УДК: 338.43:631.1:351.78
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-2-53
JEL classification: Q01; Q13
У сучасних умовах вирішення завдання гармонізації розвитку суспільства, природи та економіки набуває ознак першочерговості, і для цього необхідно сформувати нову філософію, яка поєднує концепції сталого розвитку з практичними механізмами, що залучають всі верстви суспільства. Ця філософія відома як «інклюзивне зростання» і стає основою для стратегії подальшого розвитку як на глобальному та національному, так і на рівнях територіальних громад та різних сфер підприємництва, однією з яких є агропідприємництво. Метою даного дослідження є визначення можливостей інклюзивного зростання підприємництва в контексті сталого розвитку територіальних громад. Досліджено можливості інклюзивного зростання агропідприємництва в контексті сталого розвитку територіальних громад. Узагальнено поняття та завдання підприємництва. Охарактеризовано ознаки інклюзивного зростання агропідприємництва (соціальна відповідальність, стале економічне зростання, екологічна збалансованість, забезпечення продовольчої безпеки, глобальна стабільність). Проаналізовано динаміку та структуру збуту агропродовольчої продукції в Україні. Охарактеризовано негативний вплив COVID-19 та неспровокованого вторгнення Росії в Україну. Обґрунтовано взаємозв’язок агропідприємництва і розвитку територіальних громад. Інклюзивне зростання агропідприємництва полягає в тому, щоб впроваджувати різноманітні заходи та політики, що сприяють залученню всіх верств суспільства у цей процес. Це означає створення рівних можливостей та умов для участі в аграрному секторі, зокрема для жінок, молоді, людей з обмеженими можливостями та малозабезпечених верств населення. Забезпечення сталого розвитку агропідприємництва пов’язано з балансуванням економічних, соціальних та екологічних аспектів діяльності сільськогосподарських підприємств. Важливо розвивати економіку, покращувати рівень життя місцевого населення, забезпечувати стабільність та збереження природних ресурсів.
Інклюзивне зростання та найбільш оптимальне і гармонійне використання ресурсів територіальних громад у контексті сталого розвитку становить важливу наукову та практичну цінність, особливо зважаючи на потреби стратегічної мобілізації та відновлення України у повоєнний період.
Ключові слова: агропідприємництво, інклюзивне зростання, сталий розвиток, територіальні громади.
Список літератури
- Дідух С.М., Лобоцька Л.Л., Мініна В.О. Інклюзивна економіка як нова парадигма сталого розвитку. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 3. С. 100–107.
- Рибак Г.І., Лелюк Д.А. Інклюзивний розвиток України у міжнародному просторі. Інклюзивний розвиток економіки в умовах глобальних викликів сьогодення: матеріали Міжнародної науково-практичної інтернет-конференції (м. Харків, 6 лютого 2020 р.). URL: https://ojs.kname.edu.ua/index.php/area/article/view/2525.
- Цілі сталого розвитку Україна. Національна доповідь. Міністерство економічного розвитку і торгівлі України. 2017. URL: https://www.kmu.gov.ua/storage/app/sites/1/natsionalna-dopovid-csr-Ukrainy.pdf.
- Офіційний сайт Державної служби статистики України. 2022. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/.
- Global food security index 2021. The Economist Newspaper. 2022. URL: https://impact.economist.com/sustainability/project/food-security-index.
- Стегней М.І., Білак Г.Г., Архангельська А.-М.І. Аналіз виробництва сільськогосподарської продукції в контексті продовольчої безпеки: регіональний та національний аспект. Економіка та суспільство. 2017. №12. С. 149–154. URL: https://economyandsociety.in.ua/journals/12_ukr/23.pdf.
- Стегней М.І., Горогоцька Н.І., Журавель Ю.В. Розвиток біоенергетичного напряму сільськогосподарських підприємств і продовольча безпека. Вісник Сумського національного аграрного університету: науковий журнал. 2020. Випуск 1 (83). С. 33–37.
- Irtyshcheva I., Stehnei M., Popadynets N. The effect of digital technology development on economic growth. International Journal of Data and Network Science. 2021. No 5. рр. 25–36.
- Irtyshcheva I., Stehnei M., Popadynetsc N. Business process management in the food industry under the conditions of economic transformations. Management Science Letters: journal. 2020. Vol. 10. рр. 3243–3252.
- Irtyshcheva I., Boiko Y., Kramarenko I., Voit D., Popadynets N. Efficiency of Decentralization as an Important Instrument of Ukraine’s Socio-Economic Development. IJIEPR. 2022. Vol. 33 (1). рр. 1-14.
- Крамаренко І.С. Фактори впливу на інвестиційно-фінансову привабливість підприємств агропродовольчої сфери України. Агросвіт. 2013. №15. С. 22-24.
Статтю було отримано 05.04.2022