УДК: 338.43.01:636.2:658.512

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2021-2-33

Володимир Миколайович Орел
доктор економічних наук, професор, професор кафедри організації бізнесу та менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства імені Петра Василенка
ORCID ID: 0000-0002-1609-1731
Михайло Олександрович Корнієцький
здобувач другого освітнього рівня вищої освіти, Київський національний університет імені Тараса Шевченка

JEL classification: Q10

Анотація

Ефективність розвитку виробництва – важлива і багатогранна економічна категорія, на яку впливає сукупність різних факторів. Вона може сприяти розвитку сільськогосподарських організацій і галузей або стримувати його. Забезпечення раціонального управління ефективністю виробництва викликає необхідність здійснення комплексного дослідження джерел та умов її зростання. Розвиток виробництва свинини та підвищення його ефективності в країні повинні здійснюватися на основі зростання продуктивності тварин, їх плодючості, збільшення інвестицій в свинарську галузь, концентрації поголів’я, поліпшення матеріально-технічної бази господарств, а також вдосконалення державної підтримки виробників свинини. У зв’язку з цим, оцінка організаційно-економічних умов підвищує зацікавленість сільських товаровиробників у нарощуванні сировинних можливостей сфери переробки на основі дослідження динаміки та рівня закупівельних цін, установлюваних м’ясокомбінатами відповідно до категорії вгодованості свиней.

Ключові слова: ефективність виробництва, товаровиробники, продукція свинарства, фактори ефективності виробництва, економетрична модель, кооперування виробництва, споживання.

Список літератури

  1. Березовський М.Д. Проблемні питання з удосконалення племінного свинарства в Україні та їх вирішення. Свинарство. 2014. Вип. 64. С. 37-48.
  2. Волощук В.М., Замикула В.В., Підтереба О.І., Смислов С.Ю., Онищенко А.О. Інформаційні системи у прогнозуванні розвитку галузі свинарства. Свинарство. 2013. Вип. 63. С. 18-22.
  3. Грей С. Як зменшити собівартість виробництва свинини. Прибуткове свинарство. 2013. № 4. C. 46
  4. Кобернюк С.О. Органічне свинарство в Україні: перешкоди і напрями розвитку. Економічна думка. «Інвестиції: практика та досвід». No13. С. 109-112
  5. Микитюк Д., Колеснік І., Геймор М. Від чого залежить інтенсивне свинарство? Пропозиція. 2010. № 12. С. 23.
  6. Ніценко В. С. Економічна ефективність інтенсифікації галузі свинарства: теоретико–методичний аспект. Формування ринкових відносин в Україні. 2016. № 1. С. 107-111.
  7. Статистичний щорічник України за 2012 р. К.: Державне підприємство „Інформаційно-аналітичне агенство”. 2013. 566 с.
  8. Фандель Г. Теорія виробництва і витрат: пер. з нім.; під кер. і наук ред. М. Г. Грещака. К.: Таксон, 2000. 520 с.

Статтю було отримано 18.04.2021