УДК: 339.137.2: 658.0
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-12
JEL classification: O31; Q55
У статті розглянуто підходи до розроблення та реалізації інноваційно-орієнтованої стратегії підвищення конку-рентоспроможності підприємств харчової промисловості. Встановлено, що загалом модель такої стратегії має передбачати використання системного підходу та ієрархічну підпорядкованість стратегічних цілей, пріоритетів і завдань стратегічній меті. На основі модифікації моделі McKinsey/General Electric отримано можливі сполучення конкурентного становища підприємств харчової промисловості і їх інноваційних характеристик і виокремлено альтернативні варіанти інноваційно-орієнтованої стратегії підвищення конкурентоспроможності.
Ключові слова: конкурентний потенціал, конкурентоспроможність, інноваційний потенціал, стратегія, підприємства харчової промисловості.
Список літератури
- Розвиток харчової переробної промисловості. Інформаційно-аналітичний портал АПК України. URL: https://agro.me.gov.ua/ua/news/u-minagropolitiki-vidbulasya-rozshirena-zustrich-z-predstavnikami-harchovoyi-promislovosti-z-viznachennya-strategichnih-napryamiv-rozvitku-galuzi
- Стратегія підприємства у постіндустріальній економіці: монографія / А.П. Наливайко, О.М. Гребешкова, Т.І. Решетняк та ін.; за заг. ред. А.П. Наливайка, О.М. Гребешкової. Київ: КНЕУ, 2017. 418 с.
- Стратегія підприємства: зміна парадигми управління та інноваційні рішення для бізнесу: колект. монографія / за ред. А.П. Наливайко. Київ: КНЕУ, 2015. 400 с.
- Рогоза М.Є., Вергал К.Ю. Стратегічний інноваційний розвиток підприємств: моделі та механізми : монографія. Полтава: РВВ ПУЕТ, 2011. 136 с.
- Porter Michael E. Competitive Strategy: Techniques for Analyzing Industries and Competitors. University of Illinois at Urbana-Champaign’s Academy for Entrepreneurial Leadership Historical Research Reference in Entrepreneurship, URL: https://ssrn.com/abstract=1496175.
- Функціональні стратегії інноваційного розвитку промислових підприємств: монографія / за ред. д.е.н., проф. В.В. Стадник. Хмельницький: ХНУ, 2016. 446 с.
- Єфремов О.С. Взаємозв’язок основних елементів стратегії інноваційного розвитку підприємства. Маркетинг і менеджмент інновацій. № 1. С. 228-233. URL: http://mmi.fem.sumdu.edu.ua/.
- Захарченков А.С. Проблемы инновационного развития промышленных предприятий в Украине и формирование стратегий инновационных преобразований. Бизнес Информ. 2012. Вып. № 2. С. 57-61. URL: http://www.business-inform.net/export_pdf/business-inform-2012-2_0-pages-57_61.pdf.
- Павлова В.А., Татарінов В.В., Жукова А.Г. Інноваційний розвиток підприємства: організація, оцінка потенціалу, ефективність: монографія. Дніпропетровськ: Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, 2013. 200 с.
- Орлова В.М. Стратегія інноваційного розвитку підприємства. Економічний нобелівський вісник. 2015. № 1. С. 79-85. URL : http://nbuv.gov.ua/UJRN/bmef_2015_1_13.
- Лупак Р.Л. Використання інституціонального підходу в системі стратегічного управління доходами підприємства. Наукові праці Донецького національного технічного університету. Сер.: Економічна. 2014. № 3. С. 208-217. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Npdntu_ekon_2014_3_26.
- Федулова І.В., Кундєєва Г.О. Інноваційний потенціал підприємства. К. : МЦВ «Медінформ», 2010. 348 с.
- Левицька І.В., Британська Н.Н. Інноваційні стратегії підприємства. Вісник Хмельницького національного університету. Економічні науки. №3(1). С. 110-118. URL: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vchnu_ekon_2017_3(1)__21
- Abraham Jay L., Knight Daniel J. MetaMorphic Innovation: a Power Tool for Breakthrough Performance. Strategy & Leadership. Vol. 28. URL: http://www.ergen.gr/files/Metamorphic_Innovati on.pdf4
- Артеменко Л., Маленко М. Управлінський аспект забезпечення конкурентоспроможності підприємства. Актуальні проблеми економіки та управління. 2020. Вип. 14. URL: http://ape.fmm.kpi.ua/article/view/192864
- Круглякова В., Юринець З. Інноваційний потенціал суб’єктів господарювання харчової промисловості України: монографія. Львів: «ГАЛИЧ-ПРЕС», 2019. 132 с.
- Губіна В.В. Механізми підвищення конкурентоспроможності підприємств харчової промисловості: монографія. Харків: Панов, 2015. 204 с.
Статтю було отримано 20.02.2023