УДК: 338.439.5

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-3-14

Витвицька Ольга Данилівна
доктор економічних наук, професор кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва, Національний університет біоресурсів і природокористування України
https://orcid.org/0000-0002-2510-3562
Ковальова Олена Вікторівна
доктор економічних наук, ст.н.співр., професор кафедри публічного управління, менеджменту інноваційної діяльності та дорадництва, Національний університет біоресурсів і природокористування України
https://orcid.org/0000-0002-7861-4454

JEL classification: O13; Q18; F14; P42

У статті здійснено оцінку стану продовольчої безпеки на основі апробації проєкту Методики визначення основних індикаторів продовольчої безпеки, розробленої експертами Проєкту Institutional and Policy Reform for Smallholder Agriculture (IPRSA) та з урахуванням Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» № 1877-IV від 24 червня 2004 року (зі змінами). Здійснено оцінку можливості забезпечення потреб у харчуванні її населення, доступності продовольства з урахуванням річних цін на окремі види продовольства, рівень втрат харчових продуктів. Обґрунтовано причини зменшення ємності ринків продовольства, пасивну динаміку виробництва харчових продуктів. Запропоновано формувати інформаційну базу на аналізі загроз продовольчій безпеці та її стані, оперативному реагуванні на поповнення фізичних запасів продовольства в якості моніторингової бази. Обґрунтовано критерії віднесення суб’єктів господарювання до списку виробників харчової (готової) продукції в цілях прийняття рішень щодо продовольчої безпеки.

Ключові слова: продовольча безпека, індикатори продовольчої безпеки, оперативний моніторинг, харчові продукти.

Список літератури

  1. Витвицька О.Д., Ковальова О.В., Грищенко І.М. Науково-методичні рекомендації щодо формування стратегій розвитку територій в контексті трансформації продовольчої системи України. К. НУБіП, 2021. 77 с.
  2. Указ Президента України «Про цілі сталого розвитку в Україні до 2030 року» URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/722/2019#Text
  3. Національна економічна стратегія на період до 2030 року. URL: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennya-nacionalnoyi-eko-a179
  4. Стратегія розвитку експорту продукції сільського господарства, харчової та переробної промисловості України на період до 2026 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/588-2019-%D1%80#Text
  5. Стратегія державної екологічної політики України на період до 2030 року. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2697-19#Text
  6. Саміт з продовольчих систем. URL: https://www.president.gov.ua/news/prezident-na-samiti-z-prodovolchih-sistem-ukrayina-maye-znac-70789
  7. Управління інноваційною діяльністю: теорія і практика: колективна монографія/ за заг. ред. д.е.н., професора Витвицької О.Д. Київ: ТОВ «АГРАР МЕДІА ГРУП», 2021. 450 с.
  8. Офіційний сайт Державної служби статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua/
  9. Стоянова-Коваль С.С., Слуцький Є.В. Степаненко С.В. Сучасний стан та тенденції розвитку циркулярної економіки України у контексті світових трендів. Інвестиції: практика та досвід. 2022. № 17. С. 43-48.
  10. Ніценко В.С. Виробництво органічної продукції тваринництва в умовах функціонування вертикально-інтегрованих підприємств. Матеріали доповідей Міжнародної науково-практичної конференції «Органічне виробництво і продовольча безпека» (18-20 квітні 2013р.; м. Житомир). Житомир:«Полісся», 2013. C. 136-140.
  11. Єгоров Б.В., Лагодієнко В.В., Кордзая Н.Р. Удосконалення організаційно-економічного механізму формування регіональної системи продовольчого забезпечення. Вісник ХНАУ. Серія “Економічні науки”: зб. наук. пр. / Харк. нац. аграр. ун-т ім. В.В. Докучаєва. Харків: ХНАУ, 2020. № 3. С. 317-331. DOI: 10.31359/2312-3427-2020-3-317
  12. Зубков Р.С., Завгородній А.В., Лагодієнко В.В., Богданов О.О. Напрями удосконалення продовольчого маркетингу підприємств як елементу продовольчої безпеки регіону. Український журнал прикладної економіки. 2020. Том 5. № 3. С. 168–176. DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2020-3-18

Статтю було отримано 12.10.2022