УДК: 657:338

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-3-45

Мороз Юлія Юзефівна,
доктор економічних наук, професор, професор кафедри національної безпеки, публічного управління та адміністрування, Державний університет «Житомирська політехніка»
https://orcid.org/0000-0002-6136-3070
Цаль-Цалко Юзеф Сигізмундович,
доктор економічних наук, професор, професор кафедри менеджменту, бізнесу та маркетингових технологій, Державний університет «Житомирська політехніка»
https://orcid.org/0000-0003-4525-9449

JEL classification: М41; Q12

Органічне виробництво для України є одним з найважливіших напрямів подальшого розвитку бізнесу в сільському господарстві, переробній промисловості продукції аграрного сектору економіки й споживання високоякісних харчових продуктів населенням, що забезпечує турботу про довкілля і родючість ґрунтів, піклування про здоров’я людей, соціальну відповідальність, ресурсоощадні технології, здоров’я і благополуччя тварин і рослин. За 30 років незалежності Україна пройшла 3 фази розвитку органічного виробництва: організаційну, законодавчу і стратегічну. Оцінка ефективності органічного виробництва залежить від особливостей його запровадження суб’єктами господарювання. Органічним виробництвом можуть займатися загалом усі структурні підрозділи (органічне підприємство), окремі центри відповідальності  та об’єкти діяльності в розрізі сільськогосподарських культур і тварин, видів харчових продуктів з поєднанням з перехідним і традиційним виробництвом. Важливу роль у попередженні економічних ризиків у сфері органічного виробництва повинен відігравати управлінський облік. Об’єктами управлінського обліку для потреб органічного виробництва є органічні виробничі підрозділи, які визначаються як активи в складі первинних виробничих потужностей, земельних ділянок, пасовищ, зон на відкритому повітрі, приміщень для сільськогосподарських тварин або їхніх частин, вуликів, рибних ставків, закритих систем і споруд для водоростей або тварин аквакультури, а також потужностей для зберігання сільськогосподарських культур, продуктів рослинництва, продуктів з водоростей, продуктів тваринництва, сировини й будь-яких інших відповідних вхідних продуктів, якими управляють відповідно до законодавства у сфері органічного виробництва. Головною рушійною силою розвитку органічного виробництва є його результативність за показниками економічного ефекту щодо одержання прибутку і доданої вартості. У контексті отримання прибутку від органічного виробництва необхідно оперувати абсолютними показниками валового прибутку, створеного прибутку і чистого прибутку та, відповідно, відносними показниками прибутковості виробничих витрат (виробничої собівартості) та операційних витрат (повної собівартості), одержаного чистого доходу і коефіцієнта економічної безпеки (фінансової стійкості) органічної продукції і продуктів харчування.

Ключові слова: органічне виробництво; управлінський облік; об’єкти обліку; додана вартість; валовий прибуток; ефект органічного виробництва.

Список літератури

  1. Николюк О., Борисенко Я., Оленюк Д. Формування конкурентних переваг продукції органічного виробництва як ключового фактору забезпечення продовольчої безпеки. Наука і техніка сьогодні. № 10 (24). С. 137 – 146.
  2. Тертична О. В., Рябуха Г. І., Бутурлим Д. А. Еколого-економічні особливості органічного землеробства України та ЄС. Проблеми і перспективи економіки та управління. 2020. № 1(21). С. 82 – 90.
  3. Грановська В.Г. Механізми стимулювання розвитку підприємств органічного сектору: адаптація світового досвіду. Економіка та управління підприємствами. № 9. С. 384 – 390.
  4. Маркевич Л., Бездушна Л. Роль бухгалтера в адаптації органічного виробництва до вимог ЄС. Вісник Хмельницького національного університету. Серія «Економічні науки». № 4. С. 183 – 188.
  5. Скрипник М., Григоревська О. Обліково-аналітичне забезпечення виробництва органічної продукції. Таврійський науковий вісник. Серія: Економіка. 2020. № 4. С. 177-187.
  6. Гузь М. М. Інформаційно-аналітичне забезпечення управління виробництвом продукції органічного землеробства : дис. … канд. економ. наук : 08.00.09 / Національний університет біоресурсів і природокористування України. Київ, 2021. 222 с.
  7. Іщенко Я. Облік витрат та виходу органічної сільськогосподарської продукції рослинництва. Інститут бухгалтерського обліку, контроль та аналіз в умовах глобалізації. Вип. 3 – 4. С. 26 – 36.
  8. Іщенко Я.П., Коваль Н.І. Особливості документування витрат органічного сільськогосподарського виробництва. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. № 3. С. С. 121 – 137.
  9. Подолянчук О. А., Маркевич Л. С. Первинний облік виробництва органічної продукції рослинництва. Ефективна економіка. 2021. № 3. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=8741.
  10. Мороз Ю. Ю. Управлінський облік в системі оцінювання впливу органічного виробництва та його державної підтримки на платоспроможність і кредитоспроможність операторів. Органічне виробництво і продовольча безпека : зб. праць учасників Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 100-річчю Поліського національного університету, м. Житомир, 21–22 квітня 2022 р. Житомир, 2022. С. 71 – 76.
  11. Сироїд Н.П. Бухгалтерський облік і контроль витрат на забезпечення екологічної якості продукції : автореф. дис. … канд. екон. наук : 08.00.09 / Житомирський інженерно-технологічний інститут. Житомир, 2019. 21 с.
  12. Цаль-Цалко Ю.С. Економічні показники результативності розвитку органічного виробництва в системі фінансового обліку операторів. Органічне виробництво і продовольча безпека : зб. праць учасників Х Міжнар. наук.-практ. конф., присвяченої 100-річчю Поліського національного університету, м. Житомир, 21–22 квітня 2022 р. Житомир, 2022. С. 66 – 71
  13. Офіційний сайт Міністерства аграрної політики та продовольства України. Розділ «Органічне виробництво». URL: https://minagro.gov.ua/tag/organichne-virobnictvo
  14. Інформаційний портал Organicinfo. URL: http:// organicinfo.ua
  15. Stalenga J. Rozwój rolnictwa ekologicznego w Polsce na tle zmieniających się aktów prawnych dotyczących tego sektora. Studia i Raporty IUNG-PIB. Zeszyt 70(24) P. 39-48. URL: https://www.iung.pl/sir/zeszyt70_2.pdf
  16. Інформаційний портал IFOAM Organics Europe. URL: https://www.organicseurope.bio/
  17. Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції : Закон України від 10.07.2018 р. № 2496-VIII. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/ show/2496-19.
  18. Регламент Європейського парламенту і Ради ЄС «Про органічне виробництво і маркування органічних продуктів та про скасування Регламенту Ради ЄС № 834/2007» від 30.05.2018 р. № 2018/848 р. URL : https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/984_036-18#Text
  19. Шор К. Місце органічного виробництва в Цілях сталого розвитку. URL: https://organicinfo.ua/news/mistse-orhanichnoho-vyrobnytstva-v-tsiliakh-staloho-rozvytku/

Статтю було отримано 02.08.2023