УДК: 338.439.4:339
DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2023-3-39
JEL classification: D20, E23
У статті проаналізовано динаміку виробництва та споживання меду в Україні. Завдяки вигідному географічному розташуванню та можливості виробляти високоякісну продукцію бджільництва Україна є однією з найпотужніших бджільницьких країн світу як для внутрішнього споживання, так і для експорту. Для досягнення мети роботи були використані такі загальнонаукові методи дослідження, як емпіричний, теоретичний і статистичний. Проведено огляд наукових джерел, публікацій, що стосуються галузі бджільництва. У статті проаналізовано ринок меду, зокрема розглянуто динаміку чисельності бджолиних сімей, динаміку виробництва меду, продуктивність виробництва меду з однієї бджолосім’ї в господарствах усіх категорій, підприємствах і господарствах населення; динаміку обсягів реалізації меду та середніх цін реалізації. Аналіз ринку за останній період включає оцінювання впливу війни на галузь. Війна в країні торкнулася всіх галузей виробництва, і бджільництво не є винятком. Спостерігається знищення пасік і неможливість їх утримання на територіях, які окуповані або де ведуться активні бойові дії. Збитки, завдані війною, потребують великих коштів для відновлення галузі бджільництва. Виробництво меду здебільшого зосереджено в домогосподарствах (99% у 2022 р.), а незначна частина його виробництва належить підприємствам (1% у 2022 р.). Рентабельність виробництва меду в агропідприємствах у 2020 р. становила 3,3%. Аналізуючи динаміку реалізації меду, можна спостерігати його зниження з 2000 р. У 2022 р. ціни на мед зросли і становили 5330 грн/ц, що в 1,6 разів вище, ніж у 2020 р. У роботі представлена регресійна модель, за допомогою якої була оцінена залежність середніх цін реалізації меду від кількості реалізованого меду. Отримані результати підтвердили зв’язок між цими ознаками, тобто збільшення на 1 ц кількості реалізованого меду призводить до зниження середньої ціни реалізації меду на 0,29 грн/ц. Це можна пояснити сезонністю виробництва, коли обсяги реалізації зростають, а ціни на сільськогосподарську продукцію знижуються. Особливу увагу було приділено виробництву органічного меду, оскільки Україна має великий експортний потенціал цього продукту. Враховуючу сприятливу кон’юнктуру на світовому ринку, де ціна та попит на такий мед зростає, українські виробники зможуть підвищувати ефективність своєї діяльності. Однак при веденні органічного бджільництва можуть також виникати виробничі та ринкові ризики, які потрібно мінімізувати.
Ключові слова: мед, бджільництво, ринок, виробництво, Україна, якість, конкурентоспроможність, органічна продукція
Література
- Гуцаленко О.О. Еколого-економічні аспекти виробництва органічної продукції бджільництва. Slovak international scientific journal. 2020. № 39. Vol. 2. С. 3-10.
- Данкевич В., Данкевич Є., Пивовар П. Формування кон’юнктури світового ринку меду: сучасний стан і перспективи для українських експортерів. Agricultural and Resource Economics: International Scientific E-Journal. 2018. № 4(2). С. 37-54.
- Державна служба статистики України. URL: http://www.ukrstat.gov.ua.
- Дудар Т. Розвиток бджільництва в Україні: досягнуті успіхи, необхідність маркетингової кооперації в галузі, стратегія медового бізнесу. Вісник економіки. 2020. № 2(96). С. 36-49.
- Духницький Б.В., Духницький В.Б. Оцінка ролі України на світовому ринку меду. Економіка АПК. 2020. № 2. С. 77-84.
- Закон України «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» № 2496-VІІІ від 02.08.2018 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/.
- Куць Т.В., Макарчук О.Г. Ринок меду в Україні: особливості функціонування та проблеми в сучасних умовах. Український журнал прикладної економіки та техніки. 2023. № 2. С. 335-340.
- Луців Н., Жолинська Г., Сеник Л. Ринок меду натурального. Товари і ринки. 2020. № 4. С. 43-56.
- Міністерство аграрної політики та продовольства України. 2023. URL: https://minagro.gov.ua/.
- Негода Ю., Гузь М. Ринок органічної продукції в Україні. Економіка та суспільство. 2023. № 54. DOI: https://doi.org/10.32782/2524-0072/2023-54-34.
- П’ясківський В.М., Вербельчук Т.В., Вербельчук С.П. Перспективи Житомирщини у виробництві органічного меду. Органічне виробництво і продовольча безпека: зб. доп. учасн. VI Міжнар. наук.-практ. конф. Житомир: Євенок О.О., 2018. С. 138-143.
- Постанова Кабінету Міністрів України «Детальні правила виробництва органічної продукції (сировини) бджільництва» № 208 від 23.03.2016 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/.
- Про затвердження Порядку (детальних правил) органічного виробництва та обігу органічної продукції: Постанова Кабінету Міністрів України № 970 від 23.10.2019 р. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/970-2019-%D0%BF.
- Семенюк І.Ю., Лозовський О.М., Бантюк Д.О. Україна на світовому ринку меду: формування експортної стратегії для вітчизняних МСП в умовах війни. Науковий вісник Ужгородського національного університету. 2022. № 43. С. 128-132.
- Сенчук Т., Гречка Г., Рак Т. Можливості та перспективи органічного бджільництва в Україні. Науково-виробничий журнал «Бджільництво України». 2022. № 1(4). С. 57-61.
- Середа В.І., Нагачевська Т.В., Кульчіцька І.С. Фактори підвищення конкурентоспроможності українських виробників меду на ринках країн ЄС. Східна Європа: економіка, бізнес та управління. 2021. № 32. С. 18-28.
- Сопільняк І.С. Особливості формування стратегій збуту органічної продукції вітчизняними сільськогосподарськими підприємствами. Науковий вісник Мукачівського державного університету. Серія: Економіка. 2018. Випуск 1. С. 63-68.
- Старостіна А.О., Біловодська О.А., Панасюк Ю.М. Пошук нових ринків збуту меду українського виробництва в умовах поширення пандемії COVID-19. Вісник Хмельницького національного університету. Серія «Економічні науки». 2021. № 6(2). С. 112-117.
- Тишук І.О., Мірзоєва Т.В. Ризики розвитку органічного виробництва в Україні. Органічне виробництво і продовольча безпека: зб. доп. учасн. VI Міжнар. наук.-практ. конф. Житомир: Євенок О.О., 2018. С. 286-290.
- Федорук Р.С., Ковальчук І.І. Органічне бджільництво. Аграрний тиждень. 2013. № 8-9. С. 24-25.
- Makarchuk O., Kuts T. The current state and main directions of development of the beekeeping industry. Bioeconomy and agrarian business. 2023. № 14(2). С. 126-137.
- The Earth is threatened with the complete disappearance of bees by 2119: 5 amazing facts. LANDLORD. 2019. URL: https://landlord.ua/.
- Trade statistics for international business development (Trademap). URL: https://www.trademap.org/Bilateral_TS.aspx.
Статтю було отримано 25.07.2023