УДК: 639.3:577.4(477):634.9

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-2-53

Маргасова Вікторія Геннадіївна,
доктор економічних наук, професор, проректор з наукової роботи, Національний університет «Чернігівська політехніка»
https://orcid.org/0000-0001-8582-2158
Вдовенко Наталія Михайлівна,
доктор економічних наук, професор, завідувач кафедри глобальної економіки Національний університет біоресурсів і природокористування України
https://orcid.org/0000-0003-0849-057X
Коваль Віктор Васильович,
доктор економічних наук, професор, професор кафедри управління підприємницькою та туристичною діяльністю Ізмаїльський державний гуманітарний університет
https://orcid.org/0000-0003-2562-4373

JEL classification: O13; Q13

Стаття присвячена дослідженню розвитку базових засад регулювання ринку риби в світі та адаптації принципів, методів і інструментів державного регулювання задля розробки пропозицій щодо ефективного функціонування ринку органічної продукції аквакультури в Україні. Доведено той факт, що попит на органічну рибу наявний, що у перспективі спонукає до розроблення ефективних стратегій для задоволення потреб споживачів. Встановлено, що органічна аквакультура зосереджена на виробництві нішевих продуктів. Для переходу до виробництва органічної аквакультури в Україні потрібен час, проте тут є переваги в покращенні якості риби, зростанні галузевої конкурентоспроможності. Запропоновано для подальшого розвитку органічної аквакультури в Україні враховувати потреби ринку і попит споживачів та удосконалити механізми і методи державного регулювання при створенні умов для рибогосподарських виробників через заходи регулювання, щоб задовольнити потреби споживачів в органічних продуктах аквакультури.

Ключові слова: ринок, рибне господарство, державне регулювання, галузь, органічна продукція аквакультури, інструменти, метод регулювання, розвиток, конкурентоспроможність, попит, пропозиція.

Література

  1. Бондар О.Г. Розвиток органічного сільськогосподарського виробництва і земельна децентралізація: питання кореляції. Органічне виробництво: право і бізнес: матеріали науково-практичної конференції. Запоріжжя. 2021. С. 20-24
  2. Вдовенко Н.М., Маргасова В.Г. Базові засади адаптації маркетингових стратегій інноваційного конкурентоспроможного розвитку аграрних підприємств в умовах надзвичайних викликів на ринку. Академічні візії. 2023. Випуск 15.
  3. Гафурова О.В. Принципи органічного виробництва в Україні та ЄС. Органічне виробництво: право і бізнес: матеріали науково-практичної конференції. Запоріжжя. 2021. С. 31-35.
  4. Гордєєв В.І. Правове забезпечення виробництва органічної продукції аквакультури. Правові засади ведення органічного землеробства: зб. матер. Міжнар. наук.-практ. конф. Харків, 2017. С. 40-44.
  5. Єрмоленко В.М., Черняк Є.О. Деякі правові проблеми органічного виробництва в Україні. Науковий вісник НУБіП України. 2014. Випуск 197. Частина 1. С. 40-45.
  6. Милованов Є.С., Мельник С. А. Довідник стандартів ЄС щодо регулювання органічного виробництва та маркування органічних продуктів. Львів. 2008. 204 с.
  7. Маргасова В.Г., Вдовенко Н. М. Формування маркетингових стратегій інноваційного розвитку підприємств для регулювання виробничої діяльності груп суспільних інтересів на ринку. Наукові записки Львівського університету бізнесу та права. Серія економічна. 2022. Випуск 35. С. 273-279.
  8. Марченко С.І. Особливості правового регулювання рибного господарства в Україні. Науковий вісник НУБіП України. 2016. Випуск 243. С. 85-93.
  9. Носік В.В. Право на органічне землеробство у контексті здійснення права на безпечне для життя і здоров’я довкілля в Україні. Правові засади ведення органічного землеробства: матеріали Міжнародної науково-практичної конференції. Харків. 2017. С. 177-181.
  10. Осипенко О., Куземко А. Стратегія біорізноманіття ЄС до 2030 року: Повернення природи у наше життя. Звернення Комісії до Європейського Парламенту, Ради, Європейського Економічно-Соціального Комітету та Комітету Регіонів. Чернівці. 2020. 36 с.
  11. Прокопенко К., Удова Л. Сучасний стан та перспективи розвитку органічного виробництва в Україні з думкою про майбутнє. Економіка і прогнозування. 2022. № 1. С.160-176.
  12. Постанова Ради (ЄС) № 834/2007 від 28.06.2007 року стосовно органічного виробництва і маркування органічних продуктів, та скасування Постанови (ЄЕС) № 2092/91.
  13. Регламент Європейського Парламенту та Ради Європейського Союзу 2018/848 від 30 травня 2018 р. про органічне виробництво та про маркування органічних продуктів, а також про відміну Регламенту (ЄС) 834/2007 Ради ЄС.
  14. Регламент Комісії (ЄС) № 1235/2008 від 8.12.2008, що визначає детальні правила імплементації Регламенту Ради (ЄС) № 834/2007.
  15. Постанова комісії (ЄС) № 889/2008 від 05.09.2008 р. Детальні правила щодо органічного виробництва, маркування і контролю для впровадження Постанови Ради (ЄС) № 834/2007 стосовно органічного виробництва і маркування органічних продуктів.
  16. Communication from the commission to the European Parliament, the Сouncil, the Еuropean economic and social committee and the Committee of the regions A Farm to Fork Strategy for a fair, healthy and environmentally-friendly food system Європейська Kомісія. Брюссель. 2020.

Статтю було отримано 10.02.2023