УДК: 338.25:632(34)

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-56

Височанська Марія Ярославівна,
доктор економічних наук, старший дослідник, заступник директора з наукової роботи та інноваційного розвитку, Інститут агроекології і природокористування НААН
https://orcid.org/0000-0003-2116-9991

JEL classification: Q10

Визначено, що сучасне бджільництво спрямоване на підвищення ефективності виробництва та якості продукції, а також на забезпечення сталого розвитку галузі в умовах сучасних економічних та екологічних викликів. Доведено, що бджільництво не лише надає можливість отримувати цінні продукти, але й сприяє підвищенню продуктивності сільськогосподарського виробництва та інших галузей економіки. Є кілька економічних аспектів, що важливі для збалансованого розвитку бджільництва, зокрема це ринкова орієнтація, диверсифікація продукції, підвищення якості продукції, ефективне використання ресурсів, фінансова стійкість, оптимізація ланцюга постачання, інновації та дослідження. Виявлено, що особливістю місцевості для розташування цієї галузі господарства є те, що бджоли не дуже терплять негативний вплив забруднення навколишнього природного середовища, але водночас вони висту-пають свого роду індикаторами його стану. У межах свого просторового обмеження бджоли можуть адаптуватися до невигідних умов проживання. Водночас зростає ризик надходження в продукти бджільництва речовин, які можуть бути шкідливими для організму людини. Важливим чинником для розвитку бджільництва є організація населення за територіальним принципом. Наприклад, території з високим рівнем урбанізації є менш вигідними для розвитку бджільництва через невизначену екологічну обстановку в містах і навколишніх районах, значну розораність земель і відсутність обширних лісових площ у пригороджених зонах, а також напружену транспортну та комунікаційну ін-фраструктуру між населеними пунктами. Ці характеристики також впливають на формування місцевих мереж збуту, центрів сертифікації продукції, пунктів ветеринарного контролю в галузі, наявність технологічної бази для розширення асортименту продукції та центрів дослідження нових технологій виробництва. Для розроблення конкретних стратегій розвитку збалансованості галузі бджільництва в різних регіонах України необхідні додаткові комплексні дослідження з урахуванням суспільних і географічних аспектів. Ці дослідження дадуть змогу оцінити наукові підстави щодо обґрунтування оптимальних умов функціонування цієї галузі.

Ключові слова: еколого-економічні основи, бджільництво, аграрний сектор, експорт.

Література

  1. Разанов С.Ф., Безпалий І.Ф., Бала В.І., Донченко Т.А. Технологія виробництва продукції бджільництва: навчальний підручник. Київ, 2010. 277 с.
  2. Поліщук В.П. Бджільництво: редакція журналу «Український пасічник». Львів, 2001. 296 с.
  3. Корбут О.В. Продукти бджільництва для здоров’я людей: науково-популярне видання. Київ, 2013. 192 с.
  4. Плахтій П.Д. Продукти бджільництва в оздоровленні людини. Кам’янець-Подільський: «МЕДОБОРИ», 2002. 168 с.
  5. Ярош Ю.М., Трусов Б.А. Технологія виробництва сільськогосподарської продукції: навчальний посібник для аграрних вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації. Київ, 2005. 524 с.
  6. Бутинець Ф.Ф. Бухгалтерський фінансовий облік: навчальний посібник. Житомир: ПП «Рута», 2005. 756 с.
  7. Броварський В.Д., Турдалієв А.Т., Мірзахмедова Г.І. Вплив довкілля на рослини і медоносну бджолу. АгроТерра: освіта, наука та бізнес. 2020. №1(8). С. 30-33.
  8. Brovarskiy V.D., Turdaliev A.T., Mirzakhmedova G.I. High temperatures and their effects on plants and bees. Animal Science and Food Technology. 2020. №11 (2). С. 5-15.
  9. Ткачук О.П., Шкатула Ю.М., Тітаренко О.М. Сільськогосподарська екологія: навчальний посібник. Вінниця: ВНАУ, 2020. 542 с.
  10. Мороз К. Економічна та екологічна ефективність використання бджолозапилення у рослинництві. Збірник студентських наукових праць Сільськогосподарські науки. 2022. №3(7). С. 77-82.
  11. Ліпич Л.Г. Перспективи розвитку економіки України: теорія, методологія, практика: матеріали XXІV Міжнародної науково- практичної конференції. Луцьк: Вежа-Друк, 2019. 132 с.
  12. Сумарний обсяг імпорту та експорту у розрізі товарних позицій за кодами УКТЗЕД 409 „Мед натуральний”. URL: http://sfs.gov.ua/ms/f11. 4.
  13. Товарна структура зовнішньої торгівлі у 2018 році. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/operativ/operativ2018/zd/tsztt/tsztt_u/tsztt1218_u.htm.
  14. Rodacy P.J., Bender S.F., Bromenshenk J.J., Henderson C.B., Bender G.L. Training and deployment of honeybees to detect explosives and other agents of harm. Proceedings of the SPIE. 2002. №4742. Р. 474-481. DOI: https://doi.org/10.1117/12.479119.
  15. Filipi J., Stojnić V., Muštra M., Gillanders R.N., Jovanović V., Gajić S., Turnbull G.A, Babić Z., Kezić N., Risojević V. Honeybee-based biohybrid system for landmine detection. Science of The Total Environment. 2022. № 803. Р. 150041. DOI: https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2021.150041.
  16. Шубравська О.В Розвиток селекційної діяльності та ринку селекційної продукції в Україні та світі. 2012. 13 с.
  17. Дребот О.І., Височанська М.Я. Еколого-економічні основи збалансованості розвитку бджільництва. Збалансоване природокористування. 2022. № 4. С. 24-30.

Статтю було отримано 02.03.2023