УДК: 637.1:65.016

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2024-1-11

Потишняк Олена Миколаївна,
доктор економічних наук, професор, провідний науковий співробітник лабораторії економіки та маркетингу інновацій, інститут тваринництва НААН
https://orcid.org/0000-0002-0107-2917

JEL classification: E44, G38, Q13, Q14

Встановлено залежність молокопереробних підприємств від ринкових факторів: ціни на сировину та продукцію, попит споживачів і конкуренція. Тому фінансові результати діяльності визначаються здатністю адаптуватися до змін на ринку. Зазначається, що підприємства з переробки молока мають перспективи розвитку в умовах зростання попиту на молочні продукти, однак їх успішне функціонування значною мірою залежить від фінансового планування та ефективного використання ресурсів, тому фінансова стійкість є важливою складовою успішного функціонування підприємств переробки молока. Інвестиції в сучасне обладнання та технології мають важливе значення у розвитку молокопереробних підприємств, завдяки їм підприємства підвищують продуктивність, зменшують витрати та покращують якість продукції. Розглянуто структуру фінансових ресурсів молокопереробних підприємств, встановлено фактори, що визначають формування та функціонування фінансового забезпечення в умовах нестабільності та змін ринку. У зв’язку з цим комплексність і системність виступають провідними характеристиками фінансового потенціалу. Зазначено, що ефективне фінансове управління, яке включає оперативний облік, планування бюджету, контроль витрат і раціональне використання ресурсів, є важливою складовою розвитку підприємств з переробки молока.

Ключові слова: підприємство, економічний розвиток, молокопереробна галузь, фінансові ресурси, потенціал розвитку.

Література

  1. Харченко С.В. Передумови та економічні аспекти розвитку молокопереробних підприємств України. Ефективна економіка. 2011. № 5. URL: http://www.economy.nayka.com.ua/?op=1&z=573.
  2. Дідур С.В. Молочна галузь України: тенденції та перспективи розвитку. Вісник КрНУ ім. М. Остроградського. 2012. № 3 (74). С. 148-151.
  3. Згурська О.М. Стан та тенденції розвитку молочної промисловості в Україні. Економічний часопис «Економіка та управління підприємствами». 2013. № 9-10 (2). С. 29-32.
  4. Тимощук М.Р. Фінансово-економічна складова потенціалу розвитку підприємств. Науковий вісник НЛТУ України. 2014. Випуск 24.10. С. 268-275.
  5. Швед Т.В. До питання про сутність розвитку підприємства. URL: http://dspace.nuft.edu.ua/jspui/bitstream/123456789/12606/1/Shved.pdf.
  6. Ємельянов О.Ю. Інструментарій та моделі оцінювання потенціалу економічного розвитку підприємств: дисертація дис….. доктора ек. наук. 08.00.04. Національний університет «Львівська політехніка», Львів, 2019. 515 с.
  7. Бедринець М.Д., Довгань Л.П. Фінанси підприємств: навчальний посібник. Київ: Центр учбової літератури, 2018. 292 с.
  8. Довгань Л.П., Дуксенко О.П. Фінанси підприємств: методичні вказівки та завдання для самостійного вивчення дисципліни. Київ: МАУП, 2006. 192 с.
  9. Дідик Л.М. Фінансовий механізм управління діяльністю сучасного підприємства. Економічний вісник НГУ. 2011. № 2. С. 92-100.
  10. Назарова Т.Ю., Кубрак М.О., Хачева К.Ю. Основні підходи щодо визначення сутності фінансового забезпечення розвитку підприємства. Вісник НТУ «ХПІ». 2018. № 37 (1313). С. 73-76.
  11. Єріс Л.М. Управління фінансовими ресурсами підприємств переробної галузі Сумської області. URL: https://biem.sumdu.edu.ua/images/stories/sc_autoref/2004/2004_09_ken.pdf.
  12. Вільчинська Н.Л. Формування структури капіталу молокопереробних підприємств. Економіка. Менеджмент. Бізнес. 2015. № 1 (11). С. 183-188.

Статтю було отримано 16.12.2023