УДК: 657.1
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-4-48
JEL classification: M41; E23; F18
Безперервний розвиток усіх напрямів економічної діяльності стимулює виникнення нових механізмів і систем регулювання діяльності виробничих процесів. Нарощення масштабів органічного виробництва провокує виникнення нових об’єктів обліку та адаптування концепції обліково-аналітичного забезпечення до вимог специфіки органічного виробництва. Умови стандартизації процесів виробництва органіки, обмеженості дозволених засобів захисту рослин і сезон-них галузевих особливостей сприяли актуалізації необхідності формування обліково-аналітичного забезпечення виробництва органічної сільськогосподарської продукції рослинництва. Метою статті є дослідження процесу побудови концепції формування обліково-аналітичного забезпечення виробництва органічної продукції рослинництва та її найосновніших елементів. Проаналізовано динаміку розвитку європейського ринку та визначено орієнтованість українських операторів органічного виробництва у цьому напрямі. Спостерігається прогресивне зростання площ, що відведені під органічне виробництво. Обґрунтовано важливість організації систематизації та адаптуванні цифрової інформації до потреб користувачів. Розкрито галузеві особливості процесів органічного виробництва, які впливають на організацію обліково-аналітичного забезпечення, та зазначено основні з них. Визначено, що базовим джерелом інформації є первинні документи, які беруть участь у виробничих процесах, відображають і формують інформацію для подальшого здійснення оперативного аналізу, внутрішнього контролю, надають інформацію для формування податкової звітності, накопи-чують дані для фінансової звітності відповідно до національних і міжнародних стандартів. Деталізовано складові частини обліково-аналітичного забезпечення щодо інформаційного структурування та управління витратами на виробництво органічної продукції. Визначено, що застосування комп’ютерних технологій є ще одним елементом забезпечення якісної облікової системи, що дозволяє значно пришвидшити можливості оброблення інформації, зібраної в системах обліку для оцінювання та аналізу виробничої діяльності, і наданні актуальної інформації в режимі реального часу.
Ключові слова: витрати, управлінські рішення, органічне виробництво, облік, контроль.
Список літератури
- Гангал Л.С. Механізм обліково-аналітичного забезпечення управління конкурентоспроможністю сільськогосподарських підприємств. Інноваційна економіка. 2016. № 1–2. С. 124–130.
- Іщенко Я.П. Особливості організації обліку витрат органічного сільськогосподарського виробництва. Економіка, фінанси, менеджмент: актуальні питання науки і практики. 2019. № 7. С. 122-132.
- Ishchenko Ya., Podolianchuk O., Struk N., Yasyshena V., Stender S. Accounting of real costs for the production of organic food: world experience and practice of Ukraine.Independent Journal of Management & Production. № 12 (6). P. 610-631.
- Методичні рекомендації з планування, обліку і калькулювання собівартості продукції (робіт послуг) сільськогосподарських підприємств : Наказ Міністерства аграрної політики України від 18 травня 2001 р. No 132. URL: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0132555-01
- Мороз Ю.Ю, Цаль-Цалко Ю.С. Облікове забезпечення господарської діяльності товаровиробників органічної продукції. URL: http://ir.znau.edu.ua/bitstream/123456789/8415/1/Organik_2017_289-297.pdf
- Оляднічук Н.В., Підлубна О.Д. Обліково-аналітичне забезпечення економічної діяльності суб’єкта підприємництва. Науковий вісник Ужгородського національного університету. № 33. Ч.2. 2020.С.16-21.
- Пасемко Г.М. Обліково-аналітичне забезпечення управління ведення органічного сільськогосподарського виробництва. Вісник ЖНАЕУ.2016. No 1 (54). Т. 2. С. 190–197.
- Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції : Закон України від 10.07.2018 р. No 2496-VIII. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2496-19
- Скрипник М.І., Григоревська О.О. Обліково-аналітичне забезпечення виробництва органічної продукції. «Таврiйський науковий вiсник. Серiя: Eкoноміка». Випуск 4. 2020. С. 177-187.
- Сучкова В.М. Методичні підходи до обґрунтування ціни пропозиції на органічну продукцію. Економіка АПК, №5. С. 110-115.
Статтю було отримано 08.12.2022