УДК: 664.681

DOI: https://doi.org/10.36887/2415-8453-2022-3-43

Сеник Юрій Ігорович, кандидат біологічних наук, докторант кафедри підприємництва та торгівлі, старший викладач кафедри екології та охорони здоров'я Західноукраїнського національного університету. Начальник фізико-хімічної лабораторії ПрАТ "Тернопільський молокозавод"
https://orcid.org/0000-0002-8164-7783

JEL classification: R40; L91; O18

У зв’язку з глобалізацією торговельної діяльності споживач має можливість придбати будь-які продукти харчування різного географічного походження та незалежно від пори року, що, з одного боку, є позитивним аспектом, а з іншого боку, ускладнює процес забезпечення безпеки харчових продуктів, підвищуючи ймовірність переміщення, доставки партій небезпечних продуктів харчування. В роботі описано теоретичні основи алгоритму впровадження системи НАССР при виробництві масла. Безпека харчових продуктів передбачає необхідність формування команди експертів з різних галузей науки та максимально відмінним досвідом у технологічному процесі. Наголошено, що до загального опису продукту, окрім технологічного процесу та вимог до безпеки і якості кінцевого продукту, повинні бути включені: умови зберігання готового продукту, способи споживання, способи реалізації, метод збуту, умови транспортування. Вказано на необхідність проаналізувати ринки збуту, споживачів та попит на готовий продукт та на основі цієї інформації необхідно здійснити передбачення можливого використання споживачами готового продукту. Проаналізовано блок-схему процесу виробництва, в якій описано всі основні етапи процесу виробництва продукту. Наголошується на перевірці блок-схеми на відповідність наявному виробничому процесу. Необхідно провести перелік всіх потенційних небезпек, пов’язаних з кожним етапом роботи (від сировини до використання продукту споживачем), та в оцінці їх значущості, тобто врахування ймовірності їх виникнення та наслідків для здоров’я. Наголошено, що процес верифікації є вкрай важливим для забезпечення ефективної роботи не лише системи НАССР, а й виробництва загалом. Саме тому необхідно забезпечити верифікацію усіх елементів системи, починаючи від аналізу небезпек, критичних меж, параметрів моніторингу до коригувальних дій та процедури верифікації. Іноді через складність виробничого процесу простіше розробити різні плани НАССР – впроваджені КТК та розроблені для їх управління заходи. У разі впровадження такого шляху розробки системи важливо забезпечити належний зв’язок між різними планами НАССР, що забезпечить регульовану систему.

Ключові слова: алгоритм, НАССР, якість, виробництво, харчові продукти.

Список літератури

  1. Motarjemi Y., Käferstein F.K. Food safety, HACCP and the increase in foodborne diseases: a paradox? Food Control. 1999. Vol. 10. P. 325-333.
  2. Wallace C.A., Holyoak L., Powell S.C., Dykes F.C. Re-thinking the HACCP team: an investigation in to HACCP team knowledge and decision-making for successful HACCP development. Food Res. Int. 2012. Vol. 47. P. 236-245.
  3. Scott V.N. How does industry validate elements of HACCP plans? Food Control. 2005. Vol. 16(6). P. 497-503.
  4. CAC/RCP 1-1969, Rev. 4-2003. Recommended International Code of Practice. General Principles of Food Hygiene-Codex Alimentarius Commission. 2003. 31 p.
  5. ISO/TS 22003:2007 Food safety management systems-Requirements for bodies providing audit and certification of food safety management systems. 2007. 24 p.
  6. Мікробіологічні критерії для встановлення показників безпечності харчових продуктів. Наказ МОЗ України №548 від 19.07.2012 р.
  7. Регламент Комісії (ЄС) «Про мікробіологічні критерії для харчових продуктів» № 2073/2005 від15.11.2005 р.
  8. Schmitt E. Comparing the sustainability of local and global food product in Europe. J. Clean. Prod. 2017. Vol. 165. P. 346-359.

Статтю було отримано 12.10.2023