтю присвячено формуванню структури організаційно-економічного механізму розвитку плодово-овочеконсервного виробництва в Україні. Визначено, що основними складовими організаційно-економічного регулювання діяльності та розвитку плодово-овочевого консервного виробництва є: регулювання цілісності розвитку підприємств; регулювання інноваційно-інвестиційної діяльності на основі власного капіталу; регулювання фінансової діяльності; створення умов для здійснення операційної діяльності; проведення ефективної комерційної діяльності; надання спонукально-мотиваційних соціальних умов; забезпечення інформаційно-аналітичного оцінювання пошуку та контролю використання ресурсів підприємств.
Сформовано концептуальні засади створення нової організаційної структури розвитку плодово-овочеконсервного виробництва в Україні. Дано визначення кластерної структури нового типу стосовно системи плодово-овочеконсервного виробництва. Ця структура становить собою органічну єдність виробничої, інвестиційної, інноваційної, фінансової, збутової та інших видів діяльності підприємств, об’єднаних за ланцюгово-мережним (технологічно-функціональним) принципом у взаємопов’язану систему функціональних «полів»: виробництва сировини, заготівлі і зберігання, перероблення, збуту.
Створення інтегрованих плодово-овочеконсервних структур типу кластерів дозволить вирішити проблеми розвитку галузі через дію в системі кластера організаційно-економічного механізму розвитку галузі. Можливості кластера дозволяють вирішити такі завдання: задоволення наявних і перспективних потреб споживачів у якісних харчових продуктах; забезпечення консервних підприємств якісною сировиною вітчизняного походження; подолання диспаритету цін і оптимізація розподілу прибутку між ланками технологічного ланцюга; поєднання фінансових можливостей підприємств для вирішення завдань розвитку; забезпечення для аграрних виробників гарантованого збуту продукції за адекватною ціною; оновлення техніко-технологічної бази виробництв; підвищення економічної ефективності діяльності виробництв кластера, скорочення витрат, більш чітке виявлення і використання резервів економічного розвитку; поширення корпоративної культури, нових методів організації праці, підвищення колективної свідомості, мотивація творчої активності; підвищення продуктивності праці; впровадження сучасних систем управління якістю; більш повне і раціональне використання ресурсів; вирішення проблеми кадрового забезпечення.
Ключові слова: аграрний сектор, плодово-овочеконсервне виробництво, організаційно-економічний механізм, інтегрована структура, кластеризація, кластерні формування.
Література
- Наумов О.Б., Наумова Л.М., Наумова О.В. Управління інноваційним розвитком підприємств харчової промисловості в умовах глобальних еколого-економічних викликів. Економічні інновації: Збірник наукових праць. 2019. Випуск 2 (71). Том 21. С. 91-101.
- Саниахметова Н.А. Юридичний довідник підприємця. Xарків. Одіссей. 2006. 992 с.
- Соколенко С. Нові виробничі системи в умовах глобалізації. Реформування промисловості України. Погляд у ХХІ століття: збірник матеріалів V пленуму-конференції. Київ, 2001. С. 21-29.
- Porter M. Competitive Advantage Agglomeration economies and Regional Policy, Int-l Regional Science Review, 1996.
- Pushak Y., Lagodiienko V., Basiurkina N., Nemchenko V., Lagodiienko N. Formation the system for assessing the economic security of enterprise in the agricultural sector. Business: Theory and Practice. 2021. № 22(1). Р. 80-90. DOI: https://doi.org/10.3846/btp.2021.13013.
- Stoychev K. The Industrial Clusters-Evolution and Types. Global Changes and Regional Challenges: Third International Conference. Sofia University «St. Kliment Ohridski», 2006. URL: http://suggfrpg. net/files/Clusters.pdf.
- Лагодієнко В.В., Лагодієнко Н.В. Моделювання оцінки інноваційної спроможності промислових підприємств. Збірник наукових праць «Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики». 2019. №1 (28). С. 280-289. DOI: https://doi.org/10.18371/fcaptp.v1i28.162979.
- Carvaja C.A., Watanabe C.L. Lessons from Japan’s Clustering Behavior Engines of the Emerging Economies in Asia. Dinamics of Manufacturing Sectors in Japan. Tokyo. Institute of Technology, 2004. 269 p.
- Чухно А. Актуальні проблеми стратегії економічного і соціального розвитку на сучасному етапі. Економіка України. 2004. №4. С. 15-24.
- Оксенюк К.І. Формування та розвиток регіональних інноваційних кластерів. Бізнес-Інформ. 2012. № 9. С. 47-50.
- Соснін О.С., Казарцев В.В. Виробничий і операційний менеджмент: навчальний посібник. Київ: Вид-во Європ. Ун-ту, 2002. 147с.
- Дубовик В.С. Формування інноваційних кластерів як методу активізації інноваційної діяльності в економіці регіону. Продуктивні сили України. 2009. № 1. С. 153-163.
- Жигалкевич Ж.М. Кластери взаємодіючих підприємств та їх класифікація. Вісник ОНУ імені І.І. Мечникова. 2014. Том 19. Випуск 2/3. С. 98-101.
Статтю було отримано 18.12.2023