УДК: [664:338.2:005.934]:332.146(477)
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-3-39
JEL classification: Q18
Анотація
За період 2008-2019 рр. рівень продовольчої безпеки регіону знизився по 5 з 10 видів продовольчого забезпечення. Станом на 2019 р. до критично небезпечної межі наблизилися показники фактичного річного споживання продуктів харчування населенням регіону за такими видами, як молоко і молокопродукти, м’ясо і м’ясопродукти, плоди, ягоди та виноград. Критично небезпечним вважається рівень споживання продовольства у половинному обсягу від науково обґрунтованих раціональних нормативів. Досліджуючи аспекти економічної доступності продовольства регіону, варто зазначити суттєве скорочення частки витрат на продукти харчування домогосподарств у структурі сукупних витрат за 2010-2019 рр. до показника 47,9%. До того ж, ілюзорним (з причини інфляційних процесів у період національної кризи 2013-2014 рр.) постає кількісний приріст як щомісячних загальних сукупних витрат, так і витрат домогосподарств на продукти харчування. Стійкий високий рівень споживання продуктів харчування за інших рівних умов дає підстави зробити висновки про стабільність продовольчого забезпечення. Аналізуючи структуру споживання харчових продуктів, можна характеризувати повноцінність харчування. Необхідність забезпечення продовольчої безпеки регіону вимагає підтримання відповідного рівня продовольчого самозабезпечення, що передбачає використання державної підтримки вітчизняних виробників агропродовольчої продукції та вживання заходів контролю імпортування продовольчої продукції та продуктів харчування задля захисту власних виробників від іноземної конкуренції.
Ключові слова: продовольча безпека, продовольчий кошик, організаційно-економічний механізм, індекс продовольчої безпеки, система стратегічних пріоритетів.
Список літератури
- Залізнюк В.П. Оцінка індикаторів продовольчої безпеки України. Інвестиції: практика та досвід. 2019. №2. С.128-133.
- Оносова І.А. Порівняльна характеристика системи стандартів якості пшениці в Україні та країнах ЄС. Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі. 2012. Вип. 2. С. 190–198.
- Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua
- Інформаційно-аналітичні матеріали щодо стану продовольчої безпеки в Україні. Інформаційно-аналітичний портал АПК України. Веб-сайт. URL: https://agro.me.gov.ua/storage/app/sites/1/stanAPK_pdf_zvity/%D0%90%D0%9F%D0%9A%202020/%20%D0%B7%D0%B0%202019%20%D1%80%D1%96%D0%BA_1.pdf
- Суровцев В. В. Из века инновационного прогресса как фактора обеспечения продовольственной безопасности. Экономист. 2010. № 6. С. 56-60.
- Головне управління статистики у Миколаївській області. Веб-сайт. URL: http://www.mk.ukrstat.gov.ua/
- Головне управління статистики у Одеській області. Веб-сайт. URL: http://www.od.ukrstat.gov.ua/
- Головне управління статистики у Херсонській області. Веб-сайт. URL: http://ks.ukrstat.gov.ua/
- Олійник В. О. Сучасний стан та механізм реалізації державної продовольчої політики України. Державне будівництво [зб. наук. пр. Харківського регіонального інституту державного управління НАДУ при Президентові України]. Харків, 2012. Вип. 1. С. 55-83.
Статтю було отримано 18.07.2020